De Praatstoel: Alain Berteau

Met Alain Berteau plaatsen we deze keer geen architect pur sang in De Praatstoel, maar wel een architect die vooral bekend is als ontwerper. Deze gewezen designer van het jaar heeft zijn ontwerptalent al mogen aanwenden voor onder meer Feld, Van Marcke, Bulo en Montis.
De in 1971 in Aachen geboren Alain Berteau wist op 15-jarige leeftijd al dat hij architect wou worden, en liep vanaf zijn 16e stage in diverse Brusselse architectenbureaus. Hij studeerde architectuur aan La Cambre en doceert er nu zelf meubelontwerp. Zijn in 2002 opgerichte architectenbureau evolueerde ondertussen naar een prijzenwinnend product- en interieurdesign agency. In 2006 won hij de eerste Interieur Kortrijk Biennale Ontwerper van het Jaar onderscheiding.


Alain Berteau


Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
 
Qua architectuur, geen enkel.  Maar aangezien ik nog jong ben trek ik me dat niet aan. Ik wacht op de juiste klant en context om iets echt krachtig en betekenisvol te kunnen creëren! Ik heb al aan redelijk wat gebouwen gewerkt maar dat waren grotendeels renovaties, uitbreidingen, transformaties, herinrichtingen en interieuropdrachten. Sommigen daarvan waren zeer leuk en interessant, maar er zat nog niets ongelofelijk coherent tussen. En onder eigen naam heb ik nog geen enkel compleet nieuw gebouw gerealiseerd.
Acht jaar geleden ontwierp ik wel een nieuwe basisschol voor Louvain-la-Neuve, dat was een redelijk groot en goed project (ondanks de verouderde, contradictorische, knotsgekke lokale regelgeving). Maar de school werd nooit gebouwd omdat de stad in geldnood zat (en nog steeds zit!).
Dus wacht ik op de eerstvolgende spannende architectuuropdracht om onze goede ideeën te kunnen toepassen. 
Mijn beste realisaties zijn op dit moment dan ook enkele succesvolle meubelontwerpen: de Tab stoel voor BULO, de nieuwe Swing lampen voor ALUCI (zeer simpel maar innovatief), de nieuwe revolutionaire rekken en barstoelen voor FELD, de nieuwe opblaasbare parasol voor SYWAWA, en de verschillende kranen en fixtures voor RVB ... Op al deze projecten ben ik ech trots. 


SWING lamp voor ALUCI


De Tune-kraan die Berteau voor RVB ontwierp


Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen? 
 
Architectuur : een hotelproject in Frankrijk, de renovatie van een jaren zestig herenhuis nabij Brussel, een Belgische culturele instelling in het buitenland, ...

Design : spannende branding / creative direction jobs voor verschillende merken, en innovatieve meubelstukken voor enkele zeer goede internationale bedrijven.

En als zakenman lanceer ik , samen met enkele partners, een nieuw merk/online design concept store met een een specifieke aanpak, nogal een ambitieus project eigenlijk.


Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?  
 
In de designwereld heb ik het meer voor blijvende inhoud dan voor flashy en spectaculaire communicatiegerichte ontwerpen. Ik vind dat architectuur moet proberen vernieuwend te zijn maar tegelijkertijd ook simpel en relevant, en niet enkel spectaculair (wie geeft er eigenlijk om een architectuurstijl, of om architecturale statements ?).

Betekenisvolle architectuur heeft een blijvende kwaliteit, vandaar dat ik vind dat mensen als Vander Maren Weerts (Philipe Vander Maren en Mireille Weerts) belangrijk werk verrichten, zeer subtiel maar zeer krachtig.


Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?
 
