Na stages in Antwerpen en Parijs, ging Filip Delanghe bij bOb Van Reeth aan de slag, waar hij enkele jaren later mee partner werd van awg architecten. Tussen zijn drukke dagdagelijkse activiteiten in nam hij even de tijd om plaats te nemen in onze praatstoel en met ons zijn interesses, visie en mening te delen.
Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Het project is nog niet helemaal klaar maar ik denk dat ik toch de Hessenberg te Nijmegen noem (zie ook ons artikel hieromtrent). Die keuze heeft zowel te maken met het proces van waaruit en de manier waarop dit project ontstaan is, alsook het feit dat dit project voor mij voor alles staat waar het bij hedendaags en duurzaam binnenstedelijk bouwen in een historische context op aankomt.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Het stedenbouwkundig plan voor de Q4-wijk te Venlo, een voormalie ‘drugswijk’ waarvoor we in samenwerking met de gemeente Venlo een wijkontwikkelingsplan en diverse belanggroepen (een zogenaamd ‘open ontwerpproces’ ) een wijkontwikkelingsplan hebben opgesteld welk nu stilaan naar de realisatie evolueert.
knap filmpje rond het project voor de Q4-wijk te Venlo.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
Ik denk dat ik op dit moment dan toch Museum M te Leuven noem van Stephane Beel. Ik heb veel respect voor de wijze waarop omgegaan werd met deze complexe binnenstedelijk opgave.
Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?
Massimo Carmassi, vanwege de grote stedenbouwkundige en architecturale eenvoud en accuratesse/juistheid en dit ver weg van elk statement, discour en/of profileringsdrang.
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
San Michele en Borgo te Pisa van Massimo Carmassi. Dit is volgens mij een bijzondere combinatie van renovatie, restauratie en nieuwbouw in het hart van een historische binnenstad, waarbij alle aspecten van hedendaags binnenstedelijk bouwen en wonen verwerkt zijn tot een uniek geheel, bijna onzichtbaar onderdeel van de stad en toch geheel zichzelf en herkenbaar.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Jan de Vylder, voor zover dat ik dat een ‘jonge’ architect kan/mag noemen. Grote eenvoud en souplesse. Op de rand van het banale (goed bedoeld) en toch zoveel poëzie. Ik zou hem/hen graag eens actief zien in een grotere ontwerp-/bouwopdracht.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Wat ik een voorrecht maar tegelijkertijd ook onze grootste verantwoordelijkheid vind, is dat wij door/met onze job per definitie invloed hebben op de omgeving: de publieke omgeving EN de private omgeving. Dat betekent dat je de facto invloed uitoefent op het ‘zijn’ van mensen. Misschien moet dat ons, architecten, er vooral toe aanzetten om te proberen zo weinig mogelijk te verzinnen en/of te doen, om daardoor onvermoed of onverwacht gebruik/misbruik van wat wij bouwen zoveel mogelijk open te houden en mogelijk te maken…
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing ?
bOb Van Reeth. Samen met mijn - toen nog toekomstige - echtgenote en nu ook mede-vennoot bij awg, studeerden wij in het vijfde jaar architectuur af bij bOb. Voor mij was het alsof de opleiding toen pas echt begon en dat de jaren daarvoor tijdverlies waren geweest.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
Ik zie mezelf niet direct iets anders doen…misschien iets heel heldhaftigs…brandweerman of zo…
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?
Henry van de velde instituut te Antwerpen.
Bij wie hebt u stage gelopen?
Rutger Steenmeijer te Antwerpen, Agence Pierre Louis Faloci te Parijs en awg architecten te Antwerpen.
Wat was de titel van uw eindwerk?
De Luchtbal : Droom of Illusie = over de stedenbouwkundige en architecturale illusies van het industriële bouwen / wederopbouwen na WOII.
Favoriet architectuurboek:
The Fountainhead ( Ayn Rand )
Favoriet ander boek:
De Ontdekking van de Hemel ( Harry Mulisch ) en zowat alles van Hubert Lampo / magisch realisme ( Komst van Joachim Stiller, Geur van Sandelhout, De Elfenkoningin,… )
Favoriete film:
Se7en. Zelden zulk een beklemmende en meeslepende film gezien.
Favoriet tv-programma:
Ik kan erg genieten van roadreportages met allerhande ‘weetjes’ zoals ‘De Bende van Wim’ ed.
Favoriete muziek:
Ik hoor veel – soorten - muziek graag maar Monteverdi steekt er voor mij overal met kop en schouders bovenuit.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door:
Mijn vrouw en ik zijn laat aan kinderen begonnen. We hebben nu een zoontje van 19maanden. Hij krijgt alle aandacht in onze vrije tijd. En oh, ja. We gaan veel naar zee en we zeilen.
Favoriete Vlaamse stad:
Als Antwerpenaar kan ik niet anders dan Antwerpen te noemen. Sorry voor het ongemak.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?
Ik kom niet veel meer aan sporten toe. Wij zeilen en heel af en toe kruip ik nog eens op een fiets.