Ingenieur-architect Charlotte Nys richtte in 2001 samen met Michel Provost en Barbara Pecheur Origin Architecture & Engineering op. Het architecten- en ingenieurskantoor focust zich ondertussen al twintig jaar op de restauratie en renovatie van al dan niet beschermde monumenten en landschappen en wil zo toekomst geven aan de rijkdommen van het verleden. Vandaag neemt Charlotte Nys plaats in onze Praatstoel.
Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Natuurlijk ben ik fier op alle projecten van Origin omdat al onze opdrachten verrassende gebouwen betreffen. Het zijn gebouwen waaraan we sleutelen om ze opnieuw betekenis te geven, ook al zijn ze allemaal dragers van een boeiend verleden. Als ik er toch een moet uitkiezen, wordt het een recent project, namelijk de renovatie van het Braemgebouw van de Vrije Universiteit Brussel. Het rectoraatsgebouw, ontworpen door architect Braem, is modernistisch erfgoed, beschermd sinds 2007, dat bijzonder fragiel is door de vormentaal, de alom aanwezige symboliek en de constructieve lacunes.
Mede dankzij de uitgebreide renovatie, krijgt het gebouw ondertussen de aandacht dat het verdient en krijgt deze totaalarchitectuur met bijhorende symboliek, door uitgekiende interventies, een nieuwe betekenis. Het is verwonderlijk hoe symboliek, ontworpen en geïntegreerd in de tweede helft van de twintigste eeuw, zo gemakkelijk overgedragen kan worden naar onze nieuwe generaties van de eenentwintigste eeuw.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Ik koester hoge verwachtingen van het Belfort en hallencomplex van Brugge. Het Belfort staat voor vrijheid en democratie, verantwoordelijkheid en het zelfbewustzijn van de stad en de Bruggeling. De Belforthallen staan voor openheid en uitwisseling tussen culturen, voor onderlinge verrijking en voor innovatie: een plek waar de mensheid wordt verruimd. Toch lijkt het alsof de Bruggeling zich niet meer kan identificeren met de site of dat ze het gevoel hebben dat het gebouw niet meer van hun is. De Bruggeling moet zich het gebouw terug eigen kunnen maken. Anders raken de hallen en het Belfort hun zin en betekenis voorgoed kwijt.
In afwachting van de keuze voor een geschikte herbestemming voor de gebouwen zijn onze studies sinds kort on hold gezet. Er moet een nieuw evenwicht gevonden worden tussen de toeristische functie en functies voor Brugge en de Bruggeling. Dat toont het belang van een juiste herbestemming waarbij het potentieel dat de site te bieden heeft, verenigd wordt met de noden van de Bruggeling, de Stad Brugge en zelfs breder, los van wat er vandaag bestaat. Het gebouw verdient dat.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
Er zijn vele creatieve en geëngageerde architecten actief in België. Onze Belgische architecten zijn een evidente inspiratiebron: ALTSTADT, Stéphane Beel Architects, Bovenbouw, Coussée Goris Huyghe architecten, Damien Mathelart Architectes, FVWW architecten, HUB, jo taillieu architecten, JUXTA architectuur, KADERSTUDIO, MAKER architecten, Marge architecten, noAarchitecten, POOT architectuur, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Robbrecht en Daem architecten, Schenk Hattori Architecture Atelier, URA en vele anderen.
Een ‘schot in de roos’ is een recent, discreet en harmonieus project van Bovenbouw uitgevoerd in 2018, namelijk de renovatie van drie historische eclectische panden in de Leysstraat in Antwerpen.
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Ook hier zijn er veel boeiende architecten en dit zijn er enkele architecten met een passie voor erfgoed: Atelier Kempe Thill, Caruso St John Architects, David Chipperfield Architects, francesca torzo architetto, KAAN Architecten, OMA, Peter Zumthor, Renzo Piano (RPBW), Sergison Bates architects, Studio Paola Viganò, Wessel de Jonge Architecten, WITHERFORD WATSON MANN architects en vele anderen.
