Tijdens het Festival van de architectuur (F/a) is er ook een speciale rol voor de Oostendenaars zelf weggelegd. In de aanloop naar het festival werd een participatief traject met hen opgestart onder de noemer ‘De Grote Invitatie’. Buurtbewoners van drie wijken in Oostende werden uitgenodigd om mee te denken, mee te ontwerpen en samen aan hun stad te werken. De deelnemers stellen hun plannen voor Oostende voor aan het publiek tijdens een feestelijke presentatie op zaterdag 16 oktober in De Grote Post in Oostende.
“Oostende is bij uitstek een stad in transit, waar de grote verschuivingen van de 21ste eeuw erg voelbaar zijn. ‘De Grote Invitatie’ is een uitnodiging aan de Oostendenaars om via het potentieel van hun eigen wijk aan de slag te gaan met de uitdagingen en kansen die daarbij horen. Afgelopen zomer trokken we daarvoor naar Mariakerke, de Vuurtorenwijk en het Westerkwartier”, zegt Joke Quintens, sociaal designer (Wetopia) die het project ontwerpt en begeleidt in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut.
Intussen heeft elke wijk een lijst van voorstellen voor projecten die een blijvende impact op de stad moeten hebben. “Zo wil het Westerkwartier de foodwijk van Oostende worden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken met enkele scholen en partners of er ‘eetbare speelplaatsen’ aangelegd kunnen worden”, vertelt Rosan Meijer. “In Mariakerke willen de inwoners dan weer een verbeterde publieke ruimte. Ze kijken daarvoor onder meer naar het Mariakerkeplein, het centrale plein dat nu als parkeerplek fungeert maar als het aan hen ligt onthard en vergroend wordt. De Vuurtorenwijk ziet zichzelf dan weer als een proeftuin voor de grote uitdagingen van Oostende, zoals samenleven en klimaat.”
Benieuwd? Op zaterdag 16 oktober, tijdens het Festival van de architectuur, stellen de deelnemers het resultaat van de workshops voor aan de wereld. Én aan mogelijke partners, die zich kunnen engageren om mee een project te verwezenlijken. Want De Grote Invitatie is geen vrijblijvende brainstorm. Het is het startschot voor Oostende om haar potentieel waar te maken. Alle praktische info vind je hier.