De Mispelaer: een woonproject, geen instelling

Pal in het hart van Maasmechelen, tegenover shoppingcenter M2, bevindt zich sinds kort De Mispelaer (Architectuur Depot). Dit complex herbergt op het gelijkvloers een grote winkelruimte (van 2500m²) en daarbovenop 55 gloednieuwe serviceflats. Het mikt op de actieve senior die nog voldoende mobiel is om te genieten van al wat de omgeving te bieden heeft. De Mispelaer zorgt met het voorliggende Koudenbergplein voor de missing link tussen shoppingcenter M2 en traditionele winkelstraat Pauwengraaf.

Solid Invest zocht en vond een partner in Aannemingen Janssen om De Mispelaer te realiseren. MAP Depot uit Maasmechelen zorgde voor de projectbegeleiding en Adagio is de beheerinstantie die de dagelijkse leiding van het gebouw en de flats op zich neemt. Het project dateert al van 2007. Na nogal wat administratieve en wettelijke beslommeringen kreeg het in 2012 eindelijk een bouwvergunning. In 2014 werd de eerste steen gelegd. Dit najaar namen de eerste bewoners hun intrek in de flats.

 

Geen klassieke serviceflats

De Mispelaer wil helemaal geen klassieke serviceflats aanbieden, maar mooie woongelegenheden voor mensen op leeftijd. “Vaak worden serviceflats gebouwd naast een rusthuis”, zegt Joris Deckers van projectbegeleidingsbureau MAP Depot. “Een serviceflat is in veel gevallen een plek waar je naartoe gaat wanneer je eigenlijk naar een rusthuis moet, maar toch nog even zelfstandig wil blijven wonen. De Mispelaer is een woonproject, geen verzorgingsproject.” Dat is overigens ook te merken aan de omvang van de flats. Waar een serviceflat vaak niet meer dan 45 vierkante meter groot is, telt het kleinste appartement in De Mispelaer 65 vierkante meter. De grootste flat meet zelfs 135 vierkante meter.”

 

"Een serviceflat is in veel gevallen een plek waar je naartoe gaat wanneer je eigenlijk naar een rusthuis moet, maar toch nog even zelfstandig wil blijven wonen. De Mispelaer is een woonproject, geen verzorgingsproject."

 

Huiselijke sfeer met nodige voorzieningen

De afwerking met hoogwaardige en mooie materialen zorgt voor een huiselijke sfeer. “Dit zijn eigentijdse appartementen met een jonge uitstraling waarin de actieve senior zich perfect thuis voelt. Maar uiteraard zijn er wel een aantal voorzieningen die inspelen op eventuele noden van de bewoners. Zo zijn alle deuropeningen breed en dus perfect toegankelijk voor rolstoelen. De slaapkamer en badkamer zijn toegankelijk via schuifdeuren. Aan de lavabo in de badkamer is een onderrijdbaar tablet voorzien.” Alle flats zijn tevens uitgerust met een noodoproepsysteem van het Wit-Gele Kruis. Deze instantie neemt overigens haar intrek in een deel van de winkelruimte op de benedenverdieping.

 

Sociaal contact in de tuin

“We richten ons op 65- à 75-jarigen die nog van het leven en sociaal contact willen genieten. De galerij die de flats met elkaar verbindt, brengt de bewoners met elkaar in contact. Dat zal het gebouw een zekere dynamiek geven”, meent Joris Deckers. De flats zijn geclusterd rond een grote centrale tuin met twee petanquebanen. Daar kunnen de bewoners genieten en een praatje slaan. Aan deze tuin vinden we ook Kaffee De Mispel, dat beschikt over een ruim terras.

 

We richten ons op 65- à 75-jarigen die nog van het leven en sociaal contact willen genieten. De galerij die de flats met elkaar verbindt, brengt de bewoners met elkaar in contact.

 

Centrale ligging met veel mogelijkheden

De bewoners hoeven zeker niet binnen te blijven. “De centrale ligging van de Mispelaer sluit perfect aan op shoppingcenter M2. En via het mooi aangelegde Koudenbergplein ben je zo in de Pauwengraaf. Alles ligt op wandelafstand. Ideaal voor de senior die graag buitenkomt”, zegt Joris Deckers. “De Pauwengraaf, het traditionele commerciële centrum, en het relatief nieuwe shoppingcenter M2 sloten tot op heden niet goed op elkaar aan. De Mispelaer en het Koudenbergplein zorgen voor een mooie link tussen de twee gebieden.”

 

Duurzaamheid

Elk appartement is voorzien van ventilatie en vloerverwarming. “Dat laatste is toch eerder uniek in dit soort projecten. Hier is er resoluut voor dit type verwarming gekozen omwille van de aangename warmte en de plaatsbesparende eigenschappen. De warmte wordt, net als het warm water voor de douche, opgewekt door een lucht-waterwarmtepomp. De verwarming en het sanitair warm water zijn dus voor elke flat individueel geregeld.” De gegoten betonnen binnenwanden tussen de flats zijn aan weerszijden voorzien van een isolatielaag en gyprocplaten. In combinatie met een zwevende vloer zorgt dit voor een box-in-boxprincipe. Dit heeft uiteraard zijn voordelen op het vlak van thermische isolatie, maar ook voor de akoestiek speelt dit een grote rol.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners