De Praatstoel: Bram Kerkhofs (1)

Simpel maar slim, innovatief maar evident, tijdloos maar op tijd. Het werk van ontwerper Bram Kerkhofs is doordrenkt van doordachte eenvoud en wordt gekenmerkt door een focus op schakels en scharnieren, een passie voor materialen en technieken, en een nimmer verzwakkende leergierigheid. Naast full time ontwerper is de Vlaams-Brabander ook erg actief in Batiment A, een samenwerking van verschillende kunstenaars en creatieve professionelen in Leuven en geeft hij les aan de opleiding Interieurvormgeving aan Luca- School of arts in Brussel en Gent. Kortom, een bovenkamer waar intsite.be maar al te graag eens een kijkje neemt.

In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Bram Kerkhofs.

Op welke eigen gerealiseerde project bent u het meest trots en waarom?
“Coil, een modulair kastsysteem waarin de 'schil' volledig rondom de doos wordt gevormd als een semi-transparant gordijn van een verticaal en parallel geweven elastisch touw. Het vormt het midden tussen een klassiek open rek en een vitrinekast en kan van alle kanten worden gebruikt. Coil herdefinieert de kast als object in zijn gebruik. Om er iets in te steken of iets eruit te halen moeten de elastieken opzij worden geduwd. Het is een goed voorbeeld om mijn omgang met materialen en hun eigenschappen te verduidelijken. Om het elastische touw te kunnen bevestigen, moet het touw worden uitgerekt zodat het touw dunner wordt. De bovenste en onderste legger van de kast zijn aan de rand voorzien van een specifieke uitgesneden curve waardoor de uitgerekte elastiek kan worden ingebracht en waarna het mooi ontspant in de voorziene opening.”

“Coil is het antwoord op nieuwe maatschappelijke uitdagingen en evoluties. De akoestische kwaliteiten, de mogelijkheid om van alle kanten te worden gebruikt, de modulaire constructie en de mogelijkheid om functionele room dividers te creëren en de semi-transparantie zijn slechts een samenvatting van de sterke punten. Coil werd bekroond met de Object Award 2018 op Interieur Kortrijk.”

Zijn er nog realisaties waar u met bijzondere tevredenheid op terugkijkt?
“Ook op de lusters in het historische stadhuis Leuven ben ik best trots. In 1852 attendeerde Victor Hugo het Leuvense stadbestuur op het gegeven dat het stadhuis al meer dan 3 eeuwen zijn beelden miste in zijn 236 lege nissen. De Belgische onafhankelijkheid was een mooie aanleiding om hier verandering in te brengen. De geplaatste beelden verbeelden religieuze figuren, naast geleerden en andere historische figuren, grotendeels gelinkt een Leuven. De twee grote lusters verwijzen naar deze anekdote door het verhaal te vereeuwigen vanuit een opbouw met pinakels en baldakijnen waarbij de nissen effectief niet voorzien zijn van beelden.”

“De zesarmige lusters zijn in drie niveaus opgebouwd vanuit 3520 roestvrije stalen schijven die als een 3D-puzzel in elkaar schuiven.  De 12 pinakels en 24 baldakijnen zijn een rechtstreekse vertaling van een beeld uit de gevel. Het licht dat op de objecten valt zorgt voor zeer veel schakeringen en reflectie en verwijst naar het vroegere gebruik van kristal. In deze lusters komen mijn inzicht in constructie en mijn liefde voor concept samen in een harmonieus geheel.”

Van welk project in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Momenteel werk ik aan een aanpasbaar en uit te breiden systeem voor een open kast dat gebaseerd is op de werking van een diafragma in een fototoestel. Het is opgebouwd vanuit verticale en horizontale panelen die ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven waardoor de breedte en hoogte van de vakken kan variëren. Het is een ontwerp dat me tot het uiterste uitdaagt.”

Welk project van een andere Belgische designer is voor u een schot in de roos?
The Circular Bench, een ontwerp van Lucile Soufflet, is een heel sterk en elegant outdoor zitbanksysteem. Het is slim bedacht waardoor het zeer flexibel kan inspelen op verschillende ruimtes en situaties. Afhankelijk van de kleur kan de bank zeer expliciet aanwezig zijn tot zelfs bijna opgaan in zijn omgeving.”

Welke buitenlandse designers vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Friso Kramer om zijn streven naar balans tussen functionaliteit en schoonheid en vooral om zijn sterk technisch inzicht. Martin Szekely omwille van de knappe systemen in zijn werk. Ronan en Erwan Bouroullec om de duidelijke vormelijke lijn in hun oeuvre en hun oog voor detail. Jonathan Muecke om zijn eigenzinnige maar gebalanceerde vormentaal.”

Met welke materialen en/of technieken werkt u het liefst?
“Ik werk graag met roestvrij staal en aluminium. Twee metalen waarbij ik de textuur van het materiaal op een zeer eerlijke manier kan bewerken en die aansluiten bij een keuze voor tijdloos- en duurzaamheid. Ik kies graag materialen vanuit hun mogelijkheden en beperkingen. De techniek vloeit daaruit voort.”

