De Praatstoel: Evert Crols (B-architecten)

Een tijd geleden was Evert Crols van B-Architecten te gast in onze praatstoel. Hij en zijn collega's verzorgden ook de scenografie van het MAS, reden genoeg dus om dit artikel nog eens in de kijker te plaatsen.

Elke week plaatst Architectura.be een architect in De Praatstoel om het met hem of haar te hebben over zijn architectonisch verleden, heden en toekomst, zijn grote Vlaamse en internationale voorbeelden maar evenzeer over zijn culturele en sportieve interesses. Deze week leggen we Evert Crols van B-architecten op de rooster. B-architecten gooide hoge ogen met de renovatie van de Brusselse Beursschouwburg en houdt zich momenteel onder meer bezig met de herbestemming van het voormalige PTT-gebouw in Oostende.


1. Over welke eigen projecten bent u het meest fier?

Een foute vraag. Laat dat duidelijk zijn. De vraag om de eigen projecten op deze wijze te ordenen, is onrecht aandoen aan de verschillende opdrachten die toch telkens vaak vanuit een aparte motivatie tot stand komen. Als het dan toch moet : Het Beursgebouw te Brussel. Een project waarmee we ver konden springen en waarbij onze extreme voorstellen door de opdrachtgever in grote mate gevolgd werd door de opdrachtgever.


Bij de renovatie van De Beursschouwburg in Brussel kregen we te maken met een opdrachtgever die open stond voor onze extreme voorstellen.

.

2. Van welk nieuw project koestert u hoge verwachtingen? 

Opnieuw een lastige vraag. Al verwacht ik inderdaad veel van de herbestemming van het voormalige PTT-gebouw in Oostende. Dit ontwerp van architect Ysselinck zal worden omgebouwd tot een Kunst -en cultuurcentrum. Naast een theaterzaal zal het gebouw eveneens plaats bieden aan een polyvalente zaal. Oostende heeft dan wel het Kursaal, maar toch mist het een echte theaterzaal. Dat hiaat wordt nu opgevuld.    

    

B-Architecten zal het voormalige PTT-gebouw van Ysselinck ombouwen tot een kunst- en cultuurcentrum met theaterzaal.


3. Voor welke Belgische Architect heeft u de meeste bewondering ?

Renaat Braem, hier twijfel ik minder. De gedrevenheid en het idealisme waarmee de man met zijn vak omging, blijft een voorbeeld. Weet je, Braem heeft naar verluidt kosteloos het paviljoen in het Middelheimpark te Wilrijk ontworpen, toen bleek dat het initiële ontwerp naar zijn mening de verkeerde kant opging. Wel, die gedrevenheid blijft een ware inspiratie.


    

  Renaet Braem ziet Evert Crols als zijn grote Belgische voorbeeld. Op de foto het paviljoen dat Braem ontwierp voor het Middelheim-museum.


4. Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?

Kazuyo Sejima en Ryne Nishizana, samen het architectenbureau Sanaa. Wat mij zo boeit bij deze architecten is de opvallend andere blik waarmee zij naar de wereld kijken. Het lef ook waarmee zij complexloos de natuur durven te integreren in hun architectuur. Met hun compacte architectuur proberen zij ook een voorbeeldfunctie te vervullen.
 



  Vooral de integratie van architectuur en natuur spreekt Evert Crols aan bij het Japanse architectenbureau Sanaa.


Video over the Serpentine Gallery Pavillion in Londen, ontworpen door architectenbureau Sanaa.


5. Wat is uw favoriet buitenlands project?

Het Centre Pompidou te Parijs. Een project dat onmiddellijk een ongelooflijke impact heeft gehad om zijn omgeving. Een gebouw dat als een enorme catalisator fungeerde voor een tot dan ontzettend verloederde buurt. De fascinerende opbouw van het gebouw mist ook vandaag nog steeds zijn uitwerking niet.

Centre Pompidou, "een enorme katalysator voor een destijds verloederde buurt".


6. Welke jonge Vlaamse architect maakt veel indruk op u?

De bijna onbegrensde creativiteit van iemand als Jo Taillieu, nog net iets jonger dan mezelf, blijft allerminst onopgemerkt. Eerst als zelfstandig architect, maar vandaag als project-architect bij het kantoor Crepain-Binst bewijst hij over een opvallend talent te beschikken.


7. Wat is zo boeiend aan uw job? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Het blijft een beroep waarin je steeds opnieuw creatief moet zijn. Niet enkel creatief in het ontwerpen, maar ook in het vechten om iets gerealiseerd te krijgen. Creatief ook in het omgaan met alle denkbare beperkingen. Mijn zoon Oscar mag zich zeker aan deze creatieve uitdaging wagen, ik houd hem zeker niet tegen.


Faits divers

1. Welke job indien geen architect?
Helikopterpiloot.

2. Waar architectuuropleiding gevolgd?
Het Henri Van de velde instituut in Antwerpen en een post-graduaat in het Berlage instituut te Amsterdam.

3. Bij wie stage gelopen?
Willem-Jan Neutelings

Evert Crols liep stage bij Willem-Jan Neutelings.

 
4
. Titel van uw eindwerk?
Tour en taxi.

5. Favoriet architectuurboek?
Architecture without architects van Rudofsky

6. Favoriet ander boek?
Manual for spaceship earth van Buckminster Fuller

7. Favoriete film?
Apocalyps Now

8. Favoriet tv-programma?
Het Journaal

9. Favoriete muziek?
Talking Heads

10. Favoriet tijdverdrijf?
Reizen

11. Favoriete Vlaamse stad?
Antwerpen

12. Actieve of passieve sportbeoefenaar?
Kijk graag naar autosport en zo nu en dan voetbal



Deel dit artikel:
Onze partners