Ik ben niet geïnteresseerd in de marketing/mijlpaal/plastische architectuur van mensen als Gehry, Hadid, ... Ik begrijp het gewoon niet... Ze kunnen leuke, spectaculaire, dure vormen maken? Ok, en wie geeft er wat om?
Ik ben een grote fan van Norman Foster, Renzo Piano en Alvaro Siza omwille van hun talent om grote projecten met wonderbaarlijke kwaliteit en gevoel te bezielen. 
En ik voel me verwant met mensen als Lacaton Vassal, die steeds met open blik en culturele vrijheid naar nieuwe relevanties op zoek gaat.


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland? 
 
Slimme recente gebouwen door Foster (de Hearst Tower en de Sperone Westwater in NYC).
Het New Museum ernaast (SANAA) is ook geweldig.


De Hearst Tower van Foster in NY


Het New Museum van SANAA, eveneens in NY


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

 
Vander Maren Weerts.
Andere ? Daar moet ik eens goed over nadenken..Stephane Beel vind ik zeer goed, maar die is niet meer zo jong natuurlijk.


Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden? 
 
Architectuur en design (eenzelfde job volgens mij) kunnen een blijvende, betekenisvolle bijkomende waarde creëren. Het kan om elegante oplssingen gaan, en daar hou ik van. 
Ik zal mijn kinderen stimuleren om te doen waar ze goed in zijn, waar ze om geven.


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing? 
 
Ik had in Brussel veel vrienden met architectenouders. Toen ik 15 was wist ik al dat ik architect wou worden en op mijn 16e deed ik al stage in hen!


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen? 
 
Architectuur is niet glamoureus. Het is een vuile, trage, dikwijls vervelende, soms gevaarlijke, super moelijke maar super ??? werk. Volgens mij helpt de recente economische crisis jonge architecten bij het begrijpen van de sociale consequenties en de pragmatische toepassingen van hun activiteiten. Het is niet enkel iets cultureel, het gaat ook om economie, politiek, keuzes maken. De ambitie is dus niet om op de voorpagina van een tijdschrift te prijken (het handelt duidelijk niet over zelfexpressie), het gaat over proberen contextueel relevant te zijn en soms met krachtige, schaalbare oplossingen te komen. Dat is tenminste wat ik mijn studenten probeer bij te brengen, en tot nog toe klagen ze niet. 


Faits divers 

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
 
Antiquair of filmregisseur, waarschijnlijk.

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?
 
La Cambre, Brussel.

Bij wie hebt u stage gelopen?
 
In verschillende Brusselse kantoren zoals Atlante, Gatti & Washer, Joel Claisse & Partners, Traces, ...

Wat was de titel van uw eindwerk?
 
"Architectuur en/of haar representatie"
In 1996 was communicatieve of virtuele architectuur architectuur nog een nieuw fenomeen, tegenwoordig is het een integraal onderdeel van de discipline

Favoriet architectuurboek:
 
De memoires van Frank Lloyd Wright, elk boek over Georges Nelson, elk Case Study Houses-gerelateerd boek.

Favoriet ander boek:
 
Een enorme verwezelijking binnen de franse literatuur, door een héél controversiële auteur.

Favoriete film:
 
"La Notte" (1961) van Michelangelo Antonioni. 
Eigenlijk alles van Antonioni.


Scene uit "La Notte"


Favoriet tv-programma:
 
Geen enkel.

Favoriete muziek:
 
Jazz.
Elk album van Bill Evans en Miles Davis Quintet.


Miles Davis Quintet met It never Entered My Mind (1956)


Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door:
 
Op dit moment heb ik niet veel vrije tijd.
Als dat toch eens het geval is probeer ik die tijd met de kinderen op de Franse eilanden door te brengen (Atlantische kust).

Favoriete Vlaamse stad:
 
Gent en Antwerpen (cultuur), Knokke (cultuur, ontspanning, sociologisch onderzoek).

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?
 
Passief. Ik heb vroeger veel getennist, nu heb ik een fiets.
Maar het is wel een elektrische moet ik toegeven.

Favoriete architectuursite?
 

Favoriete andere website?
 
Deel dit artikel:
Onze partners