De nieuwe werkvloer is een visuele galerie geworden

De snelheid waarmee organisaties vandaag wendbaar moeten zijn, is significant toegenomen. Veranderend consumentengedrag, regelgeving, technologische innovaties dwingen organisaties om zich aan te passen en competitief te blijven. Koen De keersmaecker, zaakvoerder van Bizzuals en expert in visual story telling, workshop design & facilitation, visual training en coaching ondersteunt bedrijven in dit proces. “Om te kunnen overleven hebben organisaties snelheid en wendbaarheid nodig. Hier doen agile modellen als Scrum, Kanban, Lean Start-up en design thinking hun intrede", zegt Koen.

Koen: ”In de context van agile werken binnen kenniswerk omgevingen zal Visual management in eerste instantie tot doel hebben om het werk zichtbaar te maken. Zo kunnen we leren hoe goed de doorstroom van werk loopt binnen teams en organisaties, en waar er problemen ontstaan. Problemen zichtbaar maken laat toe om ze meetbaar te maken, te analyseren en te verbeteren. De nieuwe werkvloer is als het ware een visuele galerie geworden van visual boards, story maps en prototypes.\"

Visual management voor iedereen

Visual management is voor iedereen zinvol: teams gebruiken het om teamwerk te managen, product innovators kunnen het gebruiken om productvernieuwing in te richten en op te volgen, leiders kunnen het gebruiken om een strategie te implementeren, enz.

Koen: ”De vragen voor het opzetten van visual management praktijken, het leren toepassen, het trainen en coachen van methodieken komen uit alle type bedrijven: van grote multinationals waar teams moeten samenwerken in Agile omgevingen, over kleinere spelers die innovatieprocesen willen zichtbaar maken, tot start-ups.”

Met de juiste instrumenten aan de slag

Koen: ”Kwalitatieve visuele communicatietools zijn cruciaal. Daarom zijn we een partnership met fabrikant Legamaster aangegaan. Legamaster heeft een enorm gamma aan duurzame visuele communicatie-oplossingen en kent de markt. De oplossingen van Legamaster (XL whiteboards, XL whiteboard folie, accessoires,…) zijn ideaal tijdens workshops en bij het inrichten van visual management sessies. Tevens laat de samenwerking toe om vlot in te spelen op nieuwe trends. Zo ontwikkelen we samen producten en testen deze in de praktijk. Van een uniek ecosysteem gesproken,” aldus Koen.

Andere visual management tools zijn bijvoorbeeld: Scrum borden, Kanbanborden, Flowborden, Business Model Canvassen, Obeya room, Kata en zoveel andere workshop formaten en templates. Legamaster heeft ook deze producten ook in haar gamma.

Tips & tricks voor kantoorinrichting

  • Co-location: medewerkers uit allerlei disciplines zitten samen in een 'landschapsbureau'. Dit ondersteunt vlotte communicatie en open cultuur. Voorzie voldoende 'beschrijfbare' muren en kasten en dergelijke, waar teams boodschappen voor elkaar kunnen schrijven, korte braindumps kunnen neerpennen, enz. 
  • Voldoende breakout rooms (zie 'google werkplek'): waar gesprekken formeel of informeel kunnen plaatsvinden.
  • Enkele grote ruimtes met 4 witte beschrijfbare muren voor, onder meer, het inrichten van Obeya. Deze ruimtes liggen doorgaans centraal op de werkplek. Ramen zijn wenselijk voor lichtinval, maar zijn echter niet beschrijfbaar.
  • Centrale materiaalkasten: centrale beschikbaarheid van al het benodigde werkmateriaal (markers, magneten, bordenwissers, etc.) is cruciaal om visual management te embedden in organisaties

Koen: ”Bij Bizzuals trainen en coachen we professionals en bedrijven in het opzetten en gebruik van Visual Management praktijken in persoonlijke én professionele context. We focussen ons hierbij voornamelijk op hoe Visual management kan aangewend worden binnen Leadership, Innovatie, Strategy en Sales domeinen.\"

Meer informatie over Bizzuals is hier te vinden.

Deel dit artikel:
Onze partners