De Praatstoel: Bert Goetvinck (net architectuur)

Vrienden en ingenieur-architecten Bert Goetvinck, Jeroen Jonckheere, Jos De Wolf en Pierre Holvoet richtten in 2014 na drie jaar eerdere samenwerking in Gent de bvba net architectuur op. Particuliere huizen, collectieve woningen, (semi-)openbare gebouwen tot niet te categoriseren programma’s: het valt allemaal binnen de brede actieradius van net architectuur. Of het daarbij gaat om nieuwbouw, renovatie of restauratie, doet er niet toe. Keywords in de aanpak van de vier vennoten: precisie, accuraatheid, juistheid en netheid. “Want nette architectuur is slechts schijnbaar vanzelfsprekend. Een net ontwerp kan enkel het resultaat zijn van een architecturaal ontwerp dat zich baseert op doorgedreven onderzoek”, vertelt Bert in onze praatstoel.

Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Op het project Bogerse Velden in Lier, omdat het ontwerp met slechts enkele rake lijnen zeer veel problemen aanpakt en meerwaarde genereert voor zowel het project zelf als voor de buurt. Het ontwerp dateert van 2011, maar is ons inziens nog steeds even relevant wat betreft densificatie: het combineert een hoge woningendichtheid met veel openheid door af te stappen van een conventionele schakeling. De typologie van de rijwoning wordt gesynthetiseerd met de typologie van de vrijstaande woning. Het resultaat ziet er simpel en vanzelfsprekend uit, maar dat gold zeker niet voor de uitwerking. Daarnaast zijn de gebouwen ook zeer fijn gedetailleerd. Het klinkt cliché, maar de stedenbouwkundige ingreep en opzet zijn voelbaar tot in de detaillering. De manier waarop we dat project hebben aangepakt, heeft onze ontwerpstrategie bij onze projecten die erop volgden, beïnvloed en gestuurd.
 

"Het ontwerp voor project Bogerse Velden dateert van 2011, maar is ons inziens nog steeds even relevant wat betreft densificatie: het combineert een hoge woningendichtheid met veel openheid door af te stappen van een conventionele schakeling."


Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Ons project dat voorziet in 34 woningen in een Community Land Trust in de wijk Meulestede in Gent. Los van het onconventionele financiële model waarbij men de grond niet overneemt als eigenaar, is het project zo opgebouwd dat het binnen een onconventionele schakeling – met tal van voordelen - van woningen toch conventioneel wonen toelaat. Het ontwerp is net als ons project voor de Bogerse Velden in Lier een oefening geweest in hoe we met ons project meerwaarde kunnen genereren voor de omgeving. Geen enkele ontwerpbeslissing is hierbij lukraak.


Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

De bedevaartskapel Onze-Lieve-Vrouw- van-Kerselare bij Oudenaarde van Juliaan Lampens, die recent helaas overleed.


Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Dom Hans Van Der Laan, Pierre Luigi Nervi - in feite geen echte architect-, Andrea Palladio en Louis Kahn.


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?         

De Monte Rosa Hütte van Andrea Deplazes en 2226 Lustenau, Austria van Baumschlager Eberle Architekten: twee zeer pragmatisch en holistisch benaderde projecten die onze aanpak en ontwerpstrategie voor de Brugsche Rugbyclub enigszins beïnvloed hebben. Deze twee projecten gaan voorbij spektakeldrang en stellen de al te vaak commercieel geïnspireerde bouwmethodes, regels en attesteringen in vraag. Duurzaamheid gaat bij deze projecten veel verder dan achteraf toegevoegde isolatie of duurzame technische installaties, duurzaamheid zit in beide projecten echt in het architecturale ontwerp vervlochten. Mocht morgen alle energie op zijn, dan zouden deze projecten daar relatief goed tegen bestand zijn. De noodzaak aan high tech wordt in vraag gesteld. Door los te komen van tendensen komen deze gebouwen los te staan van tijd. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we geen moderne technologieën moeten of mogen gebruiken, maar het is wel zinvol om verder te zoeken dan de voordehandliggende oplossingen.


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?            

Onze generatiegenoten van Raamwerk en Marge Architecten zijn wel zeer goed bezig.
 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect?

Het is boeiend om te zien hoe een idee kan uitgroeien van schets tot concreet gebouw. Op het einde van de rit zijn er zeer veel hindernissen overwonnen en dat geeft voldoening. Als mijn kinderen architectuur zouden willen studeren, zou ik hen toch eerst even een tijd meenemen naar mijn werk, zodat ze zien dat het niet steeds rozengeur en maneschijn is. Als ze het dan nog zien zitten, zou ik het wel aanraden.
 

"Als mijn kinderen architectuur zouden willen studeren, zou ik hen toch eerst even een tijd meenemen naar mijn werk, zodat ze zien dat het niet steeds rozengeur en maneschijn is. Als ze het dan nog zien zitten, zou ik het wel aanraden."


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Die met de mensen van META architectuurbureau, waar ik stage liep en later medewerker was. Ook mijn lerares esthetica in het zesde middelbaar, die onder meer les gaf over Le Corbusier, Mies van der Rohe, Bauhaus en Frank Lloyd Wright, was een inspiratie. Mijn ouders ben ik ook heel dankbaar voor de kansen die ik van hen kreeg.


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Zonder ambitie lijkt het mij niet haalbaar van de droom werkelijkheid te maken. Het is immers hard werken, vaak met tegenslagen. Met vallen en opstaan bereikte ik toch mijn doel. Dat deed ik niet alleen, maar met vier vennoten. We zaten samen in de klas en werkten tijdens onze studies al vaak samen aan ontwerpen. Het lijkt daardoor soms alsof onze job een rechtstreekse verderzetting is van onze studie. We herkennen in onszelf daardoor zeker nog steeds de ambitieuze studenten die we destijds waren.
 

"We zaten samen in de klas en werkten tijdens onze studies al vaak samen aan ontwerpen. Het lijkt daardoor soms alsof onze job een rechtstreekse verderzetting is van onze studie."


Faits divers 

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Wellicht iets dat met wetenschap te maken heeft.
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Aan de Universiteit Gent, vakgroep Architectuur en Stedenbouw.
Bij wie hebt u stage gelopen? Bij Eric Soors en Niklaas Deboutte van META architectuurbureau.
Wat was de titel van uw eindwerk? ‘Stadsinbreiding aan de Bellevue-kaai’ (ontwerpthesis).
Favoriet architectuurboek: Death and Life Of Great American Cities van Jane Jacobs (strikt genomen geen architectuurboek).
Favoriet ander boek: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera of Please Kill Me: The Uncensored Oral History of Punk van Legs McNeil en Gilian McCain.
Favoriete film: Goodfellas van Martin Scorsese.
Favoriet tv-programma: The Wire en True Detective.
Favoriete muziek: Heel veel genres, ik ben zeer geïnteresseerd in muziek. Daar zou een aparte Praatstoel voor moeten bestaan!
Wat doet u het liefst in uw vrije tijd? Een stapje zetten in Gent of met mijn vrouw en kindjes op uitstap gaan.
Favoriete Belgische stad: Gent.
Favoriete Europese stad: London. Ik was onlangs ook zeer aangenaam verrast door Rijsel.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? In België hebben we het (tot nu toe) toch redelijk goed? Eventueel Italië.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Ik sport veel te weinig…
Favoriete architectuursite? www.subtilitas.site en www.gentcement.be.
Favoriete andere website? www.omgevingsloketvlaanderen.be.

 

                                                                                                                                         

 

 

 

Deel dit artikel:
Onze partners