Met kindercampus Theodoor in Jette realiseerde het Antwerpse bureau cuypers & Q architecten een gebouwencomplex waar kind daadwerkelijk koning is. Een prestatie waarvoor het team van Gert Cuypers en Ilze Quaeyhaegens zich vorige week beloond zag met een eervolle vermelding op de Belgian Building Awards in de categorie Sustainability. Behalve naar wat Ilze en Gert zelf te vertellen hebben over dit bijzondere project, zijn we ook benieuwd naar wie en wat hen zoal inspireert. Een (tweede) uitnodiging voor de Praatstoel kon dan ook niet uitblijven…
Op welk eigen gerealiseerde projecten ben je het meest fier en waarom?
Als team zoeken we steeds opnieuw naar het DNA van elk project. Bij kindercampus Theodoortje, dat vorig jaar werd opgeleverd op de VUB-site in Jette, merk je duidelijk de verbondenheid met de plek. Het is een leesbaar en helder gebouw met een hoge belevingswaarde voor de verschillende gebruikers. Het was dan ook fijn de kinderen tijdens de opening te horen zeggen dat ze ‘hier leren buitenspelen’ en dat ze ‘blij zijn met deze splintermooie nieuwe school’.
Het bos dat aan de campus grenst komt schijnbaar binnen in het gebouw. Om dat gevoel aan zoveel kinderen en volwassenen te kunnen meegeven, is fijn. Het is bovendien een uitdagend project op vlak van duurzaamheid en circulariteit. De bekroning met BE-exemplary en de eervolle vermelding bij de BBA zijn dan ook een flinke opsteker. Elk geslaagd project begint met een ambitieuze projectdefinitie en een visionaire klant. En dan is het aan het volledige team om die ambities steeds opnieuw weer waar te maken. Bedankt dus ook aan iedereen die aan het project heeft meegewerkt.
Een iets ouder project is dat van Happiness Harbour, een tijdelijk kantoor op geleende grond met een geleased gebouw en maximale circulaire insteek. Het is een inspirerende plek en een eigentijdse, duurzame thuishaven voor een reclamebureau in beweging. Telkens opnieuw dagen we elkaar uit om net iets verder te gaan en te durven afwijken van de geijkte paden. Het is een van de labo-projecten dat aansluit bij de onderzoeksprojecten rond circulariteit die lopen binnen het team.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koester je hoge verwachtingen?
In alle eerlijkheid, van elk project. Telkens opnieuw gaan we voluit voor een nieuwe uitdaging, voor een wedstrijd, een klant. Projecten zijn moeilijk te vergelijken: circulaire sociale woningbouw, scholen in de stadskern of in een dorp, renovatie in de binnenstad, inrichtingen voor privé, kantoor en de zoektocht naar duurzame retail,… Elk project heeft zijn eigen ambities en uitdagingen en verdient ambitieuze idealen, kennis en inzet van zijn ontwerpteam.
Welk project van een andere Belgische architect is voor jou een schot in de roos? Gelieve hiervoor geen architect te kiezen van jouw eigen bureau.
We mogen gerust trots zijn op onze Belgische architectuur. Tal van bureaus leggen de lat elke keer weer hoog en dat is goed. Onlangs kwamen we onverwachts uit bij een paviljoen van Hans Maes op de begraafplaats van Houthalen-Helchteren en dat was een poëtische ontdekking. Het gymnasium van URA in Ukkel blijft toch ook sterk.
Welke buitenlandse architecten vormen voor jou een grote bron van inspiratie?
Het brutale van Geoffrey Bawa en de Brazilianen Niemeyer, Bo Bardi, de eenvoud van de Japanners, Sanaa en Ishigami, het raffinement van de Zwitsers. Soms blader je doorheen recent werk en word je verrast door verfrissende inzichten of slimme detaillering, subtiel materiaalgebruik of net die inzichten waarvan je hoopte dat je ze zelf had gevonden. Boeiend om te zien ook hoe er interessant onderzoek gedaan wordt naar (nieuwe) biobased materialen en het sluiten van de cirkel in de levenscyclus van gebouwen en materialen. Er tekent zich een scharniermoment af als je ziet op welke manier zij de toekomst van de architectuur en ruimtelijke ordening mee bepalen.
