De kracht van biomimicry

Een koelingssysteem gebaseerd op termietenheuvels, het is een van de weinige voorbeelden van biomimicry. Ondanks dat de discipline in haar kinderschoenen staat, biedt het oneindig veel mogelijkheden voor de architectuur. Niet enkel duurzaamheid en functionaliteit speelt biomimicry uit als troef, maar ook het drukken van een behoorlijk kostenplaatje hoort erbij.

Al 3.8 miljard jaar voert de Aarde haar eigen research en vernieuwingen uit. Zij weet wat werkt en blijft bestaan in een wereld met eindige grondstoffen. En daar kan de architectuur heel wat van opsteken. “De natuur heeft al talloze antwoorden ontwikkeld op de problemen waar mensen dagelijks mee kampen”, zegt Leen Gorissen, zaakvoerder van Studio Transitio, een consultancybedrijf dat de nijverheid en organisaties helpt met innoveren zoals de natuur. In haar toekomstige boek Natural Intelligence’ pleit de innovatiebiologe voor het toepassen van op biologie geïnspireerd design in de architectuur.

Bios en mimicry

Een van de disciplines die Gorissen belicht is biomimicry. Biomimicry kijkt niet wat we over, maar wel van de natuur kunnen leren. Het begrip is een samentrekking van twee Latijnse woorden. Zo staat ‘bios’ voor leven en betekent ‘mimicry’ imiteren. “Als je de geschiedenis bekijkt, zie je dat 99,9 % van alle soorten die ooit op onze planeet hebben geleefd, zijn uitgestorven. Biomimicry bestudeert specifiek die 0,01 % aan planten, dieren, virussen, bacteriën en dergelijke die ondanks disruptie en verandering, al miljoenen jaren overleven”, vertelt Gorissen. “De bedoeling is om de natuur te observeren en zo te weten te komen hoe we op een meer efficiënte, effectieve en duurzame manier ontwerpen en organiseren.”

Op architectura.be wordt in een biomimicry-dossier de komende weken dieper ingegaan op deze interessante materie. Ook interessant: op 3 maart nodigt Palindroom als mediapartner en medeorganisator van de Belgian Building Awards niemand minder dan Michael Pawlyn uit als keynote speaker tijdens het galadiner op Batibouw. De gerenommeerde Britse architect is een groot kenner en voorvechter van biomimicry.

Deel dit artikel:
Onze partners