De Gregorio en Citterio over Quartier Bleu: "we don't make design, we make life"

Een glunderende Alfredo De Gregorio mocht in een prachtige penthouse aan de Kanaalkom in Hasselt eindelijk Quartier Bleu voorstellen. Gedragen door hemzelf en goede vriend Antonio Citterio is de uitvoering in handen van Matexi en Chateau Real Estate. “Dit is een erg mooie dag voor ons, het is een levenswerk waar we in 1997 al begonnen zijn met wijlen Aldo Rossi. De stedenbouwkundige aanvraag werd in 2005 al afgerond, en in 2007 heb ik Antonio Citterio leren kennen. Ondertussen zijn we goede vrienden geworden. Nu het project start, staan we 19 jaar verder, tegen de voltooiing zal dat 23 jaar zijn.”

Toegangspoort

Antonio Citterio is een gekend architect, naast gebouwen ontwierp hij verschillende designobjecten. Hotels en winkels over de hele wereld dragen zijn stempel. Voor hem is Quartier Bleu een opportuniteit voor Hasselt om een nieuw stadsdeel te creëren. Hij wil leven creëren met architectuur. “Masterplan en urban design zijn altijd de belangrijkste onderdelen van een project. Hier in Hasselt was er een enorme kans, met het kanaal en de historische site. Het kan zelfs het nieuwe centrum van de stad worden. Dit is als een nieuwe toegangspoort naar de stad, met de auto kom je tot de brug, je parkeert en gaat dan via Quartier Blue de stad in.” Volgens Alfredo De Gregorio heeft elke goede stad verschillende quartiers, zoals het station of het centrum. “Antonio staat er echt voor om niet zomaar een nieuw project neer te zetten, we don’t make design, we make life.”

 

Spektakelarchitectuur

Volgens Antonio ligt dit aan de basis van een lange discussie binnen de architectuur. Veel gebouw zijn iconisch geworden, ze zijn belangrijker dan wat er rondom hen gebeurt. “Alfredo en ik maken geen onderdeel uit van zulke ideeën, we geloven erin dat architectuur niet draait om spektakel maken, maar een plek te creëren. Tijdloze architectuur. Daarom gebruiken we ook natuurlijke materialen als baksteen en steen, die mooier worden met de jaren.”

 

Reizen                      

Ooit gingen de twee vrienden samen naar Bordeaux, omdat deze stad een goed urban design heeft. “We hebben er letterlijk alles gemeten, hoever staat het gebouw van het voetpad, wat is de hoogte van een boom. We wilden voelen wat het vergt om leven in de stad te maken, meten hielp daarbij,” bedenkt Alfredo De Gregorio. Antonio Citterio vult aan: “Als je in sommige steden rondwandelt is het belangrijk om nabijheid te voelen, zo kan je begrijpen waarom sommige plaatsen druk zijn en anderen leeg blijven. Op dat moment ben je geen architect, je bent een bezoeker van de stad. Levenslang leren hoort bij architect zijn. Ook nu ik 66 jaar ben, leer ik nog altijd bij.”

 

Nabijheid

Met nabijheid proberen De Gregorio en Citterio te verklaren waarom mensen zich goed voelen in een stad. Waarom sommige pleinen, straten leeg blijven, terwijl andere zich vullen met leven. Nabijheid is een onderdeel van architectuur dat ze graag meer zien. Als professor legt Citterio het ook aan zijn studenten uit: “Ik vertel hen om niet te denken als een architect, je bent geen architect. Je moet als mens door het project gaan en je reactie aanvoelen. Niet zomaar denken dat je een creatief persoon bent en daarom het beste wil bereiken. Denk na over wat je wil zien en wat je wil ervaren. Denk na over de relatie tussen de voetganger, de winkel en de bar.” Alfredo De Gregorio knikt instemmend: ”Architectuur komt op de tweede plaats, voor dit project bedachten we eerst wat de stad nodig heeft, daaraan pasten we onze architectuur aan. Met deze aanpak kan je leven creëren.”

 

Deel dit artikel:
Onze partners