De Praatstoel: Filip Janssens

Nadat Filip Janssens in 2003 modulaire maatmeubels ontwierp voor zijn eigen woning, begon hij in 2008 zijn eigen ontwerpstudio. Dat was een droom die uitkwam en sindsdien gaat hij door het leven als ontwerper van maat- en seriemeubelen en verlichtingsarmaturen. De geboren ontwerper realiseert unieke stukken en laat zich daarvoor inspireren door de natuur.

In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Filip Janssens.

Op welke eigen gerealiseerde projecten/objecten bent u het meest trots en waarom?
“Het project dat in 2017 in Sydney werd gerealiseerd en daarna ook wereldwijd werd uitgezonden via het tv-programma ‘Grand Designs Australia TV’ ben ik het meeste trots. Daar kreeg ik voor het ontwerp van een aantal maatkasten in een villa met zeezicht volledige carte blanche van de bouwheer. Daarnaast is er mijn Lunair lampenreeks die vorig jaar bekroond werd met een Henry van de Velde Award in de categorie Design-led Crafts. Hierdoor verschoof mijn focus, die vooral bij maatwerk lag, naar collectible productdesign, startend vanuit het materiaal en het productieproces.”

Van welk project in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
“Ik denk dat een lopend project in Den Bosch in Nederland iets bijzonders wordt. In een grote loft in een oude legerkazerne loopt de keuken naadloos over in het salongedeelte en kruipt vervolgens de muur zoals klimop tot in de nok van de loft, tussen de massieve balken van het dakgebinte. Het is een monumentale kast die zich door zijn organische vorm doorheen verschillende ruimtes weeft waardoor alles een verhaal wordt, maar toch verschillende functies biedt.”

Welk project van een andere Belgische interieurarchitect(e)/designer is voor u een schot in de roos?
“In Woning van Wassenhove, ontworpen door architect Juliaan Lampens, vertaalt de brute betonconstructie van de buitenzijde zich ook aan de binnenkant. Dat soort architectuur heeft mij altijd heel hard aangesproken.”

Welke buitenlandse interieurarchitecten/designers vormen voor u een grote bron van inspiratie?
“Ik haal heel veel inspiratie uit de natuur. Verschillende natuurfenomenen zoals ijsvorming en erosie fascineren mij en vertalen zich in mijn ontwerpen. Dat resulteert in onder andere kasten die op de zijkant uitsterven of juist aangevreten lijken door het compositiespel van gesloten en open modules. De link met de organische vormen van de natuur komt terug in de geometrische composities van mijn ontwerpen. Mijn wandkasten creëren, ondanks het feit dat ze opgebouwd zijn uit rechte lijnen en strakke vierkanten en rechthoeken, een elegante, luchtige moleculaire vorm of vloeiende, organische beweging op de muur.”

Met welke materialen en/of technieken werkt u het liefst?
“Ik wil me meer verdiepen in transparante materialen zoals glas omdat transparantie een extra diepte geeft aan objecten. Het lichtspel heeft me altijd geboeid en daarmee wil ik een extra dimensie geven aan mijn werk.”

Welke jonge interieurarchitect(e)/designer in België maakt momenteel veel indruk op u?
“Sep Verboom maakt indruk op mij omdat hij een heel vernieuwende aanpak heeft. Sinds een paar jaar probeer ik zelf niet enkel bezig te zijn met de vormgeving van een nieuw ontwerp, maar ook met de materiaalkeuze. Sep Verboom gaat nog een stap verder. Hij vertrekt vanuit het sociale aspect door interactieve projecten op te starten waarbij duurzaamheid, ambacht en het maatschappelijke belangrijk zijn. Chapeau.”

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als interieurarchitect/designer? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
“Het zelfstandig zijn, maar ook de veelzijdigheid van de job spreekt me enorm aan. Ik kan elke dag doen wat ik het liefste doe. Elke dag start met potlood en papier. Het proces van die paar lijntjes die een aantal maanden later leiden tot een afgewerkt product boeit me. Ik heb mijn kinderen altijd aangemoedigd om creatief bezig te zijn. De ontwerpstudio draait inmiddels zo goed dat twee van mijn dochters meewerken.”

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontplooiing ?
“Frank Lambert, de toenmalige manager van het designlabel Serax, gaf mij jaren geleden een kans waardoor ik de wereld van het productdesign binnenstapte. Dat gaf mijn carrière een andere wending. De ontmoeting met Inge Vranken van Flanders DC had ook een grote impact. Ze nodigde me uit om deel te nemen aan een van hun projecten. Dat stimuleerde me om uit mijn comfortzone te treden.”

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
“Ik heb een diploma regent Latijn en heb jarenlang lesgegeven. Ik ben wel altijd blijven tekenen, schilderen, ontwerpen en ideeën blijven opschrijven doorheen die jaren. Vijftien jaar geleden nam ik het risico om zelfstandig ontwerper te worden. Ik ben blijven volharden en heb daardoor mijn droom als designer toch kunnen waarmaken. Als je iets wilt, is het belangrijk om gedreven te zijn en je er volledig in vast te bijten.”

Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
“Toen ik klein was kochten mijn ouders het modulaire Glifo-wandrek van Enzo Mari. Die scheidingskast stond jarenlang op mijn kamer. Ik deed niets liever dan de opstelling ervan veranderen. Vandaag staat ze nog steeds in onze woning, maar dan in ons bureau.”

Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur?
“Ooit kocht ik in de kringloopwinkel een bureaukast van Jules Wabbes. Het is een machtig object door het verhaal erachter en de vondst in de kringloopwinkel, maar natuurlijk ook door het ontwerp zelf. Ze heeft een tijdloze eenvoud en een hoge afwerkingsgraad in combinatie met hoogwaardige materialen.”

No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen?
“Het bureauontwerp MB 4744 van Pierre Chareau zag ik in Parijs in Centre Pompidou enkele jaren geleden. Het is intussen maar liefst 100 jaar oud en voelt toch heel modern aan.”

Snelle vragenronde

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen interieurarchitect(e)/designer was? Iets ruimtelijks zoals beeldhouwer of glasblazer.
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Regentaat Latijn
Favoriet interieur/design-boek? Boeken over het Brutalisme
Favoriete film? Science fiction films, omwille van de kleuren, de interieurs van bijvoorbeeld de ruimteschepen, special effects en weidse beelden in de ruimte zoals in ‘Alien’. Vooral ‘Tron’ heeft een minimalistische vormgeving die me altijd heeft gefascineerd.
Favoriet tv-programma? ‘Fawlty Towers’. Tijdens onze vakantie in Zuid-Frankrijk bekijken we elke avond een aflevering.
Favoriete muziek? Vette, slome, jazzy beats, instrumentale hiphop zoals ‘40 Winks’ en ‘DJ Krush’
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Wandelen of rondrijden in mijn oldtimer
Favoriete Belgische stad? Brussel
Favoriete Europese stad? Parijs
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Het zuiden van Frankrijk: sowieso ergens ‘in de zon’
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Vroeger speelde ik voetbal, maar nu lukt dat niet meer door mijn slechte enkel. Nu werk ik heel graag in de tuin.
Favoriete andere website? Mijn vrouw en ik houden van uitdagingen. Daarom kijk ik bijna dagelijks op Immoweb.be.

Deel dit artikel:
Onze partners