Welke jonge interieurarchitect(e)/designer in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
“Ik ben een groot fan van het Open Structures project van Brussels ontwerper Thomas Lommée waarbij hij andere ontwerpers uitdaagt en meeneemt in zijn onderzoek naar open source modulaire bouw- en constructiesystemen. We werken ook samen aan een inbreng vanuit het onderzoek dat ik zelf doe aan Luca School of Arts rond het gieten van metalen constructieonderdelen vanuit aanpasbare stalen mallen.”

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als interieurarchitect(e)/designer? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
“Mijn job verveelt nooit. Ik ben bezig met vorm en met het onderzoeken van oude en nieuwe materialen en technieken om deze op een juiste manier te combineren. Maar naast ontwerpen en ontwikkelen zijn er nog zo veel andere aandachtspunten die mee bepalend zijn voor het slagen van mijn projecten en dat vraagt soms wel veel. Ik zal mijn kinderen zeker aanmoedigen hun droom na te streven. Plezier en inspiratie halen uit je job is zeer belangrijk. Al zal ik hen zeker wijzen op de mogelijke valkuilen en hoe ze die kunnen ondervangen.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontplooiing?
“Ik heb het geluk gehad altijd omringd te zijn geweest door personen die me inspireren en in mij geloven. Dat is de sleutel tot groei en zelfontplooiing. Door mijn lat steeds hoog te leggen, twijfel ik soms maar dan is er mijn dichte omgeving om me terug de weg te wijzen. Het ontwerpen zelf doe ik het liefst alleen. Daar heb ik niet veel volk rondom mij voor nodig.”

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Ik ben altijd heel leergierig geweest naar ambachten, technieken en materialen en zocht me telkens een weg om me deze eigen te maken. In de dromen die ik telkens had legde ik de lat altijd zeer hoog. Het beste was nooit goed genoeg. Als beeldhouwer wilde ik de meest complexe beelden kunnen kappen, als edelsmid zou ik het moeilijkste sieraad voor een of andere koningin maken en ook als ontwerper is de ambitie groot. Toch heeft het lang geduurd vooraleer ik besefte dat vormentaal mijn sterkte is en wat ik daar professioneel mee kon doen. Wat ik minder had verwacht is dat ik ook de drang en het genot om kennis en vaardigheden door te geven, heel sterk ervaar de laatste tijd. Het contact met studenten en toekomstige ontwerpers vind ik zeer verrijkend en geeft me extra energie.”

Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
“Lang geleden kocht ik een revolt stoel van de Nederlandse ontwerper Friso Kramer. Ik kende toen echt niets van design en vond hem op dat moment ook niet zozeer mooi. Ik wilde hem vooral omdat hij anders was. Dat moment is zeer bepalend geweest in de keuze voor wat ik nu doe.”

Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur?
“Mijn interieur is een versmelting van eigen prototypes met zorgvuldig verzamelde tweedehands designstoelen, bureaulampen en tafeltjes. Ik kan er niet één specifiek uit selecteren. Ze hebben elk een eigen verhaal en vormen een rustig harmonieus geheel.”

No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject (stoel, tafel, vaas, …) dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen?
“Een Totem van Jean Nouvel of een MVS LK94 van Maarten van Severen. Beide kasten zijn een uiting van verfijnd meubelontwerp. Minimaal in hun uiterlijk, maximaal in hun constructie, tijdloos en zeer duurzaam. Voor mij verbeelden ze alle criteria van goed design.”

Snelle vragenronde

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen interieurarchitect(e)/designer was? Architect
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Juweelontwerp/edelsmeden aan de MAD-faculty in Hasselt
Bij wie heeft u stage gelopen? Ik heb nooit een stage gedaan.
Wat was de titel van uw eindwerk? De ervaring van tijd en ruimte in hedendaagse sieraden
Favoriet interieur/design-boek? RETHINKING THE MODULAR, Adaptable Systems in Architecture and Design met een sterk overzicht van hedendaagse modulaire systemen in architectuur en design.
Favoriet ander boek? Kunst met voetnoten en Hardop kijken van Ad de Visser zijn de aanzet geweest om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken en te denken vanuit concepten en verhalen.
Favoriete film? Black cat, white cat van Emir Kusturica. Omwille van de humor, het optimisme en de prachtige muziek van Goran Bregovic.
Favoriet tv-programma? /
Favoriete muziek? Van Booka Shade tot Bach, afhankelijk van het gevoel en van de aard van de activiteit van het moment.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Ik heb te weinig vrije tijd, maar als ik er heb breng ik die het liefst door met mijn vrouw en mijn drie zonen. Samen op vakantie gaan, musea en tentoonstellingen bezoeken (soms tot ergernis van mijn zonen) en een stevige wandeling in de natuur, doen altijd deugd.
Favoriete Belgische stad? Brussel
Favoriete Europese stad? Berlijn
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? België is zeer ok.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Ik ben niet echt sportief, maar in de veronderstelling dat wandelen een sport kan zijn kies ik die.
Favoriete beroepsgerelateerde website? Dezeen
Favoriete andere website? Wallpaper

Deel dit artikel:
Onze partners