De Hoorn in Leuven wint Europese erfgoedprijs

Het herbestemmingsproject De Hoorn in Leuven van 360 architecten wordt dit jaar bekroond met een Europa Nostra Prijs, het hoogste eerbetoon van de Europese Unie voor cultureel erfgoed. De voormalige brouwerij is de laureaat in de categorie Instandhouding. 

De Hoorn in Leuven is de brouwerij waar het allereerste bier van Stella Artois werd gebrouwen. Het beschermde monument uit 1923 had meer dan 20 jaar leeggestaan, toen een groep Leuvense ondernemers het gebouw in 2007 kocht om het tot een creatief centrum om te turnen. Het opende in 2012 zijn deuren.

"Dit initiatief heeft een grote bijdrage geleverd aan het behoud van een belangrijk stuk industrieel erfgoed in Leuven, dankzij een uiterst creatief gebruik van ruimtes binnen het goed bewaard historisch weefsel," zegt de jury. "Industrieel erfgoed is wijdverspreid in Europa, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Met deze award, prijzen we het baanbrekende werd dat geleverd werd in De Hoorn."

 

Slaan en zalven

"De aanpak stoelt op het tweespoor ‘slaan en zalven’," klinkt het bij 360 architecten. "Op strategische plekken wordt ingehakt op de robuuste structuur, op andere momenten wordt een uiterst zachte restauratie gehanteerd. Meer dan architectuur wil het project infrastructuur zijn: de ingrepen faciliteren een menselijk gebruik van het industrieel casco en bieden ruimte om het ongekende én een collectief te laten ontstaan. Als een janushoofd krijgt de blinde zuidzijde een nieuwe aangezicht, gericht naar stadscentrum en toekomstig park. De westgevel wacht op uitbreiding." Cenergie stond in voor de speciale technieken en het advies omtrent duurzaam bouwen. De Hoorn is namelijk een uitgesproken duurzaam project. Niet enkel door het hergebruik van de oude gebouwen en de ligging, maar ook door de energiezuinige aanpak. Zo werd er extra aandacht besteed aan de isolatie en de zonwering van het gebouw en werd er een innovatief hybride ventilatiesysteem ontwikkeld, waarvoor De Hoorn een EFRO-subsidie kreeg.

 

Zarzuela Theater

De Europa Nostra Prijs wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt en eert cultureel-erfgoedprojecten, verspreid over vier categorieën. Dit jaar werden 187 projecten uit 36 verschillende landen ingediend. Een onafhankelijke jury koos daaruit 28 laureaten uit in totaal 16 landen.

De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op 24 mei in het historische Zarzuela Theater in Madrid. Daar worden 7 van de 28 winnaars uitgeroepen tot Grand Prix-laureaat, die daarmee 10.000 euro in de wacht slepen. Daarnaast zal er ook de publieksprijs uitgereikt worden.

Deel dit artikel:
Onze partners