Groendaken zijn in trek! Ze zien er niet alleen mooi uit, ze bieden ook heel wat interessante voordelen. Denk maar aan hun ecologische, isolerende en geluiddempende eigenschappen. Derbigum, de Belgische fabrikant van bitumineuze dakbanen, draagt ook zijn steentje bij aan het milieu en heeft verschillende types groendaken in zijn gamma.
Groendaken zijn platte of licht hellende daken die bedekt zijn door een bepaalde vorm van plantengroei. Steeds meer mensen opteren voor dat type dak, want het heeft nu eenmaal een heel aantrekkelijke en milieuvriendelijke invulling. Maar groendaken bestaan in alle vormen en afmetingen. Hoe weet je nu welke soort geknipt is voor op jouw dak?
Groendaken kunnen grofweg in twee categorieën onderverdeeld worden: de extensieve en intensieve groendaken. Een extensief groendak met vetplantjes, mossen en kruiden heeft een relatief dunne substraatlaag, aangezien de planten niet veel water nodig hebben om te groeien. De belasting is niet zo groot en dus moet ook de dragende structuur ervan minder stevig zijn. Een extensief groendak kan op vrijwel iedere woning of gebouw aangelegd worden. Verder vraagt zo’n dak enkel een jaarlijks onderhoud. Een intensief groendak vereist daarentegen net zoveel onderhoud als een echte tuin. Of je er nu een gazon of een weelderige tuin met bomen en struiken van maakt, een intensief groendak is alleen maar mogelijk met een dikke substraatlaag. Een aangepaste, versterkte onderbouw is dus nodig. Tussen deze 2 uitersten bestaan natuurlijk heel wat overgangsvormen, de semi-intensieve groendaken.
Voordelen
Groendaken spelen perfect in op de huidige economische en milieubewuste trend. Ze hebben namelijk tal van voordelen, zowel op financieel vlak voor de gebouweigenaar als op ecologisch vlak.
Groendaken zien er natuurlijk fantastisch uit, maar dat is zeker niet de enige reden om er een te overwegen. Ze zijn ten eerste geluidsisolerend. Groendaken dempen de omgevingsgeluiden zodat je minder last hebt van lawaaihinder. Ten tweede houden ze het regenwater langer vast, wat minder kans geeft op overstromingen. Dat regenwater kan je trouwens recupereren voor hergebruik met de aangepaste filters. En de groendaken zorgen voor een extra bescherming van de waterdichting. Daardoor wordt de levensduur van het dak aanzienlijk verlengd. De intensieve groendaken kunnen bovendien de warmteweerstand verbeteren. In de winter hoef je dus minder te stoken, in de zomer blijft de temperatuur binnen dan weer heel aangenaam.
Niet alleen de gebruiker profiteert van de voordelen, ook de omgeving geniet ervan. De stedelijke omgevingen krijgen een groener aanzicht, de biodiversiteit verhoogt er en bovendien wordt de riolering minder belast doordat het regenwater vertraagd wordt afgevoerd. De daken vormen ook een soort van buffer tegen luchtvervuiling omdat ze allerlei stofdeeltjes uit de atmosfeer opnemen.
Opbouw
Om de voordelen van groendaken ten volle te kunnen benutten en dure, complexe herstellingen te vermijden, moet er voldoende aandacht besteed worden aan de opbouw. Die begint met de waterdichting van het groendak. Een groendak vereist namelijk een duurzame wortelwerende waterdichting. Derbigum is met onder andere zijn ATG-goedgekeurde wortelwerende membranen Derbigum SP WW en Derbigum GC WW al jaren marktleider in het duurzaam waterdicht maken van daken. De combinatie met een op maat uitgewerkt groendak, geplaatst door onze opgeleide specialisten, garandeert een geslaagd en duurzaam resultaat.
De absorberende mat op de waterdichting houdt het regenwater vast en vertraagt de afvoer ervan. Het vastgehouden water zorgt ook voor de voeding van het substraat door verdamping. De drainerende laag zorgt daarentegen voor de afvloeiing van overtollig water. De keuze van het type drainerende laag hangt af van het gekozen groendak. Vervolgens zorgt een filterlaag ervoor dat de mineralen, de voedingsstoffen voor de planten, niet wegstromen met het water maar vastgehouden worden in het substraat. De filterlaag laat enkel de afvloeiing toe. Tot slot zorgt het substraat voor een goede inworteling van de planten, die het groendak zijn finale aspect geven. Het substraat bevat de nodige voedingsstoffen, lucht en water om de planten optimaal te laten groeien. De opbouw wordt ter plaatste gerealiseerd.
Derbisedum Pack, de voorgeteelde sedumcassettes
Derbisedum Pack is dé oplossing van Derbigum voor een groendak met onmiddellijk resultaat. Derbisedum Pack is een compleet extensief groendaksysteem dat op een snelle en eenvoudige manier rechtstreeks op de wortelwerende dakbedekking kan geplaatst worden. De cellenstructuur is speciaal ontworpen om het substraat op hellende daken in plaats te houden. Voor daken met een lengte van maximaal 10 meter en een helling tot 25 procent is er geen extra stabilisatiesysteem nodig. De voordelen van Derbesidum Pack zijn:
Het gamma van Derbigum telt drie types. Derbisedum Pack Klassiek bestaat uit een selectie van sedumvariëteiten aangepast aan het dak en zijn omgeving. Met zijn windweerstand tot 200km/u is dit type interessant voor kustgebieden en hoogbouw. Derbisedum Pack Light zijn lichte en voorgekweekte cassettes die bestaan uit een selectie van sedumsoorten aangepast aan het dak en zijn omgeving. Derbisedum Pack Light is met zijn gewicht van 60kg/m2 een van de lichtste op de markt, ideaal voor een ondergrond uit staalplaat of hout. Derbisedum Pack Biodiversiteit is een compleet begroeningssysteem samengesteld uit een selectie van sedums, bloemen en grassen aangepast aan het dak en zijn omgeving.
Plaatsing
De voorgeteelde sedumcassettes van Derbigum worden aansluitend geplaatst over het hele dakoppervlak, behalve op een steriele zone langs de dakranden en dakdetails. Het groendaksysteem moet maximaal 24u na ontvangst op een wortelwerende waterdichting aangebracht worden en de sedums moeten overvloedig bewaterd worden door besproeiing na plaatsing (5 tot 10 mm/m2, afhankelijk van de regio).
Subsidies
Om de aanleg van groendaken een extra duwtje in de rug te geven, bieden sommige gemeenten en steden subsidies aan voor de aanleg van groendaken. De subsidieregelingen kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Sommige gaan zelfs zo ver dat ze de installatie van een groendak verplichten voor alle nieuwe gebouwen met een plat dak. Meer informatie kan worden verkregen bij de gemeentelijke milieudienst of de dienst stadsplanning of via het internet op www.premiezoeker.be.