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
Een iets ouder erfgoedproject uit 2009 is het Neues Museum in Berlijn door David Chipperfield Architects. Een recent nieuwbouwproject uit 2020 is Jingdezhen Imperial Kiln Museum in China door Studio Zhu-Pei.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Thomas Roelandts van Marge architecten is een jonge architect die goed kan ontwerpen én goed kan praten én goed kan schrijven.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Enerzijds vind ik de kracht van collectieve, creatieve en culturele intelligentie gestoeld op solidariteit en transmissie boeiend en anderzijds natuurlijk ook de overtuiging dat architectuur kan bijdragen tot het gelukkig zijn of het gelukkig maken.
Wat mijn kinderen betreft, heb ik geprobeerd om hen te helpen zoeken naar hun eigen ‘ikje’. Ik weet niet of ik hierin geslaagd ben. Mijn twee geweldige zonen volgen momenteel elk een verschillende architectuuropleiding, aan Sint-Lucas en aan VUB, en lijken hierin hun weg te vinden.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
De ontmoeting met Willy Van Der Meeren tijdens mijn studententijd. Hij vond ons wereldbeeld te sterk bepaald door woordenschat en door vastgeroeste beelden en gaf ons steeds kleine ontwerpoefeningen waarbij we zo breed mogelijk moesten nadenken en vooral kunnen loslaten.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Ja en nee, als student wou ik ooit mijn eigen huis ontwerpen en bouwen. Deze droom is nooit ingevuld, daartegenover staan wel vele andere waargemaakte dromen en wensen, zowel persoonlijk als professioneel.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Verpleegkundige of dokter. Misschien valt de appel niet ver van de boom. Mijn vader is ingenieur-architect en mijn moeder verpleegster. Zij vormen samen een bijzonder inspirerende liefdevolle symbiose tussen rationaliteit en zorgzaamheid.
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Aan de Vrije Universiteit van Brussel. Sinds 1999 geef ik een klein vakje aan de bouwkundige ingenieurs en sommige ingenieur-architecten. Elk jaar ongeveer twaalf halve dagen. Voor mij is de VUB altijd een beetje thuiskomen. Ik hoop dat de studenten dit ook zo zullen zien als ze in de professionele wereld staan en dat ze dan weten dat ze ons nog steeds mogen contacteren als een soort van externe mentor.
Bij wie hebt u stage gelopen? Bij de ondertussen overleden architect Richard Vermuyten.
Wat was de titel van uw eindwerk? Eindwerk over kantoorgebouwen.
Favoriet architectuurboek: ‘A feeling of history' van Peter Zumthor en Mary Landing is een dialoog tussen de architect en de historicus over het proces van het vormgeven van een gebouw in een historische context. Volgens Zumthor moet nieuw architecturaal werk als een gebaar zijn dat interesse en respect opwekt en hierbij moet architectuur ook een band hebben met de concrete wereld van vandaag en daarbij zijn ruimte, materiaal en licht belangrijke factoren in het ontwerpproces.
Favoriet ander boek: ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch. Dat is een van de enige boeken die ik tweemaal gelezen heb. Bovendien is het de eerste en enige keer dat ik een boek samen met vrienden gelezen heb met telkens fijne gesprekken als gevolg.
Favoriete film: ‘Poets of Mongolia’ van Peter Brosens over gewone mensen, hun identiteit met de plek waar ze opgegroeid zijn en hoe ze daar op hun eigen manier poëzie kunnen beleven.
Favoriet tv-programma: ‘De afspraak’, maar ik kan ook genieten van een Ierse of Noorse misdaadserie op Canvas.
Favoriete muziek: Fan van het Kronos Quartet.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door: Ik heb te weinig vrije tijd, behalve voor een strandwandeling, een boek, een tekening en vooral voor fijne gesprekken en ontmoetingen met familie en vrienden.
Favoriete Belgische stad: Oostende, de stad aan de zee, waar cultuur samengaat met natuur.
Favoriete Europese stad: Opnieuw zeer traditioneel: Rome en Parijs, omwille van de architectuur en de cultuur. Twee steden waar ik recent nog aanwezig was en die ik steeds graag opnieuw bezoek.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? België en vooral Brussel past perfect. Ik hou van Brussel als een multiculturele meertalige thuishaven met vele gevarieerde plekken.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Meer dan tien jaar geleden heb ik klassiek ballet gedaan. Vandaag blijft er enkel sporadisch lopen, wandelen en recreatief fietsen over.
Favoriete architectuursite? ArchDaily
Favoriete andere website? Geen, ik zie internet eerder als een zoekmachine voor informatie.