De Huntsman Chair is terug

Carl Hansen & Son brengt de Huntsman Chair van Børge Mogensen opnieuw uit als aanvulling op de Hunting Table. Die werd vorig jaar gepresenteerd in het kader van het toevoegen van Mogensen aan de uitgebreide portfolio van legendarische Deense ontwerpers van de Deense meubelfabrikant. De robuuste elegantie van de Huntsman Chair, die de kenmerkende stijl van Mogensen mede definieerde, past in vele omgevingen.

De ontwerpen van Børge Mogensen staan bekend om hun subtiliteit, met de nadruk op sterke structuren en materialen van de hoogste kwaliteit. De Huntsman Chair is daarop geen uitzondering. Mogensen ontwierp de stoel voor de Copenhagen Cabinetmakers' Guild Exhibition in 1950 met jachthut als thema. De stoel bleef een pronkstuk tot dit jaar, nu Carl Hansen & Son hem toevoegt aan de collectie meubelklassiekers.

\"Het is logisch om ons te richten op dit geweldige design, dat Mogensen in zijn gouden jaren heeft ontworpen. De kwaliteit van de stoel maakt hem zeer relevant voor de geschiedenis van het Deense design en hij is een perfecte aanvulling op de elegante Hunting Table\", aldus Knud Erik Hansen, CEO van Carl Hansen & Son. \"Børge Mogensen wilde design creëren dat de mens centraal stelde en generaties lang mee zou gaan. De Huntsman Chair is hier een klassiek voorbeeld van.\"

​Nieuwe manier van expressie

De Huntsman Chair werd met zijn verfijnde sterkte representatief voor het Deense meubeldesign en het tijdperk dat tegenwoordig bekend staat als Deens Modern, vanwege de eenvoudige vormen en natuurlijke materialen. De stoel was oorspronkelijk gemaakt van gerookt eikenhout en zadelleer - twee van Børge Mogensen zijn favoriete materialen. Zadelleer was op dat moment een nieuw materiaal in de carrière van Mogenson. Het heeft zijn sporen nagelaten en geleid tot een robuuster uiterlijk van zijn ontwerpen.

Net als de Hunting Table was de Huntsman Chair oorspronkelijk ontworpen voor een specifieke omgeving, de jachthut. Toch bezitten beide meubelstukken een uitnodigende elegantie, mede vanwege hun schuine poten en slanke ontwerp, wat hen een lichtheid in vorm verleent. De Huntsman Chair is ontworpen om onder een eettafel te passen en relatief laag met organisch gevormde armleuningen. De stoel kan dus uitstekend als eetkamerstoel en als fauteuil worden gebruikt.

Visuele lichtheid en elegantie

De Huntsman Chair wordt gekenmerkt door een streng en rationeel ontwerp dat de materialen voor zich laat spreken. Met zijn typische focus op het optimaliseren van de functie van meubilair en zijn oog voor gedetailleerd vakmanschap, ontwierp Børge Mogensen een stoel die esthetiek en subliem comfort perfect verenigt. Mogensens training als meubelmaker spreekt duidelijk uit het zachte, organische houten frame, de schuine poten en de afgeronde omhullende armleuningen, gecombineerd met klassieke pen-en-gatverbindingen met contrasterende houten wiggen. Met name de pen-en-gatverbindingen, die de stoel extra sterk maken, vereisen de precisie van een echte vakman.

Het zadelleer van de zitting en rugleuning is rond het houten frame gewikkeld en wordt gespannen door gespen achterop de rugleuning en onder de zitting. Dit is een karakteristiek ontwerpkenmerk van Mogensen, dat getuigt van zijn flair voor esthetiek. Het zadelleer is zorgvuldig afgeschaafd voor een vloeiende overgang tussen de lagen. De flexibele bovenrand van het leer en de draaibare rugleuning, gemonteerd op beugels van messing of RVS, optimaliseren het zitcomfort en maken verschillende zithoudingen mogelijk.

Kaare Klint

Het ontwerp is een bewijs van Mogensens training onder de grote meester van het Deense design - Kaare Klint. Hoewel Mogensen zijn eigen designexpressie heeft ontwikkeld met de nadruk op een informele interieurontwerpcultuur, werd hij sterk geïnspireerd door Kaare Klints focus op menselijke verhoudingen, en het idee dat een goed meubelstuk zowel visuele rust moet uitstralen als praktisch bruikbaar zijn.

\"Børge Mogensens respect voor hout en zijn deskundige vakmanschap worden duidelijk weerspiegeld in zijn ontwerpen. Dit is een van de redenen waarom zijn meubels zo goed binnen de collectie van Carl Hansen & Son passen. Zijn ontwerpwaarden zijn zeer betekenisvol voor ons, en dus is het een genot om deze stoel opnieuw te creëren op basis van zijn originele tekeningen,\" zegt Knud Erik Hansen, die ernaar uitkijkt om dit jaar een ander ontwerp van Mogensen toe te voegen aan de collectie.

Deel dit artikel:
Onze partners