De oudste krant van het Groothertogdom Luxemburg, die sinds april 2020 eigendom is van de Mediahuis-groep, verhuisde in de zomer van 2021 naar een nieuw hoofdkwartier. Het kantorencomplex met vier verdiepingen en een bruto bovengrondse vloeroppervlakte van 6.300 m² op het terrein van de Reliure Saint-Paul in Howald, een wijk in volle herontwikkeling in het zuiden van Luxemburg Stad, is ontworpen door M3 architecten en gebouwd door de Soludec Groep. Het voldoet aan alle hedendaagse eisen op het vlak van comfort en duurzaamheid. De gevelbekleding, die uit ALUCOBOND®-composietpanelen bestaat, zorgt voor een intrigerend zwart-witcontrast en weerspiegelt zo de activiteiten van Luxemburger Wort.
Print versus digitaal
De zwart-witgevel staat symbool voor de dualiteit tussen print- en digitale media, die de hedendaagse pers kenmerkt. Chantal Baumann, architect-vennoot en projectleider bij M3 architects: "Papier is nog steeds een populaire informatiedrager. We kwamen op het idee om een gevel te ontwerpen die doet denken aan de stapeling van kranten bij het verlaten van de drukkerij. Dit hebben we gerealiseerd via een subtiel samenspel van cassettes die de ALUCOBOND®-panelen in drie dimensies samenvoegen. We kozen voor witte panelen met een gemiddelde glansgraad, niet te mat en niet te glanzend. Zo werden er 2.300 m² ALUCOBOND® WHITE 16 101-panelen geïnstalleerd in de vorm van een klassiek cassettesysteem met verschillende hoogtes."
Ter hoogte van de ramen doen metalen buizen die in dezelfde kleur gelakt zijn dienst als zonneschermen en borstweringen. Ook daar heeft de architect met verschillende diktes gespeeld om het beeld van gestapelde papieren kranten op te roepen.
De moeilijkheid schuilt vaak in de details, legt Chantal Baumann uit: "Om te voorkomen dat het donkere regenscherm tussen de verticale witte cassettes te zien zou zijn, zijn we samen met de gevelinstallateur op zoek gegaan naar een oplossing om dat te voorkomen. Vandaar dat er een witte textielachtergrond is aangebracht."
De overwegend witte gevel contrasteert met twee uitkragende panelen, die uniform bekleed zijn in het zwart en het opschrift ‘Luxemburger Wort’ dragen. Deze grote zwarte vierkanten symboliseren de schermen en daarmee de digitalisering van de content waarmee de pers deze dagen wordt geconfronteerd.
Trouw aan het concept
"Aanvankelijk overwogen we een gevelbekleding in baksteen, maar dat leverde een probleem op voor de afwerking van de open randen, om nog maar te zwijgen van de kosten voor het glazuren. We hebben uiteindelijk geopteerd voor ALUCOBOND®, wat een goede beslissing was. Ik ben erg blij met het resultaat. Vooral omdat het zeer sterk lijkt op de renders die we aan het begin van het project gemaakt hadden", besluit Chantal Baumann.
Intussen bruist de hoofdzetel van Luxemburger Wort van de bedrijvigheid en is hij zelfs gecertificeerd als BREEAM Very Good. In het midden van het gebouw bevindt zich een moderne redactieruimte die zich uitstrekt over twee verdiepingen. Dit is letterlijk en figuurlijk het kloppend hart van het complex. De medewerkers genieten er van een riante natuurlijke lichtinval dankzij de metalen zonneschermen die als balustrades over de grote raampartijen lopen.
Wat de gevels betreft, hoeven de eigenaar en de bewoners zich alleszins niet al te veel zorgen te maken, want ALUCOBOND®-producten worden gekenmerkt door hun duurzame kwaliteit en lange levensduur.