De Nijl Architecten vertrekt voor laatste fase vernieuwing Stuivenbergwijk vanuit principes mensenmaat en samenhang

De Stuivenbergwijk in Hoboken is een sociale woonwijk die in verschillende fases gerenoveerd wordt door Woonhaven Antwerpen. De laatste fase gaat over het zuiden van de wijk aan de Rector Vermeylenlaan, het Majoor Maelfaitplein en de Dokter Robert Kochlaan. Woonhaven Antwerpen organiseerde een ontwerpwedstrijd voor de vervangbouw. Vijf geselecteerde kandidaten dienden een voorstel in. Het ontwerp van het Rotterdamse bureau De Nijl Architecten kwam als winnaar uit de bus.

De vier bestaande appartementsgebouwen uit de jaren ’50 die deel uitmaken van het grootschalige project vertonen bouwtechnisch allerhande gebreken en zijn niet meer aangepast aan de huidige veiligheids- en comforteisen. Twee van de vier gebouwen worden vervangen en zullen opnieuw voor sociale en geconventioneerde huur bestemd zijn. Er worden 69 sociale seniorenflats en 55 geconventioneerde huurwooneenheden in onder gebracht. Het openbaar domein wordt door stad Antwerpen heraangelegd met aandacht voor de bestaande bomen en kwalitatieve doorgangen. In de toekomst zal er ook een publiek programma een plek krijgen in het gebied.

Betere begrenzing

De Nijl Architecten presenteert een ontwerp dat zich moeiteloos inpast in de omgeving. Ze vertrekken vanuit de principes mensenmaat en samenhang. Mensenmaat staat voor het overbruggen van de schaalsprong tussen de tuinwijk en de stad aan de Krijgsbaan. Tegelijkertijd zoekt het ontwerp naar samenhang: met de eerdere verbouwingsfases van de wijk, langs de Rector Vermeylenlaan of tussen de twee bouwdelen.

Dankzij koppen aan de gebouwen langs de Rector Vermeylenlaan en aan de Krijgsbaan worden het binnengebied van het tweede gebouw en de doorsteek tussen de gebouwen beter begrensd. Bovendien springt het gebouwvolume met kop aan de Krijgslaan terug om de monumentale bomen aan de buslus ruimte te geven. De doorsteek wordt ontworpen als aangename verblijfsruimte: zes grondgebonden rijwoningen geven samen met de karaktervolle scheimuur het groene pleintje een gezicht.

Gelaagd gevelbeeld

In het ontwerp wordt gezocht naar een passende ontsluiting waarbij de nodige aandacht uitgaat naar de interactie met de buitenruimte. In het verlengde van de tuinwijk wordt ingezet op een actieve en levendige plint met veel inkomdeuren. Het gebouw met de seniorenflats wordt via portieken ontsloten, onderling verbonden door gaanderijen met een veranda-kwaliteit.

Op het vlak van architectuur streeft De Nijl Architecten naar een gelaagd gevelbeeld, aansluitend op de appartementsgebouwen uit de tuinwijk. Er zijn duidelijke horizontale en verticale lijnen en ritme en diepte vormen de grondtoon. Differentiatie wordt ingegeven door verschillen in programma en situering.

Bron: Stad Antwerpen
Deel dit artikel:
Onze partners