De Praatstoel: An Schoenmaekers (SBE)

An Schoenmaekers is sinds 2014 aan de slag bij SBE, het intussen internationaal gerenommeerd studiebureau gespecialiseerd in het ontwerp van (grote) infrastructuurprojecten, voornamelijk binnen burgerlijke bouwkunde en de waterbouwkunde. Bij SBE is Schoenmaekers de bezieler van het Team Landschap en Architectuur, waarbij naast de bouwtechnische aspect ook steeds wordt gekeken naar de ruimtelijke ingreep. Ze is de drijvende kracht achter heel wat geïntegreerde brugontwerpen zoals de Zennebrug en de fietsbrug in Zulte. We nodigden haar uit in onze Praatstoel.

Op welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

De Jacques Roggebrug in Deinze is zonet geopend voor publiek. Wat initieel startte als een enkele brug over de Volhardingslaan is uitgegroeid tot een 600m lang fietssnelwegtraject langs de sporen bestaande uit drie bruggen, enkele groene grondconstructies en twee ondertunnelingen. We zijn heel dankbaar dat de Provincie is meegegaan in dit ambitieuze verhaal om zo een zwart punt in het fietsnetwerk volledig te kunnen wegwerken. De ontwerpen van de bruggen streven naar slankheid, lichtheid en transparantie en waarbij fietscomfort en -beleving centraal staan. Door architect en ingenieur van bij de start intens te laten samenwerken zijn we er denk ik in geslaagd een oprecht ontwerp te maken waarbij architectuur en techniciteit mooi hand in hand gaan, zonder dat een van beide toegevingen heeft moeten doen.

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

De fietsbruggen in Wielsbeke en Zulte als onderdeel van het grotere Seine-Scheldeproject pand 140/150 waar we trouwens ook voor het ontwerp instaan. Beide zijn zusterbruggen met elk hun eigenheid afhankelijk van de context. De ontwerpen dringen zich niet op aan hun omgeving maar vormen vanuit een sobere structuur een harmonieus geheel met het huidige landschap.

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

De Nelson Mandelabrug van 360 architecten in Oostende vind ik een zeer geslaagd ontwerp. Het is een betonnen voetgangersbrug in het midden van een park en kent een sterk uitgepuurd ontwerp. Heel eenvoudig maar net daarom zo sprekend.

Een ander interessant project is Park Belle-Vue in Leuven, ontworpen door H+N+S Landschapsarchitecten en Lama landscape architects. Dit project geeft volgens mij heel mooi weer wat er kan gebeuren als je de potenties van verkeersnetwerken verder bestudeert dan enkel het evidente.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Om er maar een paar uit te kiezen: Marte Marte architekten – Heatherwick – Lacaton & Vassal – Bruther – Frida Escobedo – Steven Holl


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

De Rotterdam Rooftop Walk van MVRDV spreekt tot de verbeelding. Verschillende daken worden gedurende één maand door een fel oranje gekleurd parcours verbonden met elkaar, met als hoogtepunt de tijdelijke brug over de Coolsingel. Ik vind het fantastisch om te zien hoe techniciteit, architectuur, kunst, stedenbouw en maatschappelijke bewustwording hier worden versmolten met elkaar.


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Gijs Van Vaerenbergh.

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Het geweldige aan deze job voor mij is dat er zoveel gelaagdheid in zit. Het gaat telkens om een nieuw complex vraagstuk dat je moet zien te ontrafelen, en dat met verschillende partijen samen. Volgens mij kan je immers enkel nog tot een gedragen en verankerde duurzame totaaloplossing komen als je alle facetten van onze job omarmt, waarbij gelijkgestemden met elk hun eigen expertise ieder dossier in teamverband benaderen. Resultaat is iets tastbaars dat werkelijk een ruime maatschappelijke impact kan hebben. Ik ken geen mooiere stiel.  

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Het is niet zozeer een ontmoeting, eerder een ervaring die zeer bepalend is geweest. Ik was ongeveer een jaar of zes toen ik onderweg naar een familievakantie wakker werd, liggend op de hoedenplank (toen deed men dat blijkbaar nog), en rijdend over een brug in het midden van door de ogen van een kind geweldig diepe klif. Die beleving was zo intens en betekende de start van mijn passie. Ik denk dat die vroege ervaring er voor heeft gezorgd dat ik bij het ontwerp van ieder kunstwerk nog steeds dat kinderlijke enthousiasme heb. Iets dat ik hoop nooit kwijt te raken.


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Het mogen ontwerpen van bruggen is tijdens mijn studies steeds de ultieme droom gebleven, maar dat dit nu mijn hoofdactiviteit is geworden, overtreft toch de verwachtingen.

 

Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Werkelijk geen idee..
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Hogeschool Sint Lucas Gent en Universiteit Gent.
Bij wie hebt u stage gelopen? SVR-Architects, met een geweldige mentor Lode De Jonck die de tijd genomen heeft me de technische knepen van het vak en de liefde voor architecturale detaillering bij te brengen.
Wat was de titel van uw eindwerk? Ontwerp stedelijk wooncomplex aan het Achterdok, Gent.
Favoriet architectuurboek: Content van OMA.
Favoriet ander boek: Think like an engineer, don’t act like one.
Favoriete film: Batman, The Dark Knight.
Favoriet tv-programma: Stranger Things.
Favoriete muziek: Op dit moment Tamikrest, Kel Assouf, Dalida, Serge Gainsbourg.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Als het maar iets met eten en drinken te maken heeft. 
Favoriete Belgische stad: Brussel.
Favoriete Europese stad: Kopenhagen.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? België.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Eerder passief.
Favoriete architectuursite? divisare.com en archello.com.
Favoriete andere website? hln.be.

Deel dit artikel:
Onze partners