Bij de renovatie of bouw van een woning is er heel wat aandacht voor de indeling en de inrichting van de ruimtes. Maar het besef groeit dat de juiste verlichting in dat interieur net zo belangrijk is. kreon, ontwerper van architecturale designverlichting, merkt dan ook dat ontwerpers en architecten uit de hele wereld een groeiende interesse in verlichtingsdesign tonen en steeds vaker een beroep op hun advies doen.
Maar ook de woningeigenaar is zich meer bewust van het effect van goede verlichting op de comfortbeleving thuis. Professionele lichtspecialisten bij kreon adviseren in de opmaak van een perfect lichtplan, rekening houdend met de wensen van zowel de architect als de particulier en bieden zo een antwoord op deze groeiende nood. Een lichtplan is een ontwerp van de ideale verlichting voor een bepaalde woning of gebouw, rekening houdend met de functies, de inrichting, het materiaalgebruik en de kleur van de ruimtes. Het vormt zo een aanvulling op een bestaand grondplan. “De juiste verlichting heeft een grote impact op de beleving van de ruimtes, zowel voor de sfeer als de mogelijkheid om efficiënt bepaalde taken in een ruimte uit te voeren. Zo moet er in de keuken bijvoorbeeld voldoende licht zijn om goed te kunnen koken. Een woonkamer dient dan weer om tot rust te komen. Daarnaast is het ook de bedoeling om bepaalde vormen, belijningen en kleuren in het architecturaal ontwerp te accentueren. Een lichtplan brengt al deze factoren in kaart”, zegt Daan Van Den Branden, light consultant bij kreon.
Door de evolutie van techniek en technologie is verlichtingsdesign cruciaal geworden in de realisatie van een architecturaal project. De mogelijkheden zijn eindeloos en de ontwerpen worden complexer. “Standaardverlichtingsconcepten passen nog wel bij de statische architectuur uit een recent verleden, maar de variatie in moderne architectuur vraagt om uiteenlopende en unieke oplossingen. Het wordt elke dag complexer om dit naadloos te integreren in moderne architectuur. De nood aan kwaliteitsvolle architectuurverlichting wordt dus dringender en daarvoor is vakkennis vereist. Omdat kreon altijd vanuit het architecturale ontwerp start, gaan wij in dialoog met de architect als gelijke partners. We verenigen zijn noden met die van de particulier”, aldus Van Den Branden.
kreon merkt dat particulieren ook steeds vaker interesse tonen in luchtstudies. Van Den Branden: “We leiden een druk leven, maar ons huis moet een oord van harmonie en rust zijn. Bovendien reizen we ook vaker en verblijven we in hotels met ruimtes waarin het goed vertoeven is. Een goed lichtplan brengt die sfeer en comfortbeleving naar huis”, aldus Van Den Branden. Lichtspecialisten adviseren bovendien niet enkel in het ontwerp van grote huizen of gebouwen voor professionele doeleinden. “Ook in kleinere woningen is een goed lichtplan een meerwaarde. De juiste verlichting op de juiste plaats kan de ruimte bijvoorbeeld veel groter doen overkomen.\"
Bij de opstelling van een lichtplan houdt de lichtspecialist met heel wat factoren rekening. Niet enkel de grootte van de ruimtes, de indeling en de sfeer zijn van belang, ook de materialen en de kleur van de muren spelen een rol. Van zodra hij over deze info beschikt, kan hij starten. “Een kreon lichtspecialist begint steeds met lijnen van de ene ruimte naar de andere te trekken om verschillende lichtpunten met elkaar te verbinden. Die belijning vormt de eenheid van het lichtplan om een rustig lichteffect te creëren. Hij polst ook uitvoerig naar de noden van de eindgebruiker”, aldus Van Den Branden. Bovendien is de specialist op de hoogte van de laatste technieken en technologieën en is hij bekend met de bedrading en de installatie van de belichting, waardoor de afwerking van het project versneld kan worden.
kreon merkt grote evoluties in de wereld van verlichting. “We zien enerzijds bij de architecten een duidelijke trend naar minder licht in het ontwerp, wat voor lichtspecialisten een uitdaging vormt. Daarnaast zien we hoe we met z’n allen op een andere manier met licht omgaan. Elk lichtpunt kan als onafhankelijk lichtpunt gezien worden. Met drivers aangestuurd door wifi kunnen we via de smartphone elk lichtpunt afzonderlijk gaan aansturen en zo keer op keer uniek licht en een unieke sfeer creëren. Daarnaast wordt er ook hoofdzakelijk gebruik gemaakt van LED-technologie en moeten we onderzoeken op welke stroom we gaan aansturen om de juiste light output te bekomen. Er is met andere woorden een groter aanbod aan technische componenten en manieren van werken, waardoor de job van de lichtspecialist nooit lang dezelfde blijft”, aldus Van Den Branden.