Jaarlijks zoekt de Stichting Jef Van Ranst naar ontwerptekeningen die een proces, een idee of ruimtelijk voorstel visueel uitdagen, bevragen of uitdrukken. De gelijknamige Prijs Jef Van Ranst is exclusief voor studenten van alle Vlaamse architectuuronderwijsinstellingen. De Prijs wordt uitgereikt aan één bachelor- en één masterstudent van een van de deelnemende instellingen. Winnende masterstudent van de jongste editie is Aleksandar Pilyov: architecturaal tekentalent, waarvoor we bijzonder graag plaats maken in onze Praatstoel.
Op welk van je eigen afgeronde projecten ben je het meest trots en waarom?
Ik ben vooral trots op mijn afstudeerproject 'Discourse in Spatial Vacuums'. Het stelde me in staat om mijn fascinatie voor materialen en de ruimte eromheen te onderzoeken op een niet meer gebruikte postindustriële locatie. Het gaat echter niet om het idee achter elk gebouw of om het verhaal dat elk van hen vertelt. Het gaat er meer om hoe het onderwerp mij op dit moment aanspreekt en hoe ik het zie als architect. Voordat ik aan dit project begon te werken, vroeg ik me af wat voor ontwerper ik was en ik moest verder gaan dan mijn tekentechnieken om daar achter te komen.
Ik kreeg de kans om te experimenteren met het weergeven van ruimte en materialen op onverwachte manieren, kritisch na te denken over mijn werk met de hulp van mijn begeleider, en me bezig te houden met het onderdeel van architectuur waar ik het meest van hou: tekenen. Elke tekening leerde van elkaar en uiteindelijk werden ze allemaal een proces dat alles samenbracht tot een pure fascinatie voor dingen. Na het afronden van mijn scriptie voelde ik me echt tevreden over het proces en begreep ik meer over mezelf en de manier waarop ik in de toekomst met tekeningen wil werken.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding heb je hoge verwachtingen?
Op dit moment ben ik bezig met de voorbereiding van een architectuurwedstrijd waarin het concept van het beroemde Panopticon opnieuw wordt verbeeld. Het is een spannend onderwerp vanwege de enorme discussies over veiligheid en het praktische gebruik van gevangenisruimte. Ik wil weten op welke manier ik het echt zal overbrengen en mijn ideeën zal weergeven door middel van handschrifttechnieken.
Welke buitenlandse architecten zijn een grote inspiratiebron voor jou?
Iemand die altijd bij me opkomt is wijlen Lebbeus Woods, wiens werk een buitengewone inspiratie voor me is. Zijn tekeningen hebben me altijd gefascineerd tijdens mijn bachelor- en masteropleiding. Elk jaar kregen zijn illustraties een andere betekenis voor mij als het gaat om architectonisch ontwerpdenken en representatie.
Wat zijn volgens jou de meest succesvolle recente bouwprojecten in het buitenland?
Onlangs hoorde ik over "HAUS 1" van MVRDV en Hirschmüller Schindele Architekten in Berlijn, Duitsland. Ik vind het geslaagd vanwege het uitnodigende karakter van het dak met de begane grond. De hoofdingang van het gebouw sluit niet noodzakelijkerwijs aan bij deze nieuwe relatie en de waardering voor het gebruik van een dak voor iets anders dan het afvoeren van water. Ik vind het interessant om creatieve manieren te vinden om geen ruimte te verspillen in de snel groeiende steden van tegenwoordig.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op je?
York Bing Oh (Atelier Oh)
Wat vind je zo fascinerend aan je werk als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Het is een fascinerend beroep vanwege de mogelijkheid om het anders te interpreteren. Elke architect heeft een unieke perceptie van de ruimte en de materie die hem omringt, en dat kan een levendige en doordachte gebouwde omgeving creëren. Het is noodzakelijk om je intuïtie te volgen over wat je wilt doen in het leven of wat je fascineert. Dat kan buiten de architectuur liggen. Als mijn kinderen of andere jongeren dit pad willen volgen, moedig ik ze van harte aan.
Welke ontmoeting heeft je verdere architectonische ontwikkeling bepaald?
Mijn docenten hebben me op het spoor gehouden waar ik nu ben. Er zijn momenten geweest dat ik het niet zeker wist, maar dan waren er die gepassioneerde mensen van wie ik wilde leren, die mijn architectonische ontwikkeling hebben bepaald.
Herken je jezelf nog als de ambitieuze jonge student die je ooit zelf was? Vallen droom en werkelijkheid sterk samen?
Ik begon als een ambitieuze architectuurstudent, en vanaf dat moment is die ambitie misschien geleidelijk vervaagd door de obstakels en beperkingen van ons vak. Ik bleef echter nieuwe dingen ontdekken die me fascineerden in het brede scala van de architectuur. Ik ben ambitieuzer dan voorheen omdat ik nu zie wat architectuur kan zijn en wat ik er meer van wil zien.
FAITS DIVERS
Wat voor werk zou je nu doen als je geen architect was? Dan was ik waarschijnlijk videogameontwerper geweest.
Waar heb je je architectuuropleiding gevolgd? Faculteit Architectuur Campus Sint-Lucas Brussel, KU Leuven en University of Kent, Canterbury, Verenigd Koninkrijk.
Bij wie heb je stage gelopen? NAUTA Architectuur & Onderzoek - Rotterdam
Wat was de titel van je proefschrift? Discours in ruimtelijke vacuüms
Favoriete architectuurboek: ‘OneFiveFour’ van Lebbeus Woods
Favoriete andere boek: ‘Dune’ van Frank Herbert
Favoriete film: ‘Oppenheimer’
Favoriete tv-programma: ‘Peaky Blinders’
Favoriete muziek: Hard Rock
Heb je veel vrije tijd en hoe besteed je die het liefst? Ik besteed mijn vrije tijd het liefst aan het verkennen van nieuwe sites, thuis tekenen of videospelletjes spelen met vrienden
Favoriete Belgische stad: Antwerpen
Favoriete Europese stad: Rotterdam
In welk land zou je het liefst geboren en getogen willen zijn? Vroeger zou ik waarschijnlijk het Verenigd Koninkrijk hebben gezegd, maar nu voel ik me zekerder om Bulgarije te zeggen.
Actieve of passieve sporter? Welke sport? Eerder een passieve sporter. Basketbal
Favoriete architectuursite? https://drawingmatter.org
Favoriete andere website? Instagram