Realty, de grootste vastgoedtop van België, is terug met een nieuwe editie, die plaatsvindt op 17 en 18 september in Gare Maritime (Tour & Taxis). In lijn met de filosofie waarvoor het bekendstaat, maakt Realty er opnieuw een erezaak van om alle professionals uit de sector samen te brengen, van investeringsmaatschappijen over ontwikkelaars tot architecten. Het seminarie onder leiding van UPSI/BVS (Beroepsvereniging van de Vastgoedsector), "De hedendaagse uitdagingen van de vastgoedsector: theorie en praktijk", kondigt zich nu al aan als een van de hoogtepunten van de volgende editie van Realty.
Het vindt plaats op woensdag 18 september, van 14.00 tot 15.15 uur. Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder bij UPSI/BVS, licht de inhoud van het seminarie toe: "We hebben alles in het werk gesteld om een seminarie aan te bieden dat dynamisch, multidisciplinair en interactief is. Om dit te verwezenlijken, doen we een beroep op de heer Bruno Wattenbergh, Professor of Strategy & Entrepreneurship aan de Solvay Brussels School en journalist, die de rol van moderator op zich zal nemen. We zijn blij dat we op hem kunnen rekenen om ervoor te zorgen dat alles vlot en vlekkeloos verloopt."
Stéphan Sonneville zal een korte inleidende toespraak houden. De voorzitter van UPSI/BVS en CEO van vastgoedbedrijf ATENOR zal van de gelegenheid gebruikmaken om de verschillende gasten voor te stellen, die elk 20 minuten krijgen voor hun presentatie.
"Voor de eerste presentatie zal Pierre-Paul Verelst, Head of Research BeLux bij Jones Lang Lassalle (JLL), de resultaten van een onderzoek naar het vertrouwen van professionals in de Belgische en Luxemburgse vastgoedmarkt presenteren. Deze studie, die werd uitgevoerd in samenwerking met UPSI/BVS en Trends Tendances, nam een aantal belangrijke kwesties en problematieken van de sector onder de loep: geografische voorkeuren voor investeringen, belangrijke obstakels voor vastgoedontwikkeling, financiering en, tot slot, ESG-criteria", legt Olivier Carrette uit.
De volgende twee presentaties gaan over een grootschalig vastgoedontwikkelingsproject, namelijk de herontwikkeling van de Cité-jardin de la Butte-Rouge in Châtenay-Malabry, aan de rand van Parijs. Francis Metzger, architect, oprichter en CEO van MA2, het bureau dat verantwoordelijk is voor het project, en voorzitter van de Franstalige Orde van Architecten, zal als eerste een tipje van de sluier oplichten:
"Het project om de Cité-jardin de la Butte-Rouge in ere te herstellen – iets wat ik niet wist toen ik deelnam aan de ontwerpwedstrijd – is misschien wel de meest controversiële realisatie in Frankrijk en gaat gepaard met een complexe evenwichtsoefening: hoe pas je dit volledige domein, dat erkend is als een opmerkelijke erfgoedsite, aan door woningen aan te bieden die voldoen aan de hedendaagse normen op het vlak van comfort en duurzaamheid, terwijl je het rijke patrimonium en de groene omgeving waarin de Cité zich bevindt behoudt? Uiteindelijk komt het neer op het beantwoorden van de vraag: 'Wat maakt het verschil?' Mijn presentatie zal daarom gericht zijn op de uitdaging om deze site, en alle aspecten die er deel van uitmaken, te transformeren tot een exemplarische 21e-eeuwse sociale woonwijk met behoud van het erfgoed."
UPSI-BVS ziet dit project ook als een schoolvoorbeeld waarvan de hele sector kan leren: "Dit project is een perfecte gelegenheid om het Franse en Belgische vastgoed- en architectuurlandschap te vergelijken. Het vernieuwingsproject is in meerdere opzichten exemplarisch, maar brengt ook belangrijke aandachts- en verbeterpunten voor de Belgische vastgoedsector aan het licht, te beginnen met een betere samenwerking tussen de publieke en private sector en een vereenvoudiging van de administratieve lasten", benadrukt Olivier Carrette.
De derde en laatste presentatie van het seminarie wordt verzorgd door een andere hoofdrolspeler in het Butte-Rouge-project: Carl Segaud, burgemeester van Châtenay-Malabry: "Hij zal inzoomen op de impact van een dergelijk herontwikkelingsproject voor de gemeente, met name in termen van duurzaamheid, toegankelijkheid en leefcomfort", verduidelijkt Olivier Carrette.
Het seminarie wordt afgesloten met een rondetafelgesprek, waarbij de aanwezigen de kans krijgen om hun vragen te stellen aan een of meer van de aanwezige sprekers. Deze laatste fase is bijzonder belangrijk voor UPSI/BVS: "Deze vorm van informatie-uitwisseling en interactie tussen professionals uit de vastgoedsector en onze deskundige sprekers is essentieel voor ons. Zo kunnen zij die dat wensen meer informatie krijgen over specifieke aspecten die tijdens de presentaties aan bod kwamen of de link leggen met Belgische en Luxemburgse kwesties", besluit de gedelegeerd bestuurder.