1010 architecture urbanism gaat er prat op om een allesomvattende stedelijke ervaring te produceren en kijkt daarbij voorbij de hedendaagse grenzen van architectuur en stedenbouw. Het Brusselse bureau liet zich vorig jaar opmerken met Molenwest Square, een tijdelijk stedelijk theater voor activiteiten voor jongeren dat bekroond werd met de Brussels Architecture Prize in de categorie 'publieke ruimte'. Wij nodigden Bert Gellynck en Nadia Casabella uit in onze Praatstoel.
Op welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Oei, meteen een moeilijke vraag. We zijn een ontwerpbureau voor stedenbouw en architectuur en we bouwen maar heel af en toe. Het merendeel van het werk dat we dagdagelijks produceren resulteert niet meteen in een concreet gebouw of publieke ruimte, maar creëert wel de condities en randvoorwaarden om een omgeving tot ontwikkeling te brengen. In elk project dat we aanvatten, gaan we op zoek naar manieren om de onderliggende ecosystemen te regenereren, willen we sociale hefbomen laten ontstaan om mensen te doen groeien en bloeien en ervoor zorgen dat er een fijne woon- werk- of recreatieve omgeving ontstaat waar ook ruimte is voor het onverwachte. Het fysieke resultaat van zo’n plan laat soms lang op zich wachten, maar een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld het park Groot Schijn in Deurne. We hebben dat masterplan uitgewerkt in 2009 samen met Maxwan en het eerste deelproject, de vallei van de Koude Beek en het volkstuincomplex, hebben we zelf kunnen realiseren. De rest van het park is later uitgewerkt door het consortium BUUR-Hosper-BULK, die er iets heel moois van hebben gemaakt.
Een belangrijke mijlpaal is het Farmhouse; de serre in de Parckfarm in Brussel. Het project is tot stand gekomen binnen de context van de biënnale Parckdesign 2014 en het ontwerp- en bouwproces was een gigantisch avontuur. Alhoewel de initiële levensduur van het project voorzien was op zes maanden, leeft het project acht jaar later nog steeds dankzij het engagement van een groep enthousiaste buurtbewoners. Momenteel wordt het interieur circulair gerenoveerd door de studenten van de opleiding ‘Building Beyond Borders’ van de Universiteit Hasselt. We zijn erg benieuwd naar het resultaat!
En natuurlijk zijn we ook erg trots op het Molenwest Square, het project waarmee we de Brussels Architecture Prize 2021 wonnen in de categorie ‘Public Space’.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
‘Wij koesteren altijd hoge verwachtingen eigenlijk. We leggen momenteel de laatste hand aan het masterplan voor de Asiat-site in Vilvoorde, de verlaten legerkazerne die de laatste jaren al tot leven gewekt is door het HORST-festival. In samenwerking met de stad hebben we een evolutief plan uitgewerkt, zodat nieuwe activiteiten in de sfeer van opleiding en recreatie hier een plekje kunnen vinden, zonder afbreuk te doen aan de verwilderde schoonheid die zo typerend is voor de site. En daarnaast werken we ook aan een paar uitvoeringsdossiers voor het ontharden en vergroenen van enkele publieke ruimtes, onder andere het Meelfabrieksplein in Sint-jans-Molenbeek en de speelplaats van de gemeenteschool ‘De Plataan’ te Merchtem.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
We volgen met interesse de stadsvernieuwing van de Oude Dokken te Gent. Het oorspronkelijke masterplan van OMA dateert al van 2004, en in de tussentijd waren er ongetwijfeld al heel wat momenten van vallen en weer recht krabbelen. Maar kijk, ondertussen kunnen we in het gebied al minstens twee architectuurparels spotten: we zijn fan van het Kapitein Zeppospark en het stadsgebouw Melopee van XDGA is een erg straf gebouw geworden. Dat is zeker de verdienste van de ontwerpers, maar is ongetwijfeld ook het gevolg van goed opdrachtgeverschap, waardoor de ontwerpers de kans hebben gekregen om sterke keuzes te maken.
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
BG: Louis Le Roy / Archigram / Martin Rauch & Anna Heringer / Raumlabor.
NC: Scape / Turenscape / Assemble / MUF / Interboro partners.
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
NC: de LocHal te Tilburg (Civic Architects, Braaksma en Roosen, Inside Outside/Petra Blaisse).
BG: Le Jardin des Joyeux Aubervilliers (FR) (Wagon Landscaping).
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
BG: Het is moeilijk om daar één naam op te plakken. Vlaanderen en Brussel maken op dit moment vooral indruk omwille van een sterke architectuurcultuur die ook bij opdrachtgevers leeft, waardoor er voor ambitieuze jonge architecten wel een goeie kweekbodem is om interessante projecten te realiseren.
NC: Claire Laermans van LAMA landscape architects en Benoit Burquel van AGWA.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
BG: De combinatie van denken, verbeelden en doen vind ik enorm boeiend. Onze kinderen mogen hun pad zelf bepalen…
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
BG: M.J. Van Hee en Wim Cuyvers. Zij hebben me getoond dat architectuur ontstaat op het kruispunt van verbeelding, vakmanschap en maatschappelijke visie. En daarna volgden natuurlijk nog vele anderen…
NC: Manuel de Sola Morales / Josep Quetglas.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
BG: Architectuur is een opleiding die nooit ophoudt. Ik zal dus altijd wel een beetje student blijven. En het soort praktijk dat we met 1010 bedrijven overtreft mijn stoutste dromen van toen.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? NC: geoloog. BG: astronaut
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? NC: ETSAB Barcelona. BG: St.Lucas Gent / KULeuven
Bij wie hebt u stage gelopen? NC: Josep Llinas; Elias Torres & Martinez Lapena. BG: maxwan & Sofie Beyen (studio Roma)
Wat was de titel van uw eindwerk? NC: Badhuis La Ribera. BG: Een bibliotheek voor Sarajevo
Favoriet architectuurboek: NC: Petrochemical landscapes (Kate Orff). BG: De onzichtbare steden (Italo Calvino)
Favoriet ander boek: NC: Claros del bosque (Maria Zambrano). BG: Het zijn net mensen (Joris Luyendijk).
Favoriete film: BG: The fantastic mr Fox (Wes Anderson). NC: Little Forest (Yim Soon-Rye).
Favoriete muziek: radio: NC: valckenaers & vanhoudt (Klara). BG: Duyster (StuBru).
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? We gaan in de zomer graag op bezoek bij de familie in Galicië, Spanje, een mooie regio waar je kan zwerven langs woeste kusten en genieten van een fantastische gastronomie.
Favoriete Belgische stad: Brussel / Oostende.
Favoriete Europese stad: Barcelona / Londen.
Favoriete architectuursite? Ecobouwers.be / landzine.com
Favoriete andere website? BBC, NYT