De Praatstoel: Caroline Voet (Voet Theuns Architecten)

Weinig architecten kunnen zeggen dat ze voor Zaha Hadid en Christian Kieckens gewerkt hebben. Caroline Voet van Voet Theuns Architecten wel. Reden genoeg om deze duizendpoot die niet alleen gebouwen ontwerpt maar zich ook bezighoudt met scenografie te laten plaatsnemen in de Architectura-praatstoel.
In deze editie van De Praatstoel geeft Caroline Voet van Voet Theuns Architecten ons een inzage in haar professioneel en persoonlijk leven. Als architecte is ze samen met partner Jeroen Theuns actief in diverse domeinen, wat heeft geleid tot een vrij uitgebreid en variabel portfolio.




Foto: Charlie de Keersmaecker voor Knack


1. Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Dat is al meteen een moeilijke vraag, wij zijn namelijk echt duizendpoten. We houden ons zowel met het ontwerpen van voorwerpen (zoals tafels) als met gebouwen en scenografie bezig.
Toch ga ik er drie projecten uitpikken: allereerst is er Hopland in Antwerpen, de restauratie van twee panden uit 1882. Dit ligt me nauw aan het hart omdat ik er zelf in woon en omdat we er de Monumenten- en Welstandsprijs voor hebben gekregen.
Ook heb ik fijne herinneringen aan het ontwerpen van de artiestenloges van deSingel in Antwerpen. Het was een heel kleinschalig project, maar geweldig uitdagend. We hebben ruimte, installatie en meubel doen samensmelten in een eenvoudig, maar beeldscheppend concept.
Tot slot vond ik onze scenografie voor Interieur08 erg knap. Het was een levendig, herkenbaar ontwerp dat een sterke identiteit gaf aan het geheel.


    

Hopland in Antwerpen en de exclusief ontworpen artiestenloge van deSingel (foto: Sarah Blee)
 

2. Van welk nieuw project heeft u hoge verwachtingen?

We zijn nu samen met architectenbureau Van Kerckhove al zeven jaar actief op het vlak van sociale woningbouw. Het eerste project is nu bijna volledig afgewerkt. Het betreft een woning in Verrebroek die mooi is in z’n eenvoud. Voorts ontwikkelden we hiervoor ook een nieuw woontype in Belsele.
Daarnaast kijk ik ook uit naar het tweede deel van onze bezigheden in deSingel, waarvoor we een nieuw stoeltje ontwierpen.


3. Welk ander Belgisch project vindt u een schot in de roos?

Alles van Christian Kieckens: Tafel – landschap in deSingel, woning Van Hover-De Pus, … Ik heb erg veel van hem geleerd.


4. Welke buitenlandse architecten beschouwt u als uw grote voorbeeld?

Peter Zumthor. Van het Kolumba Museum krijg ik nooit genoeg: puur, eigenzinnig en intens met een geweldig uitgekiende vormgeving.


5. Welke recente buitenlandse realisaties kunnen u wel bekoren?

Het schooltje in Paspels van Valerio Olgiatti. Hij kan een ruimte echt ‘verstillen’ of ‘vertragen’ met zijn tactiele aanpak. De lichtwerking in zijn gebouwen is verbluffend. Door subtiele perspectieven ontstaat er een inherent ruimtelijk dynamisme.

    

Het schooltje in Paspels van Velerio Olgiatti


6. Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Office Kersten Geers en David Van Severen. Ik hou van de manier waarop zij naar buiten durven komen met een uigelezen vormgeving. Hun werken groeien vanuit een materiële en ruimtelijke benadering, hetgeen voor mij gelijk staat met het ambacht van de architect.


7. Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Het ontwerpaspect, het werken met ruimte, het creëren en realiseren van nieuwe dingen. Toch zou ik mijn kinderen niet per se in de richting van de architectuur duwen.


8. Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
Er zijn drie mensen die me op architecturaal vlak enorm geïnspireerd hebben. Ten eerste is er Zaha Hadid, voor wie ik twee jaar gewerkt heb. Zij is als persoon echt fantastisch en heeft me op die manier veel mogelijkheden gegeven.
Ten tweede was er Patrick Schumacher, het hoofd van de Design Research Laboratory Architectural Association en tevens rechterhand van Zaha Hadid. Hij leerde me ruimte echt aanvoelen, begrijpen en doorgronden.
En dan last but not least: Christian Kieckens. Ik heb drie jaar voor hem gewerkt, en in die periode heeft hij mij echt leren ‘zien’. Hij introduceerde me ook in het werk van Dom Hans van der Laan, waarover ik nu een doctoraat aan het schrijven ben.


9. Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Jazeker! Ik kan enkel niet inschatten hoe het zal aflopen met dat doctoraat, het is echt een titanenwerk. Ik ben er zo graag mee bezig dat ik me er soms helemaal in kan verliezen.

 


    

Voet Theuns Architecten ontwierp de scenografie voor Interieur08




Faits divers

1. Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?

Modeontwerpster of productontwikkelaar

 

2. Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

Aan het Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry van de Velde in Antwerpen en de Architectural Association in Londen.


3. Bij wie hebt u stage gelopen?

Bij Zaha Hadid Architects en Christian Kieckens Architecten.


4. Wat was de titel van uw eindwerk?

Fiber Space.


5. Wat is uw favoriet architectuurboek?

Delirious New York van Rem Koolhaas en alles van Dom Hans van der Laan.



Het Kolumba Museum van Peter Zumthor.


6. Wat is uw favoriet ander boek?

The Aesthetics of Thomas Aquinas van Umberto Eco.


7. Wat is uw favoriete film?

In the Mood for Love van Wong Kar Wai.


8. Wat is uw favoriet tv-programma?

De Jaren Stillekens.


9. Naar welke muziek luistert u?

Billie Holiday, Amon Tobin, Satie.


10. Heeft u veel vrije tijd? Hoe brengt u die het liefst door?

Ik heb niet bijster veel vrije tijd, maar indien dit wel het geval is ga ik liefst op stap met het gezin.


11. Wat is uw favoriete Vlaamse stad?

Antwerpen.



Woning Van Hover-De Pus van Christian Kieckens.

 

12. Wat is uw favoriete Europese stad?

Parijs.


13. In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn?

Geef mij toch maar België.


14. Bent u een actief of passief sportbeoefenaar?

Ja, ik jog regelmatig.

 


Deel dit artikel:
Onze partners