De keuze voor een bitumineus dakmembraan bleek de juiste voor De Clerck

In 2022 verhuisde De Clerck naar een nieuw pand in Sint-Gillis-Waas. Tijdens de ontwerpfase van het nieuwe gebouw adviseerde Soprema om te kiezen voor een bitumineuze afwerking van het dak, in plaats van kunststofbedekking. Ondertussen is het pand goed en wel in gebruik genomen, en bleek de keuze voor een bitumineus dakmembraan een goede zet.

Ondoorprikbaar

In samenspraak met de architect stelde Roel Van Den Bergh, Director Specification & Project Sales bij Soprema Belux, voor om te werken met een bitumineus BS-membraan zoals in dit geval de SOPRALENE TECHNO M 4 AF C1 FR.

“De grote meerwaarde van een SBS-membraan is voornamelijk de enorme kleefkracht. Daarnaast is het membraan dankzij de bewapening zo goed als ondoorprikbaar, zeker in vergelijking met kunststofbedekking. Het dak van het nieuwe gebouw is bezaaid met zonnepanelen, wat wil zeggen dat er regelmatig iemand het dak op moet om die schoon te maken. Omwille van de bitumineuze afwerking is dat perfect mogelijk zonder dat er ook maar enig risico is op doorprikking. “De suggestie voor bitumen heeft dus vooral te maken met de mechanische sterkte van het dak en de goede puntbelasting.”, vertelt Joeri Sinnaeve, ingenieur-architect en bestuurder bij WE Architects.

Mechanische bevestiging

Verder stelde Soprema ook voor om te kiezen voor een mechanisch bevestigd systeem in plaats van een gelijmd systeem. “De dakmembranen kunnen op deze manier in de toekomst bij de demontage van het gebouw gemakkelijk worden gescheiden”, zegt Joeri. “Zo kunnen we het oude dakmembraan gebruiken als grondstof voor een nieuw membraan. Het membraan kan, als de klant dit wenst, over een veertigtal jaar terug opgehaald worden. Een gelijmd systeem valt achteraf moeilijker te scheiden, en is dus ook moeilijker om te recycleren.”

Meer rendement

Voor de afwerking van het dak werd gekozen voor een witte kleur, en dat is niet toevallig.

“Die witte kleur heeft twee grote voordelen. Eerst en vooral is de reflectiewaarde van een lichte kleur groter dan van een donkere kleur, wat meespeelt in het rendement van zonnepanelen. Door te kiezen voor een lichte kleur, kan je al gauw 5 tot 7 procent meer rendement behalen ten opzichte van een donkere kleur. Daarnaast stoten lichte kleuren warmte af, in tegenstelling tot donkere kleuren die warmte aantrekken. Door de witte dakhuid wordt de temperatuur in het dakpakket maximaal 55°C. Bij een zwarte dakhuid is dat al gauw meer dan 80°C. Met een witte kleur kan je er dus voor zorgen dat het gebouw op warme, zonnige dagen minder rap opwarmt, wat een positieve impact heeft op het verbruik van de klimaatregeling en bijgevolg de energiekost van het gebouw.”, verduidelijkt Joeri. 

Gezonde groei

De Clerck Ramen en Deuren is al meer dan 50 jaar specialist in het maken en plaatsen van ramen en deuren voor nieuwbouw en renovatie. Als familiebedrijf hebben ze altijd hun eigen koers gevaren, waardoor het bedrijf doorheen de jaren alleen maar is gegroeid.

“Ons vorig pand werd te klein en de verhuis was dus vooral een kwestie van noodzaak. Nu we voldoende ruimte hebben, kunnen we verder inzetten op automatisering. De nieuwe locatie ligt op 5 minuten rijden van de vorige, dus voor onze medewerkers en klanten zijn er geen ingrijpende veranderingen. Ook is de nieuwe site vlotter bereikbaar door de vele invalswegen, wat commercieel gezien veel interessanter is. Tenslotte is het aangenamer werken in het nieuwe gebouw en dat heeft een positieve impact op de sfeer op kantoor.”, vertelt zaakvoerder Dirk De Clerck.

Bron: Soprema
Deel dit artikel:
Onze partners