De Praatstoel: Dirk Bigaré (DDS+)

De stad is een complex ecosysteem. Een heterogene smeltkroes van allerhande verschillende culturen, visies en persoonlijkheden. Het is de habitat van DDS+, het Brussels-Antwerpse architectenbureau dat van complexe binnenstedelijke projecten zijn ‘raison d’être’ heeft gemaakt. “Steden zijn een en al contextualiteit, en dus is onze architectuur dat ook. Het ‘ik’ bestaat niet in onze ontwerpen”, zegt architect-partner Dirk Bigaré, die met veel plezier plaatsnam in onze Praatstoel.

 

Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

“Vooral op realisaties die de omgeving tot leven wekken en die zo op verschillende niveaus een aanzienlijke meerwaarde creëren. Ik denk onder meer aan Îlot Sacré, een inbreidingsproject op een steenworp van de Grote Markt in Brussel. Wetende dat de site vijftig jaar lang braak lag en dat tal van kandidaten in het verleden hun tanden stukbeten op die stadskanker, mogen we niet alleen erg fier zijn op het kleurrijke complex dat we daar ingeplant hebben, maar ook op het kwalitatieve binnengebied, dat perfect aansluit bij de ‘grammatica’ van de Brusselse binnenstad (steegjes, pleintjes, kasseien …). Dat we met dit project vorig jaar de MIPIM Award in de categorie Best Residential Development wonnen en er dus ook internationaal de nodige erkenning voor kregen, was de kers op de taart.

Rive Gauche in Charleroi is ook zo’n project dat het stadscentrum een volledig nieuw elan geeft, mede omdat we verder mochten kijken dan het gebouw op zich en ook de omringende openbare ruimte mochten incorporeren. De bijzondere functiemix (retail, hotel, jeugdherberg, woningen, kantoren …) werpt meer dan zijn vruchten af. Ook samenwerkingen met andere architectenbureaus liggen me na aan het hart. Ik vind het doorgaans erg verrijkend om intensief van ideeën te wisselen met collega-ontwerpers en actief in te zetten op cocreatie. Dat komt de creativiteit en de architecturale kwaliteit alleen maar ten goede!”

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

“Het is vooral uitkijken naar City Dox en Novacity, twee gemengde complexen (wonen, werken, publieke ruimte …) in Anderlecht. Daarnaast zitten er nog wel wat andere spannende projecten in de pijplijn, waarbij we ook zullen samenwerken met grote internationale bureaus. Al kunnen we daar momenteel nog niet al te veel over kwijt …”

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Vlak bij mijn kantoor in Brussel bezoek ik regelmatig het Flagey-gebouw van Joseph Diongre voor een concert, ontbijt of lunch. Het blijft een inspirerend meesterwerk.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

“OMA geeft mij verwondering, CHIPPERFIELD ontroering en poëzie, GHERY passie en ARAVENA verbondenheid.”
 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

“Ik ben eerder geneigd om een hele stad te noemen dan een bepaald project. Kopenhagen is in mijn ogen een schoolvoorbeeld van vooruitstrevende stadsontwikkeling. Fietsers en voetgangers delen er de lakens uit en verwijzen de auto naar plek 4 in de hiërarchie na het openbaar vervoer. Bovendien is er in architecturaal opzicht erg veel mogelijk, wat tot schitterende realisaties leidt. Een zeer inspirerende plek!

Antwerpen heeft het potentieel om dezelfde toer op te gaan (heel veel fietsers, een sterke band met het water, steeds meer autoluwe zones, meer groen in de stad met een aantal nieuwe parken …), al is er voorlopig wel nog een groot verschil in ambitie.”
 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Het kantoor U-Define van onder meer Wesley Lanckriet is fris en ambitieus. Wesley heeft ook heel wat ervaring met internationale samenwerking.
 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect?

De impact van projecten op de buurt en de stad, en dus op de gebruiker en hun buren.
 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Mijn ontmoeting als jong architect met Alvaro Siza. Zijn soberheid, nederigheid en passie hebben mij ontroerd en zijn me steeds bijgebleven.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

De passie en gedrevenheid zijn gebleven. Op mijn zestiende had ik de keuze al gemaakt. Ik zou zeker opnieuw herbeginnen.

 

Faits divers                                                                                                                                           

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Muzikant en componist
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Sint-Lucas Brussel
Wat was de titel van uw eindwerk? Ernesto Basile, architect in Palermo
Favoriet boek: Een Man van Oriana Fallaci
Favoriete film: La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino
Favoriete muziek: Jazz, soul, hiphop
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Steden bezoeken
Favoriete Belgische stad: Brussel
Favoriete Europese stad: Kopenhagen
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Fietsen en wandelen
Favoriete architectuursite: www.archdaily.com

Deel dit artikel:
Onze partners