‘De link’, zo luidt de naam van de nieuwe kantoortoren aan de Gentse Fabiolalaan, ontworpen door Poponcini & Lootens. De jury koos deze naam uit de meer dan 350 inzendingen die de online wedstrijd van Euro Immo Star opleverde. Euro Immo Star is verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel naast het station Gent Sint-Pieters en maakte het ontwerp van het eerste kantoorgebouw in deze zone in maart al bekend.
Door mee te zoeken naar een klinkende naam voor het gebouw had iedereen de mogelijkheid om mee de identiteit van deze nieuwe stadswijk te bepalen en zo mee een stukje geschiedenis te schrijven. De jury bestond uit de voormalig Gents burgemeester Frank Beke, de architect van de kantoortoren Patrick Lootens, Gents stadsdichter Peter Verhelst en de communicatieverantwoordelijke van Euro Immo Star Gwenn Nevelsteen.
Gelaagde betekenis
Uit alle inzendingen vond de jury ‘De link’ unaniem de best klinkende naam. Deze naam werd ingezonden door de Gentenaar Angelino Jacobs. “Heel wat voorstellen legden de relatie met het rijke historische verleden van Gent”, zegt Frank Beke, “maar de toren is juist het begin van een heel nieuwe stadswijk en dat moest volgens ons ook weerspiegeld worden in de naam.” Patrick Lootens vult aan: “Bovendien heeft ‘De link’ een gelaagde betekenis. Het verwijst naar de verbinding van het nieuwe stadsdeel met het station, het oude centrum en de omliggende wijken, of nog de band tussen boven–onder, heden-verleden, waarmee we ook in ons ontwerp rekening gehouden hebben.” “Naast de diepere betekenis ligt de naam ook gewoon goed in de mond en kan je er grafisch straffe dingen mee doen,” zegt Peter Verhelst.
Een van de andere criteria was dat de nieuwe naam in een reeks moest passen. De toren is immers maar het eerste stukje van de puzzel. Andere gebouwen in dit nieuwe stadsdeel zullen volgen. “De winnaar stelde voor om deze naam aan alle nieuwe gebouwen in de wijk te geven en grafisch in de naam van het ene gebouw bijvoorbeeld de letter K te laten domineren en in een ander gebouw dan weer de letter I. Hierdoor staan de gebouwen via de naamgeving in dialoog met elkaar, wat perfect past in onze filosofie. In een stationsomgeving streven we naar een levendige mix aan activiteiten: reizen, werken, wonen, ontspanning, … Juist door die koppeling van verschillende activiteiten creëer je een interessante stadswijk. Waarschijnlijk is het niet haalbaar om het idee van de winnaar effectief uit te voeren, maar we vonden dat hij dit criterium op een creatieve manier heeft ingevuld”, besluit Gwenn Nevelsteen.
Het nieuwe Gentse stadsdeel in het kort
Langsheen de Koningin Fabiolalaan, die uitmondt op het Koningin Maria-Hendrikaplein (het stationsplein) voor het station Gent Sint-Pieters, zal een volledig nieuwe stadswijk worden gerealiseerd. Volgens een in 2006 goedgekeurd Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan moet het een evenwichtige mix worden van kantoren, woningen, handelszaken en kwalitatieve openbare ruimten. De projectsite is ingedeeld in drie zones, die deels eigendom zijn van de nv SOFA en deels van de stad Gent, en die elk volgens een eigen dynamiek en timing zullen worden ontwikkeld.
De zogenaamde zone SOFA – wat staat voor Stedelijke Ontwikkelingmaatschappij FAbiolalaan – is de zone het dichtste bij het station en zal als eerste van de drie zones worden getransformeerd. Het gaat om zowat 100.000m² (vloeroppervlakte) bovenop de ondergrondse pendelparkeergarage die momenteel in aanbouw is.
De nieuwe toren in het kort
- Architectenbureau: Poponcini & Lootens Architecten (projectarchitect Patrick Lootens).
- Wat komt er in? Het gebouw bestaat uit twee delen: een arm in L-vorm en een toren. De arm krijgt een publieke functie en in de toren komen kantoren.
- Aantal verdiepingen (zonder gelijkvloers): toren: 22 verdiepingen; arm: 3 verdiepingen.
- Aantal m² bovengronds (bruto volgens BACS en exclusief technische ruimten): toren: circa 28.000m²; arm: circa 8.000m².
- Hoogte: toren: 90 meter; arm 17,5 en 23 meter.
- Eerste steenlegging: begin 2011.
- Definitieve oplevering en ingebruikname: voorjaar 2013.