Dries Vens en Maarten Vanbelle. Oftewel Atelier Vens Vanbelle. Onlangs nog door De Standaard Magazine Architectuur XL gebombardeerd tot Talent voor de toekomst, dat niet mag ontbreken in De Praatstoel.
Over welke gerealiseerde projecten zijn jullie het meeste fier?
Als we tijdens het ontwerp- en bouwproces een klik kunnen maken met de bouwheer en die kunnen meenemen in een verhaal dat net iets verder gaat dan verwacht, dan beschouwen we onze opdracht als geslaagd. Aangezien we dit altijd voor ogen hebben is het moeilijk om onze keuze tot twee projecten herleiden, maar projecten als 'Kartasan' of 'notariaat 2.0' zijn hier een voorbeeld van.
Van welk project in uitvoering of voorbereiding koesteren jullie hoge verwachtingen?
'alex': een filmproducer met een huis aan de Schelde wou een gastenverblijf 'dat de gasten zich na het verblijf voor altijd zouden herinneren'. Het is een aaneenschakeling van belevingsruimtes geworden, momenteel in aanbouw en oplevering voorzien in het voorjaar van 2018. Stay tuned!
Welk project van een andere Belgische architect is voor jullie een schot in de roos?
Qua recente projecten konden deze twee ons erg bekoren:
In beide gevallen zeer uitgepuurde ontwerpen, doordacht over de hele lijn. Top!
Welke buitenlandse architecten vormen voor jullie een grote bron van inspiratie?
Na intensief overleg kwamen we tot deze top 5:
Wat zijn volgens jullie de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
Recent waren we vooral onder de indruk van de Zeitz MOCAA in Capetown (Thomas Heatherwick).
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jullie?
gijs van vaerenbergh: architectuur tussen gebouw en installatie, statement en poëzie. Doordachte en intelligente oplossingen.
Wat vinden jullie zo boeiend aan jullie job als architect?
De variatie in de job ervaren wij als zeer aangenaam: soms ben je aan het knutselen als een kind, om daarna een specifieke wetgeving uit te pluizen. Soms zit je in stilte op je bureau te tekenen, om meteen erna in de drukte van de werf terecht te komen. Het is fijn om met die diversiteit je dagen gevarieerd in te vullen.
Daarnaast is het ook fijn om op zeer verschillende niveaus met mensen om te gaan, en om mensen (zowel bouwheren, aannemers, etc) te leren kennen en henop één lijn te brengen.
Zouden jullie jullie kinderen aanmoedigen om in jullie voetsporen te treden?
Wat de kinderen uiteindelijk doen met hun leven is hun keuze, maar stel dat ze er voor kiezen om architect te worden zullen we hen niet ontmoedigen.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jullie verdere architecturale ontplooiing?
Het feit dat we mekaar leerden kennen tijdens een groepswerk op Sint-lLcas. We hadden heel snel door dat we zeer compatibel waren, een grote troef voor ons beiden.
Daarnaast zijn ons ook de ateliers van Hans Foncke ons bijgebleven, omdat hij er voor zorgde dat we onze kijk op ontwerpen, en op wat een gebouw kan zijn/betekenen, heel erg verruimd hebben.
Herkennen jullie zichzelf nog in de ambitieuze jongen studenten die jullie ooit zelf waren? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Wat ons betreft wel. We zijn heel snel en ambitieus aan onze carrière begonnen, en hebben altijd geprobeerd om onze ontwerpen 'verregaand' te ontwerpen en uit te werken. Doordat we (bewust!) geen medewerkers hebben is de vraag groter dan het aanbod. Daardoor hebben we voor onszelf de luxe gecreëerd om te kunnen kiezen welke opdrachten we al dan niet uitvoeren. Dat zorgt er voor dat je al op voorhand een stapje verder kan gaan, en je grenzen kan blijven verleggen. Dat is althans de bedoeling.