De Praatstoel: Conrad Willems

Conrad Willems uit Gent, opgegroeid in Oostende, noemt zichzelf kort samengevat een beeldend kunstenaar die tekeningen, sculpturen en performances maakt. Met een knipoog naar de nostalgische blokkendoos creëerde de 35-jarige Gentse kunstenaar de voorbije vijf jaren vijf architecturale, stenen constructies. Momenteel werkt Conrad Willems aan nummer zes én aan een opera-scenografie voor Opera Vlaanderen. In oktober toonde de kunstenaar zijn stenen constructies als een van de Landmarks op de Biënnale Interieur 2018. Wij trokken onze kunstige schoenen aan en wandelden even rond in zijn bovenkamer.

In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Conrad Willems.

Op welke eigen gerealiseerde projecten  bent u het meest trots en waarom?
“Ik ben trots op mijn Construction Series, een reeks grote architecturale beeldhouwwerken in losse blokken natuursteen, waarvan ik er al zes jaar lang één per jaar produceer. Een ander project waar ik momenteel veel tijd en energie in stop is de scenografie van de opera ‘Banket’ voor Opera Vlaanderen. Het is fantastisch om zo interactief en op zo’n grote schaal met mijn werk bezig te kunnen zijn.”

Van welk project in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
“Momenteel ben ik bezig met de uitvoering van Construction VI in prachtig wit Calacatta marmer. Door de modulariteit van deze reeks werken is het ook voor mijzelf altijd spannend tot bij de opbouw om het werk voor het eerst te kunnen zien.”

Welk project van een Belgische designer is voor u een schot in de roos?
“Brut Collective maakt prachtige sculpturale objecten. In de Belgische architectuur bewonder ik hoe breed en vrij Marge architecten met hun veld omgaan.”

Welke buitenlandse designers/kunstenaars vormen voor u een grote bron van inspiratie?
“Mijn inspiratie als kunstenaar komt meer uit stedelijke architectuur dan uit interieurarchitectuur. De kunstenaars, architecten en designers die ik bewonder gaan vaak uitgepuurd en ingetogen te werk met eenvoudige materialen. Beeldhouwers Richard Serra, Sol Le Witt en Carl André zijn daar goede voorbeelden van.

Met welke materialen en/of technieken werkt u het liefst?
“Materialiteit is voor mij heel belangrijk. Ik werk momenteel in verschillende soorten natuursteen, baksteen en beton. Ik vind het fascinerend hoe een afwerking of bewerking een materiaal volledig kan transformeren. Qua techniek is modulariteit intrinsiek verweven in veel van mijn werk: er wordt gestapeld en gelaagd, maar niet vastgemaakt. Het is de meest eenvoudige vorm van bouwen.”

Welke jonge interieurarchitect(e)/designer in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u? “Alexander Lowie en Kaspar Hamacher. Dat zijn allebei meubelmakers die werken met hout, maar totaal andere producten afleveren. Beiden vind ik enorm sterk. In mijn huis zouden hun meubels ook gewoon naast elkaar staan.”

Wat vindt u zo boeiend aan uw job? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Als kunstenaar bepaal je zelf de grenzen van je eigen vakgebied. Ik daag mezelf graag uit om die grenzen jaar na jaar te verleggen in materialen, in uitvoering, in schaal, in richting… Kunst biedt in die zin een ongeziene vrijheid. Ik zou kinderen niet per se aanmoedigen kunstenaar te worden, maar wel om zichzelf niet beperkt te voelen tot het veel te kleinburgerlijke idee van een ‘goed’ diploma en een ‘veilige’ job. Ik ken evenveel werkloze kunstenaars als werklozen met een ‘goed’ diploma.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontplooiing?
“De ontmoeting met mijn partner, 15 jaar geleden.”

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
“Zeker wel ja. Het gaat wel anders dan je als jonge student denkt. Je verwacht een grote doorbraak, maar de grote doorbraak komt in de vorm van vele kleintjes, die steeds groter worden.”

Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
“Op mijn 19de kocht ik een prachtige jaren 70 Vespa op een rommelmarkt. Het is een vervoermiddel, maar het blijft voor mij een schitterend ontworpen object.”

Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur? Waarom?
“Als er één object het belangrijkste is, is het waarschijnlijk geen goed interieur.”

No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen?
“Toen we tien jaar geleden net een Wishbone chair van Hans Wegner hadden gekocht, liepen we Moniek Bucquoye tegen het lijf. “Bah, wat een ongelofelijk saaie keuze voor zo’n jonge kunstenaar,” riep ze uit. Dat was toen heel ontnuchterend en nu heel grappig. Eigenlijk horen designiconen thuis in een designmuseum en moet je je huis op eigen risico vullen met nieuwe kanshebbers.”

Snelle vragenronde

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen kunstenaar was? Kapitein op de lange omvaart
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Beeldhouwkunst op Sint-Lucas Gent en een postgraduaat Behoud en Beheer van Actuele en Moderne Kunst aan het KASK.
Bij wie heeft u stage gelopen? Ik heb geen stage gelopen, maar mensen lopen nu wel stage bij mij.
Wat was de titel van uw eindwerk? Architectuur in het klein en beeldhouwkunst in het groot.
Favoriet interieur/design-boek? Altijd het meest recente, momenteel over het werk van Carl André.
Favoriet ander boek? Ida en de fietser in de woestijn, een kinderboek dat mijn moeder schreef toen ik kind was.
Favoriete film? Ik kijk veel films maar heb geen favoriet.
Favoriet tv-programma? Ik kijk geen tv.
Favoriete muziek? Mijn eigen playlist op Spotify brengt me rust.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Ik heb een goede balans tussen werk en ontspanning. Ik trek graag de stad in zonder plan of ga roeien.
Favoriete Belgische stad? Gent, waar ik woon. En Oostende, waar ik opgroeide.
Favoriete Europese stad? Lissabon. Een stad waar ik graag rondzwerf.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Ik ben op de juiste plaats geboren. Al mocht het soms wat warmer zijn.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Actief, roeien en lopen.
Favoriete beroepsgerelateerde website? www.kunsten.be
Favoriete andere website? www.petrolicious.com

Deel dit artikel:
Onze partners