De Praatstoel: Cécilia Gross (VenhoevenCS architecture+urbanism)

VenhoevenCS architecture+urbanism is in 1995 opgericht door Ton Venhoeven in Amsterdam. Cécilia Gross is een van de vijf vennoten van het Nederlandse bureau. Recent won het bureau de prestigieuze competitie voor het ontwerp van het zwemstadion voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs, samen met het Franse Ateliers 2/3/4/. Ook in ons land heeft VenhoevenCS al meerdere zwembaden op zijn palmares waaronder het Durmebad in Lokeren, het zwembad Brigitte Becue in Oostende en Nekkerpool in Mechelen, allemaal in samenwerking met het Belgische B2Ai. VenhoevenCS tekent ook mee aan het masterplan 2.0 voor de Corda Campus in Hasselt. 

Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Het Platform in Utrecht en het station van Alkmaar Centraal.

Met Het Platform is op het drukste stukje Nederland een groen gebouw gerealiseerd voor wonen, werken en relaxen. Het Platform is ontworpen als een MicroCity; door een mix van functies en de ligging nabij belangrijke ov-knooppunten kunnen MicroCity’s nagenoeg zelfvoorzienend zijn en zo concreet bijdragen aan het realiseren van écht duurzame steden. Wat ik zo bijzonder vind aan dit gebouw is dat het een menselijke en liefdevolle plek is geworden. De appartementen zijn uniek en met aandacht ontworpen. De plek voelt compact, rustig en groen terwijl het gebouw midden in het bruisende stationsgebied staat.

Het Station van Alkmaar Centraal heeft, zoals stations dat kenmerkt, een praktische functie met een technisch programma. De flow moet goed zijn en men moet soepel kunnen overstappen. Daarnaast is het station voor iedereen toegankelijk en geeft deze plek voor veel mensen een eerste indruk van de stad – een belangrijke taak voor een architect. Wij hebben geprobeerd boven deze verplichtingen uit te stijgen door een zacht, open en uitnodigend ontwerp te maken. Dat is ontzettend goed gelukt, denk ik.


Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Ik koester hoge verwachtingen van ons ontwerp voor het Zwemstadion in St. Denis, Parijs. Dit is een enorm spannend avontuur en voelt echt als een once in a lifetime-ervaring. Als architect is het een eer om hier aan mee te mogen werken en om zo te kunnen bijdragen aan het realiseren van de meest duurzame Olympische Spelen aller tijden. Dit project is topsport voor de architectuur: alles moet op tijd klaar zijn en de druk is enorm hoog. Het mooiste vind ik misschien nog wel dat dit complex vooral een plek van topsport wordt voor de buurt, voor St. Denis. Een gebouw dat bijdraagt aan de sociale samenhang van de wijk en waarmee haar inwoners kunnen pronken, met esthetiek, functies en leefruimte voor iedereen.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Hostel Wadi van Studio Bernardo Secchi – Paola Vigano in de Hoge Rielen. Ik heb daar een keer overnacht. Een bijzonder mooi project waar architectuur en natuur elkaar versterken om een andere dimensie te creëren.


Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Ik ben een grote fan van Japanse Architectuur – bijvoorbeeld van Kengo Kuma of SANAA. Ook Carlo Scarpa en Alvar Aalto blijven mij inspireren, met hun liefde voor materialisatie, detail en gelaagdheid.
 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Ik kies voor Glenstone – door Thomas Phifer and Partners in Potomac (Maryland, VS). Ik ben er helaas nog  niet naartoe geweest, maar dit museum staat wel op mijn lijstje topprojecten om te gaan bezoeken. Weer een mooi voorbeeld van hoe architectuur en natuur elkaar versterken.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Ik vind het werk ‘Reading Between the Lines’ van Pieterjan Gijs en Arnout van Vaerenbergh enorm indrukwekkend.

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Als architect ben je constant in een proces van denken, maken en leren. Alles wat je leest en hoort kun je toepassen in wat je doet. Alle facetten van de samenleving zijn bruikbaar en zorgen voor verwondering en inspiratie. Daarnaast doe je nooit twee keer hetzelfde en blijf je daardoor uitvinden en innoveren. Ik zou het daarom mijn kinderen zeker aanraden, maar hoop vooral dat zij gaan doen waar ze blij van worden. Toch denk ik dat de kans zeker aanwezig is, aangezien ze nu al hele constructies bouwen met LEGO en duidelijk beschikken over ruimtelijke inzicht.. wie weet!

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Mijn ontmoeting met mijn collega Architect Partner Ton Venhoeven. Toen ik als jonge architecte naar Nederland kwam had ik weinig ervaring maar was ik wel enorm ambitieus en vol passie over het vak. Ton heeft voor mij een geheel nieuwe wereld geopend. Waar architectuur iets functioneels leek te zijn - gestructureerd en strak – heeft Ton ruimte geboden. Ik leerde op een verrassende manier kijken naar de ruimte, te luisteren naar mijn instinct en me te laten inspireren door de geschiedenis.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Zeker. Ik heb er altijd in geloofd dat ik alles kan bereiken zolang ik het graag wil en mijn best doe. Mijn ambitie en gedrevenheid maakten dat ik in mijn studententijd voor mezelf wilde beginnen, maar na mijn ontmoeting met Ton ontdekte ik dat ik samen met hem veel verder kon komen. Nu voelt het eigenlijk na al die jaren alsof we pas net zijn begonnen – met dezelfde ambities en dromen – en de wereld ligt aan onze voeten. Een voorbeeld van een droom die werkelijkheid werd was het ontwerpen van het Zwemstadion in St. Denis. Dit leek te ambitieus maar dat dit gelukt is geeft vleugels en bevestigt nogmaals dat je alles kunt bereiken als je het graag wil en er hard voor werkt.

 

Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Ik wil al vanaf mijn dertiende architect worden en dat is nog steeds het mooiste beroep ter wereld.
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Insa Strasbourg, Frankrijk
Bij wie hebt u stage gelopen? Eric Wirth Architecture in Bordeaux en Beguin&Macchini in Parijs.
Wat was de titel van uw eindwerk? ‘Dansplein’: beweging laten zien in architectuur.
Favoriet architectuurboek: Espèces d'Espaces - Georges Perec (1974)
Favoriet ander boek: De Opwindvogelkronieken van Haruki Murakami
Favoriete film: The Darjeeling limited van Wes Anderson
Favoriet tv-programma: Ik kijk geen televisie, maar een serie als The Queen’s Gambit op Netflix vond ik fantastisch.
Favoriete muziek: muziek van Jain - een Franse singer-songwriter
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Ik heb weinig vrije tijd, maar de tijd die ik heb spendeer ik het liefst buiten, in de natuur.
Favoriete Belgische stad: Brussel door de manier waarop deze stad een niet-samenhangend geheel is van buurten en wijken – ieder uniek
Favoriete Europese stad: Barcelona door de zon en cultuur – dit voelt echt als een tweede thuis
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Ik ben geboren en opgegroeid in Frankrijk en zou daar niets aan willen veranderen.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Ik ben een passief maar genietend beoefenaar van yoga
Favoriete architectuursite? De Facebookpagina van Kien Truc Dep – Vietnamese inspiratie
Favoriete andere website? Pinterest – ik kom hier voor één ding en ontdek er vervolgens meer dan honderd

Bron: VenhoevenCS
Deel dit artikel:
Onze partners