De oude Romeinen wilden eeuwen geleden al gebouwen en ruimtes ontwerpen waarin de ziel als het ware thuiskomt. “Vandaag leeft deze ambitie – waar ook ter wereld – nog steeds door”, klinkt het bij IVC. Onderzoek heeft aangetoond dat dit 'biofilisch design' een positief effect heeft op de gezondheid en het welzijn van zowel individuele personen als de maatschappij in het algemeen.
Maar wat is biofilisch design? Biofilisch design streeft ernaar fysiek en mentaal welzijn in publieke en private ruimtes te bevorderen door een band te creëren tussen de natuur en het interieur of de architectuur. Geslaagd biofilisch design combineert een mensgerichte benadering met een natuurlijke invalshoek om inspirerende en rustgevende ruimtes te creëren.
Onderzoek heeft aangetoond dat deze aanpak concrete voordelen biedt in openbare ruimtes. Er is heel wat minder ziekteverzuim in biofilische kantoren, winkels verkopen meer en ziekenhuisstatistieken tonen zelfs dat patiënten sneller herstellen in een omgeving met planten en natuurlijk daglicht.
- Het bevordert het algemene welzijn
Uit onderzoek blijkt dat ons stressniveau, onze bloeddruk en onze hartslag dalen wanneer natuurlijke elementen direct of indirect worden geïntegreerd in gebouwen. Tegelijk nemen onze productiviteit en creativiteit toe, terwijl ook ons emotionele en zelfs ons fysieke welzijn een boost krijgen.
- Het verhoogt de productiviteit
Een biofilisch design voor klaslokalen en kantoren heeft een aangetoond positief effect op de productiviteit, de creativiteit en het concentratievermogen. Onderzoek in scholen leidde zelfs tot de conclusie dat het betere examenresultaten oplevert en de symptomen van ADHD verzacht.
- Het creëert een meerwaarde
Natuurlijke elementen in een ruimte, zoals bijvoorbeeld planten of een aangelegde tuin, verhogen de gemiddelde huurprijzen voor commerciële ruimtes.
Hoewel planten en natuurlijke daglicht de hoofdrol spelen in een biofilisch design, kunnen ook andere interieurelementen hun steentje bijdragen. Zo draagt een vinylvloer die een natuurgetrouwe look en textuur combineert met warmte en comfort, perfect bij aan een stimulerende en harmonieuze omgeving. De Nederlandse huisvestingmaatschappij Viveste is daar een mooi voorbeeld van: het bedrijf gebruikte houten muren en Moduleo 55 Verdon Oak met natuurgetrouw houteffect van IVC om een natuurlijke sfeer te creëren. Dankzij de structuurnerven en -knoesten voelt de vloer echt aan als hout. Lichtgroen geschilderde muren, een blauw spanplafond en gele accenten zorgen voor de finishing touch.