Wat zijn volgens jou de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
Architectuur beoordelen op basis van foto’s zonder de beleving is redelijk oppervlakkig en er is nog zoveel dat je niet bezocht hebt,… Interessant zijn de ontwikkelingen met nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld MASS Design met hun 3D-woningen in Afrika en de Growing Pavilion van Pascal Leboucq, Erik Klarenbeeck en studio BBC.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jou?
Als het ook op de grens van architectuur mag liggen: Jef Meyer, een kunstenaar die de grenzen opzoekt van architectuur een combinatie van brutaal en fris.
Wat vind je zo boeiend aan jouw job als architect? Zou je jouw kinderen aanmoedigen om in jouw voetsporen te treden?
Het is een veelzijdig beroep dat creativiteit, inzicht en techniciteit combineert. Dat is wel verrijkend. Het is bovendien een vak waarin je interdisciplinair samenwerkt en waarbij je zowel vrij en kritisch als probleemoplossend denkt. Van analyse tot uitvoering werk je in team naar dezelfde doelen. Mee mogen bouwen aan de toekomst van de samenleving, mee denken en werken aan een groter geheel is een privilege.
De kinderen hebben beiden een ontwerpopleiding gevolgd (geheel uit vrije wil, trouwens) en zijn prachtige jonge vrouwen geworden. We zijn benieuwd naar de invulling van hun dromen.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jouw verdere architecturale ontplooiing?
We zijn gevormd door verschillende invloeden, door bekijken en analyseren, door te bouwen en te werken met mensen. We hebben ook allebei stage gelopen bij Jo Crepain, way back in de jaren negentig. Zonder hem te volgen in zijn vormentaal en expressie, heeft hij ons gesteund in wat wij dan voor onszelf wilden vertellen. Het bureau was toen een broednest voor vele collectieven van vandaag. Ook veel van onze medewerkers en klanten doorheen de jaren hebben ons mee gevormd en vice versa.
Herken je jezelf nog in de ambitieuze jonge student die je ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
We blijven naïef geloven. Al bij al overtreft de werkelijkheid vaak de droom uit je studententijd. Wisten wij veel…
FAIT DIVERS
Welke job zou je nu uitoefenen als je geen architect was? muzikant en actrice
Waar heb je jouw architectuuropleiding gevolgd? Antwerpen, nu de UA.
Bij wie heb je stage gelopen? Praet-verlinden, Lou Jansen, Jo Crepain
Wat was de titel van jouw eindwerk? "Van Gebouw tot Baksteen. Er was eens een vraag waar zat het probleem." (over de methodologie van het ontwerpen) & "Interieurarchitectuur en Scenografie" (over de compatibiliteit van de disciplines)
Favoriet architectuurboek: Charlotte Perriand: Inventing A New World / Francis, DK Ching : Architecture, Form, Space and order
Favoriet ander boek: Robert M. Pirsig : Zen en de kunst van het motoronderhoud / Douglas Hofstadter: Gödel - Esher - Bach / James Gleick: Chaos
Favoriete film: The Father (Floian Zeller) / James Bond (waar de slechterik steevast in de meest visionaire architectuur leeft)
Favoriet tv-programma: geen (documentaires)
Favoriete muziek: naast een flinke portie Belgische rock, mag ook het 'Stabat Mater' zijn, van Pergolesi door Philipp Jaroussky
Heb je veel vrije tijd en hoe brengt je die het liefst door: Omringd en/of onderweg / Voldoende vrije tijd, al lezend, muziek makend of aan het fornuis voor vrienden en familie
Favoriete Belgische stad: geen
Favoriete Europese stad: Kopenhagen
In welk land zou je het liefst geboren en opgegroeid zijn? België is helemaal oké.
Actief of passief sportbeoefenaar? Nope
Favoriete architectuursite? Divisare
Favoriete andere website? Miro