De ontwerpen van Hans Maes uit Houthalen kenmerken zich door hun doortastendheid en een intens gevoel voor poëzie en subtiliteit. Die ontwerpvisie komt ook tot uiting in Woning M_R, waarmee Hans Maes genomineerd is voor een Belgian Building Awards 2021 in de categorie 3-2-1 Façade. Tijd voor een gesprek in onze Praatstoel.
Op welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Ik werk meestal vrij intens aan mijn projecten wat betekent dat ik er ook een intense band mee opbouw en ze dan ook allemaal op één of andere manier graag heb. Over de afscheidsruimten in Houthalen voel ik wel het meeste fierheid omdat ik daar de mogelijkheden kreeg om de ontwerpvrijheid maximaal om te zetten naar een gebouwde realiteit.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Omdat de randvoorwaarden (bouwplaats, opdrachtgever,…) voor elk project uniek zijn is elk project ook steeds opnieuw een verrassing. Dat maakt het makkelijk om altijd met een positieve insteek te starten. Ik heb dan ook voor elk nieuw project hoge verwachtingen.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
Onmogelijk om hier een antwoord op te geven; er is zoveel! Er valt mij onmiddellijk de kapel in Kerselare te binnen van Juliaan Lampens, wegens zijn tijdloze genialiteit. Maar waarom daar stoppen? Er zijn ook de woningen van Jacques Dupuis. Of de ‘Keukentoren’ van Xaveer de Geyter. Of ’Het Huis’ van Robbrecht & Daem. Of de villa in Linkebeek van Office KGDVS. Of de Sint-Ritakerk van Stynen. Of de woningen van Renaat Braem …. Onmogelijk om ze allemaal op te sommen; wat een vraag!
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Mendes Da Rocha, Kazuyo Seijima & Ryue Nishizawa, RCR, Selgascano, Felix Candela, Smiljan Radic, Enric Miralles, Lilitt Bollinger.
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
‘Atelierhaus’ in Nuglar van Buchner Bründler & Lilitt Bollinger.
‘Garden & House’ in Giappone-Tokyo & ‘Teshima Art Museum’ in Teshima van Ryue Nishizawa.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Nog heel vers opgericht, is BOT architektuurcollectief. Tot nu toe zag ik enkel beelden verschijnen via Instagram, maar die lijken alvast veelbelovend te zijn.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
De verrassing van het ontwerpen: je weet nooit op voorhand waar je zal uitkomen.
Ik moedig mijn kinderen vooral aan om zelf hun pad te kiezen.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
Er zijn veel mensen die je werk én ontplooiing als architect mee bepalen, zoals een bouwheer met een open geest of de passioneel onderlegde vakman die met plezier zijn kennis deelt. Maar ik vermoed dat - hoewel ik te jong was om het toen te beseffen - de periode dat ik bij Georges Baines werkte een grote invloed heeft gehad. Niet alleen de kijk op hoe architectuur gemaakt wordt van Georges Baines zelf, maar ook die van de mensen die er werkten. De combinatie van doortastendheid met een intens gevoel voor poëzie en subtiliteit kwam ik daarna lange tijd niet meer tegen.
Ook de discussie is voor mij onmisbaar om een scherpe kijk te behouden, of die net bij te stellen. Daarvoor heb je vrienden nodig waarmee je kritisch kan reflecteren; bedankt dus aan architectenvrienden als Tim Willems, Jan Baes, Joep Gosen en Marcella Schiepers.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Ja. Ze komen wel sterk overeen maar er is toch (heel) veel doortastendheid nodig om daarvoor te zorgen.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Uitgever (van architectuurboeken of -tijdschriften) of kunstenaar (van welke soort dan ook).
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? PHAI, Diepenbeek
Bij wie hebt u stage gelopen? Marijke Vanwelkenhuysen & Georges Baines.
Wat was de titel van uw eindwerk? De Leegte, De traditionele Japanse architectuur in het werk van Tadao Ando
Favoriet architectuurboek: Enric Miralles 1983-2000 (uitgeverij El Croquis) (dit is althans het boek dat ik -met stip- het vaakst uit mijn vrij uitgebreid architectuurboekenrek trek)
Favoriet ander boek: Vierkant van Mac Barnett
Favoriete film: Kill Bill 1 (ik ben zot van films, dus wat een moeilijke keuze; met een keuze als Kill Bill kan een mens echter nooit iets fout doen…)
Favoriet tv-programma: Mr. Inbetween
Favoriete muziek: Dead Man Ray, Foo Fighters, NIN, Portishead, Eefje de Visser, Elvis, Madrugada, …
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Altijd te weinig! / reizen & lezen
Favoriete Belgische stad: Antwerpen
Favoriete Europese stad: Barcelona
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? België
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Actief (en passioneel) skiër! Voor het overige boeit sport me nauwelijks, dus zeker al niet in de vorm van het passief beoefenen.
Favoriete architectuursite? Afasia, Divisare, Subtilitas, Dezeen, HICarquitectura
Favoriete andere website? Copyright Bookshop