Als oprichter en zaakvoerder van architectenbureau FORMa* ent Benoît Nis zijn werk steevast op de oprechte, diepgaande relatie tussen de bouwheer, de locatie en de architect. Dit resulteert in een genereuze architectuur, ongeacht de schaal, het budget of de bestemming van het project. Nis is met project VDN in Ukkel (woning met architectenkantoor) genomineerd voor de Belgian Building Awards in de categorie 3-2-1 Façade. Hoog tijd om hem beter te leren kennen!
Op welk eigen gerealiseerd project bent u het meest fier en waarom?
Het is zozeer niet het gevoel van fierheid dat me het meest beroert of dat me bijblijft, maar eerder de sterke emotie die we voelen wanneer we ons bewust worden van het traject dat we hebben afgelegd met de bouwheer, vanaf de eerste ontmoeting tot het moment waarop we het project moeten ‘loslaten’. Vooral als het gaat om een gezin en hun (t)huis. Het is bij iedereen anders – bij de een intenser dan bij de ander – maar het is altijd een sterk, bemoedigend moment! Het geeft me steevast een boost. Bij Pierre (SAP25) bijvoorbeeld, op de dag van de fotoreportage, voelde het echt goed om het project tot leven te zien komen en alle leden van het gezin te zien lachen. Ik denk dan ook aan alle personen en partijen die hun steentje hebben bijgedragen aan het project. De collega’s, de externe medewerkers, de ingenieurs, de aannemers, de vaklieden ... Het is allemaal zeer intens, maar in het heetst van de strijd besef je dat niet altijd. Soms moet je even pauzeren om te beseffen dat we in alle stadia van het project zeer sterke momenten meemaken. Het is telkens een rollercoaster van gevoelens en emoties.
Een van de ‘sterkste momenten’ de voorbije maanden was de verhuis naar onze nieuwe woning met architectenkantoor (VDN). Een project dat we met veel geduld en toewijding hebben gerealiseerd. We kregen uiteraard te maken met enkele problemen en obstakels, maar aan het eind van het verhaal nam het plezier toch weer de bovenhand.
Wij zijn ook druk bezig met renovaties van sociale woningen in Brussel, in het kader van het ‘Klimaatplan’, in samenwerking met het bureau Thema Architecture. We zitten momenteel in de voorontwerpfase. Het is een ambitieus programma dat verschillende wooncomplexen niet enkel energetisch performanter wil maken, maar ook een nieuw gezicht wil geven. Het is fijn om op een heel andere schaal de leefomgeving van honderden gezinnen en hun integratie in het stadsweefsel te kunnen verbeteren!
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Van al onze projecten! Ongeacht hun omvang, budget, functie … Dat maakt het er voor ons misschien niet makkelijker op, maar het is nu eenmaal zo. Of dit een gebrek of net een kwaliteit is, hangt af van hoe je het bekijkt. We hebben het geluk (of de verdienste) om interessante en gevarieerde projecten te kunnen realiseren en open-minded en betrokken bouwheren te mogen ontmoeten.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
KANAL – Centre Pompidou van noAarchitecten, in samenwerking met EM2N en Sergison Bates architects.
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Er zijn veel ontwerpers die ons in vervoering brengen met adembenemende projecten: Zumthor, Lacaton & Vassal, David Chipperfield, Rudy Ricciotti, SANAA …
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
Het Musée Soulages in Rodez (RCR Arquitectes), het Mine Zinc Museum (Noorwegen - Peter Zumthor), de Elbphilharmonie in Hamburg (Herzog & De Meuron): het zijn stuk voor stuk realisaties die getuigen van een grote gevoeligheid, doeltreffende precisie, vak- en deskundigheid …
Welke jonge Belgische architect maakt momenteel veel indruk op u?
Bureaus die meer zijn dan de som der delen, zoals V+, De Vylder Vinck Tailleu, Office, LRArchitectes …
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
De diversiteit en de oneindige mogelijkheden. Ik zou mijn kinderen nooit pushen in de richting van een bepaald beroep. We proberen ze zo goed mogelijk te ondersteunen en te omringen, zodat ze op een doordachte manier hun eigen keuzes kunnen maken.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
Die met Oliviez Bourez, destijds een van mijn docenten en tevens een van de oprichters van Matador. Hij coachte ons met een ongelooflijke energie en toewijding.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u zelf ooit was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
De jonge student is zonder twijfel volwassen geworden. Droom en werkelijkheid vallen samen wanneer je aan een project werkt. Dat is een van de magische aspecten van ons beroep.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Kok.
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Aan het Institut Supérieur d’Architecture Intercommunal (ISAI) in Bergen.
Bij wie hebt u stage gelopen? Bij Pol Evrart (Frameries), Matador (Bergen), Jean-Marc Wellens (Ath) en Guy Melviez (Ukkel).
Wat was de titel van uw eindwerk? Architecture: Valeur sûre aux Pays-Bas.
Favoriet architectuurboek: Thinking Architecture van Peter Zumthor.
Favoriete film: Les premiers, les derniers van Bouli Lanners. Het scenario, de acteurs, de manier van filmen, de muziek, de emoties … Sterk werk!
Favoriet tv-programma: Over het algemeen zijn we blij dat we geen televisie hebben, maar soms kijk ik toch graag naar een documentaire of een voetbalmatch.
Favoriete muziek: Dat hangt af van mijn humeur, het moment, de gelegenheid … Elektro, jazz, folk, hiphop, trip hop, rock, klassieke muziek …
Hoe brengt u uw vrije tijd het liefst door? Een beetje sporten, in de tuin werken, door de stad slenteren, in het bos wandelen, een tentoonstelling bezoeken, tijd doorbrengen met vrienden en familie …
Favoriete Belgische stad: Brussel.
Favoriete Europese stad: Berlijn.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? België!
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Beide … Zelf fiets en jog ik.
Favoriete architectuursite? www.archdaily.com.
Favoriete andere websites? www.aa13.fr, www.a-plus.be, www.architectura.be.