De Praatstoel: Geert De Neuter (guerrilla office architects)

GOA is een kleinschalig bureau dat probeert te revolteren tegen klassieke oplossingen met gerichte projecten. Ze passen dus eigenlijk guerrillatechnieken toe op architectuur. Hun projecten blijven niet beperkt tot architectuur, maar omvatten ook digitale animatie, fotografie, websites… Vele van hun interessante ideeën komen uit andere vakdomeinen dan architectuur. Zaakvoerder, en gastprofessor ontwerpbegeleiding aan de KU Leuven, Geert De Neuter zit deze keer in onze Praatstoel. Zijn woning WOODFACE is genomineerd voor de Belgian Building Awards 2021 in de categorie 3-2-1 Façade. 

Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Eigenlijk zijn we op elk project dat we doen fier. Ik denk dat in ons portfolio geen project zit dat we niet hebben willen doen of waar we niet fier op zijn. Aan de andere kant: als ik er één moet uitlichten misschien mijn eigen woning. We zijn een bureau dat veel werkt voor particulieren en woningen bouwt. In die zin vind ik mijn eigen huis – zelfs vijftien jaar na datum – heel exemplarisch van hoe ik wonen in de stad zie: als een open huis, een open relatie aangaan. Daarnaast ook het project ‘het negende gebod’, dat toont hoe we omgaan met erfgoed.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Voor elk project – klein of groot – koesteren we steeds hoge verwachtingen. Eentje waar we wel echt naar uitkijken is een vakantiewoning in Oud-Heverlee. Het is een project dat voor ons ook een stap verder gaat dan sommige zaken die we doen. Ik vind het leuk als er wat humor in architectuur mag sluipen.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Het crematorium in Holsbeek van Coussée & Goris in samenwerking met RCR. Hoe ze dat in dat landschap gepositioneerd hebben, hoe ze dat gelezen hebben, hoe ze dat gematerialiseerd hebben… De twee aula’s zijn twee ongelooflijk mooie ruimtes.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

De Japanse architectuurscène volg ik zelf actief sinds mijn studies begin jaren negentig. Vooral Toyo Ito, Kazuyo Sejima, Ruye Nishizawa, Sou Fujimoto, atelier Bow Wow en Junya Ishigama vormen een boeiende inspiratiebodem. In Europa steken Herzog en De Meuron er met kop en schouders bovenuit. Old time hero: Rem Koolhaas (OMA). Petra Blaise & Anouk Vogel.

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Alles wat SANAA tegenwoordig bouwt. Ook de projecten van Sou Fujimoto, Zumthor en Herzog & de Meuron.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Vens Vanbelle.

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Het feit dat je iets kan bedenken en dat het ook effectief wordt gemaakt. Dat je kan zeggen: ‘Dit staat er, omdat ik dat bedacht heb.’ Dat vind ik enorm fijn en lonend. Het idee dat je weet dat iets wat je realiseerde, misschien lang na mij er ook nog zal staan. Nieuwe generaties die er opnieuw plezier aan kunnen beleven. Blije klanten.

Mijn kinderen moeten hun eigen pad wandelen. Komen ze bij ons vakdomein terecht, dan is dat fijn, maar vinden ze hun eigen passie dan is dat nog veel beter. De enige goede raad die ik kan geven, is dat het belangrijker is om keuzes te maken - om iéts te doen – dan te twijfelen. Stand up and do!

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Rem Koolhaas: durf die hij in projecten steekt
Bernard Tschumi: event architecture, de architectuur van de gebeurtenis. Architectuur draait niet om het gebouw, maar om wat er in het gebouw gebeurt, het functionele. Het programma is geen vast gegeven, maar iets waarmee je aan de slag kan.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Ik denk dat we bij elk project nog altijd proberen een zo goed mogelijk en uniek project af te leveren en dat we proberen telkens iets te doen wat we ervoor nog niet gedaan hebben. Droom en werkelijkheid is altijd een spanningsveld geweest, ze dreigen steeds verder uit elkaar te glijden, maar voorlopig slagen we er nog in om bij alle projecten die we leuk vinden, droom en realiteit bij elkaar te brengen. De vele regeltjes beginnen wel wat te veel te worden en leiden soms af van de essentie van het project: vooral vervelend.
 

Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
Schrijver of fotograaf
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Hasselt
Bij wie hebt u stage gelopen? KARRO en Peter Kint Architecten
Wat was de titel van uw eindwerk? “What the body doesn’t remember”
Favoriet architectuurboek: Small Images – Junya Ishigama
Favoriet ander boek: Een stoel – Willem van’t Zadelhoff
Favoriete film: Alphaville – Jean-Luc Godard
Favoriete tv-programma: Science-fiction
Favoriete muziek: Eels
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door: Nee. Reizend of tentoonstellingen bezoeken.
Favoriete Belgische stad: Gent
Favoriete Europese stad: Parijs
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Brazilië lijkt me wel een boeiend land, heel andere mentaliteit en klimaat.
Actief of passief sportbeoefenaar? Liefhebber Tour de France (moeten ze op kantoor mee rekening houden in de eerste week van juli 😊 ). Fiets zelf ook graag.
Favoriete architectuursite? Subtilitas

Deel dit artikel:
Onze partners