Luchtschip is een jong architectenbureau dat in 2017 is opgericht door ingenieur-architecten Emily Pescod en Ruben Rottiers. Naast alle technologie wil Luchtschip de poëzie die de ontworpen ruimte in zich heeft, hoog in het vaandel blijven dragen. Het bureau was eerder dit jaar nog genomineerd voor een Belgian Building Award in de categorie Rookie of the Year. Wij nodigden de twee rookies uit in onze Praatstoel.
Op welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Ondanks zijn kleine schaal heeft project BRUS een streepje voor. Hier verbouwden we onze eigen (rij)woning in de rand van Gent met minimale oppervlakte (115m2) en beperkt budget. We hebben een groot aandeel van de werken zelf uitgevoerd met hulp van familie en vrienden. Zowel het ontwerp als de uitvoering voor je rekening nemen, bleek enorm verrijkend - en bij tijd frustrerend. Gezien de geringe footprint en ons gezin met twee kinderen, toont deze verbouwing geen grote gebaren maar pleziert zich in de details; een smalle aluminium/houtskelet gordijngevel als nieuwe achtergevel die heerlijk zon en zicht op een kerselaar in de tuin (van de buren) brengt, de multiplex rondbogen die de zones waartussen zij staan identiteit geven, een rond kookeiland als spil, de rode gipsgranulaten vloer (iets waarvan wij nog geen enkele bouwheer konden overtuigen) om te breken met die klassieke parket en binnenkort de 4-delige recuup-deurenpartij van Rotor die in een nieuw jasje wordt gestoken als doorzichtige scheidingswand tussen eet- en zithoek. Dit wordt zo'n project dat eindeloos gefinetuned zal worden.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Aan het project ‘Vijfhoek’ ging al een intense ontwerp-, overleg- en stand still periode van meerdere jaren vooraf. Onze eerste lijn zetten we in 2016 op papier. Het betreft een verdichtingsproject in de dorpskern van Liedekerke waar een eengezinswoning wordt vervangen door een schikking van 7 wooneenheden rond een gemeenschappelijke tuin en patio. De uitdagende ruimtelijke context (een groot hoogteverschil in het terrein, een driehoekig perceel en beperkte gevelbreedte aan de straat) resulteerde in een getrapt U-vormig gebouw, voorzien van de nodige splitlevels en waarbij de gevel wordt ‘opgeknipt’ zodat het gebouw wordt verschaald naar de korrel van de rijwoning waarmee de rest van de straat bebouwd is. Door de parking (half) onder de grond te voorzien, vormt de tuin en het binnenplein in het midden van de appartementen een gemeenschappelijke ontsluiting en ontmoetingsplek voor de bewoners. We begeleiden als architect het volledige bouwproces van A tot Z, waarbij elk lot in gesplitste aanneming wordt uitgevoerd. De kelder is een feit, de ruwbouw bovenbouw is in uitvoering: alle puzzelstukken beginnen in elkaar te vallen.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
Onze dagelijkse fietstocht van en naar het werk wordt opgeleukt met heel wat knappe Gentse gebouwen: de woning Kartasan van Vens Vanbelle in Gentbrugge, het nieuwe parkeergebouw in Ledeberg (Havana, LUST en Bollinger-Grohmann), de appartementen aan het Keizerspark van NU Architectuuratelier, de Melopee-school van XDGA, …
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Harquitectes, Bruther, Muoto, Monadnock, …
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
Twee weken geleden hebben we op onze (niet-architecturale) reis rond Marseille, op aandringen van mijn medereizigers, l’Unité d’habitation van Le Corbusier bezocht en het me niet beklaagd. Niet recent maar wat ons betreft nog steeds hyper-actueel.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
We delen een werkruimte in Gent met heel wat jonge architecten die elk op hun eigen(zinnige) wijze interessante ideeën uitbouwen: Marge architecten, Architectuuratelier Vos, Atelier Huyghe, Cristina Robina, Kollektif landscape, Marie Vercraeye, THIRD. Onze dagelijkse kennisuitwisselingsmomenten kunnen niet anders dan indruk achter laten.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Het mee helpen vormgeven aan de leefwereld van vele mensen (hoe klein of groot ook) is op zich een fantastische verantwoordelijkheid. Los van het ‘grote doel’ vinden we de veelzijdigheid en de combinatie van het technische en het creatieve dat met de architectenjob gepaard gaan zeer verrijkend.
Onze kinderen moeten vooral hun eigen weg kiezen. Fingers crossed dat hun eerste gedacht (rijden met de bus of brandweerwagen) het haalt van architect.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
Elkaar ontmoeten heeft toch flink wat invloed gehad. Daarnaast is de weg die ik (Ruben) samen bewandel met Compagnie-O nog dagelijks van grote invloed.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
We zouden onszelf niet als ambitieuze student omschrijven – we menen dat onze dromen toch een beetje losstonden van een architecturale carrière. De ambitie is vooral nadien gegroeid en groeit nog elke dag met elke nieuwe uitdaging die we aangaan.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Ruben: journalist / Emily: piloot
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Allebei: UGent – ingenieurswetenschappen (architectuur)
Bij wie hebt u stage gelopen? Ruben: Bollinger-Grohmann (Parijs) en Compagnie-O (Gent). Emily: Architectus (Brisbane) Julien De Smedt (Brussel) en Stéphane Beel (Gent).
Wat was de titel van uw eindwerk? Ruben: E-Cube, een zelfbouwwoning voor de Solar Decathlon (Washington). Emily: Moosanagar, a slum in Hyderabad (India).
Favoriet architectuurboek: Ruben: The Fountainhead (Ayn Rand). Emily: Rabot 4-358 (Simon Allemeersch)
Favoriet ander boek: Ruben: Primitieve dagen (William Finnegan). Emily: De liefhebbers (Brecht Evens)
Favoriete film: Emily: Apollo 13. Ruben: /
Favoriet tv-programma: Ruben: The Joy of Painting with Bob Ross. Emily: Seconds from Disaster (National Geographic).
Favoriete muziek: Ruben: 80s. Emily: Kurt Vile en dergelijke meer.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Ruben: te weinig, liefst al slapend. Emily: te weinig, liefst super actief.
Favoriete Belgische stad: Ruben: Gent en Aalst (3 dagen per jaar). Emily: Gent.
Favoriete Europese stad: Ruben: Parijs. Emily: Kopenhagen
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Ruben: België. Emily: Australië.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Ruben: actief: veel te weinig, passief: The Last Dance (Michael Jordan). Emily: actief: Strava proberen vullen - passief: Strava van vrienden bekijken.
Favoriete architectuursite? Ruben en Emily: goed gemaakte websites van architectenbureaus.
Favoriete andere website? VRT NWS