De Loftrompet: Dirk D'herde over Bjarne Mastenbroek

Bjarne Mastenbroek werkte samen met archipelago | ar-te aan de Kop van Kessel-Lo. Zijn eigen bureau SeARCH verwezenlijkte al heel wat projecten in binnen- en buitenland. Het bureau viel ook al meermaals in de prijzen. Oprichter Bjarne Masterbroek geeft regelmatig lezingen. De samenwerking was zo inspirerend voor archipelago | ar-te dat Dirk D'herde nu de loftrompet afsteekt over Bjarne Mastenbroek.

Wat bewondert u in deze architect? Wat maakt hem zo bijzonder?

Dirk D’herde: “We hebben SeARCH, het architectenbureau dat hij stichtte, mee onder de arm genomen voor het Leuvense project Kop van Kessel-Lo. SeARCH gaf mee zicht aan de stedelijke connectie en het ontwerp van een nieuwe publieke ruimte tussen het centrum van Leuven, het station en het aangrenzende Kessel-Lo. Dit project behoort, door een intense en geweldige samenwerking, tot onze topprojecten. Bjarne slaagt erin enerzijds zeer consequent te zijn in basisprincipes van een ontwerp aanhouden en gaat tegelijk soepel om met de wijzigende context. Hij is iemand die er echt in slaagt om van problemen opportuniteiten te maken. De oplossingen die hij aanbrengt, verrijken dikwijls het oorspronkelijke concept.”

                           

Welke realisaties van hem spreken u het meest aan?

Dirk D’herde: “Elk project van Bjarne Mastenbroeck vertelt zijn eigen verhaal en is uniek. Maar de projecten die me het meest aanspreken zijn de Villa Vals in Zwitserland, het Theehuis in park De Veluwe en de renovatie van boerderij Wolzak.”

 

Zijn er ook aspecten of realisaties waar u minder enthousiast over bent?

Dirk D’herde: “Neen, elk project van Bjarne Mastenbroek vertelt zijn eigen verhaal en is hierdoor telkens weer verrassend en vernieuwend. Door zijn kritische en volhardende houding is het resultaat iedere keer weer van een hoogstaand niveau.”

 

Zijn er parallellen te trekken tussen uw en zijn/haar ontwerpen?

Dirk D’herde: “We zijn eerder complementair. SeARCH vertrekt telkens vanuit een onderzoekende instelling waarbij zowel programma als context worden bevraagd vanuit een brede architecturale traditie. archipelago | ar-te redeneert meer vanuit zijn specifieke ervaring in welbepaalde sectoren, zoals zorg. Een combinatie van beide benaderingen is ideaal.”

 

Weet u ook hoe deze architect als mens is? Is het iemand waar u bij wijze van spreken enkele uren mee aan de toog zou kunnen doorbrengen?

Dirk D’herde: “Bjarne Mastenbroek is niet de meest meegaande mens. Hij is een architect die op de barricade staat om zijn visie te verdedigen. Het is een vechter die een heldere visie voorop stelt. Als Nederlander heeft hij een soort zelfvertrouwen dat bij ons Vlamingen wel eens als arrogantie overkomt. Daartegenover staat dat hij de souplesse en levenskwaliteit van de Vlaming wel weet te appreciëren."

 

Hebt u de architect al ontmoet? Hebt u een persoonlijke band met hem?

Dirk D’herde: “Wij hebben samengewerkt aan Kop van Kessel Lo en enkele wedstrijden. Hoewel het niet evident is om met Nederlandse partners goede afspraken te maken is dit met Bjarne uitstekend en steeds met wederzijds respect verlopen. Wij hadden in de samenwerking een meer uitvoerende rol maar werden steeds als volwaardige partner in het proces betrokken. Onze dikwijls meer pragmatische insteek werd telkens serieus genomen. Dit is in dergelijke samenwerkingen geen evidentie."

 

Als u hem als architectuurjournalist één “intelligente en kritische vraag” zou mogen stellen, welke zou dat dan zijn?

Dirk D'herde: "Wat betekent architectuurtraditie voor jou?"

Bron: archipelago | ar-te
Deel dit artikel:
Onze partners