Dirk D'herde van ar-te l archipelago l baev mag deze week zijn favorieten bewieroken. De gedelegeerd bestuurder van ar-te l archipelago l baev tekende zelf al mee aan heel wat projecten.
ar-te l archipelago l baev realiseerde al heel wat projecten. Op welk bent u het meest trots?
Een eerste project is het welzijnsbureau Fonteinstraat van het OCMW in Leuven. Dit kleinschalige gebouw voor de lokale afdeling van het OCMW in het centrum van Leuven verenigt goed de thema’s die ons bureau nauw aan het hart liggen. Het programma is zeer functioneel, maar heeft ook een belangrijke sociale component. Dat hebben we in een eerlijk en open gebouw vertaald. Het toont zich zoals het is, expressief maar zonder franje. Het OCMW wilde met dit gebouw ook een voorbeeldrol inzake duurzaamheid opnemen, dat hebben we vertaald naar een passief kantoor. Door de werking met publieke middelen was kostenbeheersing op korte en lange termijn een belangrijk aandachtspunt. Een tweede project waar ik trots op ben, is de Kop van Kessel-Lo. Dat is de grootschalige multifunctionele ontwikkeling aan de achterzijde van het station van Leuven. Samen met onze Nederlandse collega’s van SeARCH hebben we de verbinding tussen Kessel-Lo en het centrum van Leuven tot stand gebracht.
Rond welk lopend project koestert u hoge verwachtingen?
We zijn als bureau zeer actief in de zorgsector. Momenteel is de nieuwe campus voor het Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK) volop in uitvoering, een project dat we samen met onze Nederlandse collega’s van dJGA hebben ontwikkeld. Het is het eerste ziekenhuis in België dat volgens een vastgoedmodel is ontworpen. Het bouwprogramma wordt hierbij uiteengelegd in een aantal generieke typologieën die elk een eigen uitwerking krijgen, specifiek afgestemd op de eigenheid van het deelprogramma. Door vanuit generieke typologieën te redeneren, wordt niet enkel de performantie verhoogd, maar is herbestemming of hergebruik makkelijker.
Welk project van een andere Belgische architect vindt u geslaagd?
Persoonlijk vind ik het Psychiatrisch ziekenhuis Sans Souci van Philippe Samyn in Jette echt de moeite.
Door welke buitenlandse architecten laat u zich inspireren?
De keuze is natuurlijk enorm. Interessante en inspirerende collega’s zijn Caruso St-John Architects uit Londen met hun verfijnde architectuur, vakmanschap en socio-culturele bouwprogramma’s. Lacaton & Vassal uit Parijs voor de benadering van duurzaamheid en hergebruik en natuurlijk SeARCH, het bureau van Bjarne Mastenbroek uit Amsterdam waarmee we samenwerkten voor de Kop van Kessel-Lo.
Wat vindt u geslaagde projecten in het buitenland?
Onlangs zijn we met de vennoten van ar-te l archipelago l baev op stap geweest naar Louvre Lens (SANAA) en het FRAC in Duinkerke (Lacaton & Vassal). Beide gebouwen zijn in hun ruimtebeleving enorm genereus, maar in een volledig andere architectuurtaal en met totaal verschillende budgetten uitgewerkt. Een boeiende confrontatie.
Welke jonge Belgische architect maakt momenteel indruk op u?
We hebben het genoegen gehad al enkele keren te kunnen samenwerken met NU architectuuratelier van Halewijn Lievens en Armand Eeckels uit Gent. Ondermeer het AZ Jan Portaels Vilvoorde en Pilootproject Zorg Sint-Annasite Sint-Truiden kwamen voort uit die samenwerking. Hun inventiviteit en scherpte pakt met onze sectorkennis en ervaring.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Ik ben zelf door de microbe gebeten omdat mijn vader in de bouwsector met architectonisch beton actief was. Mijn jongste zoon zit ondertussen in het 2de jaar ir. Architect in Leuven. Het blijft dus besmettelijk.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
Als jongere heb ik Charles Vandenhove verschillende keren ontmoet via mijn vader, dat is me altijd bijgebleven. Een beminnelijk man met een enorme wilskracht die in staat was verfijnde woningen en restauraties te combineren met grootschalige complexen. Ook de manier waarop hij kunst weet te integreren in zijn gebouwen doen weinigen hem na.
Faits Divers:
Welke job zou u uitoefenen als u geen architect was?
Galeriehouder
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?
KU Leuven
Bij wie hebt u stage gelopen?
Burgerdienst bij Prof Marcel Smets, daarna stage bij Urba van Eddy Vandevenne in Leest.
Wat was de titel van uw eindwerk?
Filosofie van Bouwen en Wonen met als promotor Geert Bekaert
Favoriet architectuurboek: Op dit ogenblik de fotoboeken van Aglaia Konrad
Favoriet boek: Momenteel de boeken van W.G. Sebald
Favoriete film: ‘Some like it hot’ is een blijver
Favoriete muziek: Ik luister nu veel Frank Martin en Henri Dutilleux
Hoe brengt u uw vrije tijd het liefst door? Moderne en hedendaagse kunst bezoeken en verzamelen
Favoriete Belgische stad: Brussel, Oostende, Gent en Luik
Favoriet Europese stad: Londen en Madrid
In welk land zou u liefst geboren zijn? België is OK.
Actief of passief sportbeoefenaar? Passief fietsen, actief zeilen
Favoriete architectuursite: World-architects
Favoriete andere website: Artsy, Waterschoenen (helaas gestopt)