De Praatstoel: Edward Sorgeloose (Edward Sorgeloose Architecture)

Edward Sorgeloose verdiende zijn sporen als medewerker voor hoogwaardige architectuurkantoren in het binnen- en buitenland: Conix Architects, Crepain Binst Architecture en Zaha Hadid Architects (UK). In 2009 startte hij een eigen bureau in Antwerpen, vanuit deze ambitie: kwalitatieve architectuur koppelen aan pragmatisme. Sindsdien realiseerde het bureau een reeks markante projecten van ontwerp tot uitvoering. Tijd voor een Praatstoel! 

 

Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier?

Edward Sorgeloose: Ons kantoor is betrokken bij stedelijke (inbreidings)projecten van diverse schaal. Zo leverden we recentelijk een kantoorgebouw in de stationsomgeving van Brugge op. Dit kantoor bevat naast administratieve ruimtes ook ruimtes voor medisch onderzoek. De opzet van het gebouw is geënt op soberheid en repetitie.

Renovatieprojecten en de herwaardering van bestaand erfgoed maken ook deel uit van onze kernactiviteiten. In Antwerpen restaureerden we een bestaand 19de eeuws magazijn en vormden dit om tot een hedendaags seminariecentrum door een toevoeging met een staalconstructie getypeerd door eenvoudige en industriële vormentaal.

 

Van welke projecten in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

E.S.: Vorig jaar wonnen wij een wedstrijd voor de bouw van een wooncomplex in de historische binnenstad van Antwerpen. In het project worden twee bestaande gebouwen geïntegreerd uit de 19de en 16de eeuw. In samenwerking met studiebureau Boydens en Establis concipieerden wij Bijna-energieneutrale woonentiteiten. Het beheer van het project gebeurt aan de hand een BIM-model dat uitgewisseld wordt onder de studiebureaus.

Ondertussen is de gesloten ruwbouw van een ander wooncomplex in deze stad bijna gerealiseerd. Dit project bevat een mix van 25 woonentiteiten en studio’s aan de Viaductdam, Park Spoor Noord, een buurt in volle ontwikkeling. Deze ontwerpen liggen in lijn met onze visie over kwaliteitsvolle stadsvernieuwing en stadsverdichting.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

E.S.: Ik vind de jeugdherberg aan het Bogaardplein in Antwerpen naar een ontwerp van Vincent Van Duysen Architects erg geslaagd. Zowel de discrete stedenbouwkundige inpassing als de harmonieuze ruimtelijke opbouw en de geraffineerde (gevel)detaillering van het gebouw apprecieer ik.

 

"Ik heb veel appreciatie voor het werk van Areal Architecten uit Antwerpen. Thomas, Chris en hun collega’s slagen erin hun architecturaal ambitieniveau te onderbouwen en vervolgens te realiseren. Hun werk is ingetogen en kwalitatief."

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

E.S.: David Chipperfield vanwege zijn zin voor harmonie en detail. Zowel zijn stedenbouwkundige visie op zijn projecten als zijn uitwerking van zijn ontwerpen vind ik uitmuntend. Het ‘Neues Museum’ in Berlijn is een echte aanrader.

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

E.S.: Ik woonde onlangs een lezing in Bregenz bij waar een project werd voorgesteld door Urban Think Tank (Hubert Klumpner en Alfredo Billembourg). Het project bestaat erin een publiek transport systeem - ‘Metrocable’ genaamd - aan te brengen in een sloppenwijk in Zuid-Amerika. Hiertoe werd een soort kabelbaan en een station gebouwd door middel van een eenvoudig en vrij goedkoop constructiesysteem. Dit project genereerde door deze intelligente ingreep een veel hogere levenskwaliteit in deze wijk.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

E.S.: Ik heb veel appreciatie voor het werk van Areal Architecten uit Antwerpen. Thomas, Chris en hun collega’s slagen erin hun architecturaal ambitieniveau te onderbouwen en vervolgens te realiseren. Hun werk is ingetogen en kwalitatief.

 

"Ik maak mijn eigen droom waar doordat ik samen met mijn team aan een interessante portfolio van diverse architectuurprojecten en interieurs kan werken."

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

E.S.: Er zijn verschillende facetten die ik boeiend vind. Het concipiëren van een project is uiteraard opwindend en het is fijn om altijd een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het technisch uitwerken en opvolgen van de werkzaamheden is een ander gegeven dat mij uitermate interesseert. Ook de diverse contacten die het beroep met zich meebrengt, vind ik erg aangenaam en verrijkend.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

E.S.: Er zijn er verschillende momenten geweest die mijn vorming hebben bepaald. Eén van die momenten was een workshop met Antonio Citterio in Milaan. Zowel pragmatisch als technisch nadenken over een ontwerp en tegelijkertijd oog hebben voor detail en esthetiek waren zijn insteken die ik nog steeds ter harte neem.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

E.S.: Eerlijk gezegd wel. Sterker nog, mijn ambitie is gegroeid tijdens mijn loopbaan. Ik heb vrij laat beslist om na jarenlang zelfstandig medewerker te zijn, een eigen kantoor op te starten. Een keuze waar ik nog geen minuut spijt van heb gehad. Mijn eigen kantoor wordt dan wel geconfronteerd met beperkingen en uitdagingen van allerlei aard, maar ik maak mijn eigen droom waar doordat ik samen met mijn team aan een interessante portfolio van diverse architectuurprojecten en interieurs kan werken.

 

Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?

E.S.:Modeontwerper

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

E.S.:Aan Sint Lucas Gent en aan de Universiteit van Milaan.

Bij wie hebt u stage gelopen?

E.S.:Hans Van Heeswijk Architecten

Wat was de titel van uw eindwerk?

E.S.:‘Kunsthal op de Burg in Brugge’.

Favoriet architectuurboek:

E.S.:‘Why architecture matters’ door Paul Goldberger

Favoriet ander boek:

E.S.:‘The architecture of Happiness’ door Alain de Botton

Favoriete film:

E.S.:‘Breakfast at Tiffany’s’ met Audrey Hepburn.

Favoriet tv-programma:

E.S.:Ik was onlangs erg gefascineerd door de Scandinavische reeks ‘Humans’, over ‘menselijke’ robots.  

Favoriete muziek:

E.S.: Ben Manson is één van mijn favoriete dj’s.

Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door:

E.S.: Vrije tijd breng ik het liefst door met mijn dierbaren.

Favoriete Belgische stad:

E.S.: Antwerpen

Favoriete Europese stad:

E.S.: London waar ik in 2005 gewoond heb

In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn?

E.S.: België

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?

E.S.: Actief: fitness, lopen en yoga.

Favoriete architectuursite?

E.S.: Architectura.be

Favoriete andere website?

E.S.: Archdaily

Deel dit artikel:
Onze partners