De Praatstoel: Hendrik Vermoortel (BURO II & ARCHI +I)

In september 2009 nam architect Hendrik Vermoortel van BURO II & ARCHI +I plaats in De Praatstoel van Architectura.be. Hij blikte onder meer terug op zijn geslaagd Chinees avontuur waarmee zijn bureau in 2008 in de prijzen viel in Barcelona. Ter nagedachtenis hernemen we De Praatstoel van Hendrik Vermoortel. 

In september 2009 nam architect Hendrik Vermoortel van BURO II & ARCHI +I plaats in De Praatstoel van Architectura.be. Hij blikte onder meer terug op zijn geslaagd Chinees avontuur waarmee zijn bureau in 2008 in de prijzen viel in Barcelona. Ter nagedachtenis hernemen we De Praatstoel van Hendrik Vermoortel. 

1. Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom ?

Zonder enige twijfel het Baiyun International Convention Centre in China.  In eerste instantie uiteraard omdat we hiermee de laureaat waren van de World Architecture Festival Awards 2008 in Barcelona (*)  Maar ook en vooral omdat we erin geslaagd zijn om een synthese te maken van niet enkel de Chinese en de Westerse architectuur, maar ook van de twee bouwculturen op zich.  De jury loofde bovendien de wijze waarop we erin geslaagd waren de enorme schaal van het project te doorbreken door de integratie van de natuur in het geheel.  De bestaande gefragmenteerde omgeving werd omgevormd tot een nieuwe en leefbare stadsontwikkeling.  Voor dit project kunnen we ook terugblikken op een aangename samenwerking met enkele interessante partijen: Ney & partners, Ingenium, Daidalos,  TTAS,  Thiers - Dujardin, Van Santen & Ass en Lens Ass.   
 

Met het Bayin International Convention Centre werd het bureau van Hendrik Vermoortel laureaat van de World Architecture Festival Awards 2008.

 

 

Grote zaal van het Bayin International Convention Centre



2. Van Welk Project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen ?

Het nieuwe ziekenhuis in Knokke waarvoor we samenwerken met AAPROG en Boeckx & Partners.  Of beter gezegd, het zorgcentrum, want naast een ziekenhuis omvat het eveneens een revalidatiecentrum, zorghotel, polykliniek, auditoria, een evenementenruimte en een helihaven.  Kortom, een totaalproject met een totaal nieuwe architecturale belevingswaarde.  Een nieuw centrum dat lijkt te zweven boven het landschap en waarin het licht en de natuur een hoofdrol zal spelen. 
 

Het nieuwe ziekenhuis in Knokke bevat ook een evenementenruimte, helihaven, revalidatiecentrum etc.

 

 

Het ziekenhuis lijkt boven het landschap te zweven



3. Voor welke Belgische architect heeft u de meeste bewondering ?

Ik schat het werk van Paul Robbrecht zeer hoog in.  De wijze waarop hij er telkens opnieuw in slaagt om een project inhoudelijk op een hoger niveau te tillen, maakt indruk.  Het Concertgebouw in Brugge als nieuwbouwproject, maar ook de herbestemming van het Felix Pakhuis in Antwerpen, verdienen omwille van hun doordachte aanpak zeker de nodige waardering. 

Ook het Rubensplein aan de zeedijk in Knokke is een realisatie van het architectenbureau Robbrecht & Daem



4. Welke buitenlandse architect ziet u als uw grote voorbeelden ?

Zonder aarzelen Renzo Piano.  Elk project van hem wordt gekenmerkt door een zeer grote eigenheid.  Telkens opnieuw wordt de architectuur bepaald door de doelstellingen die in de opdracht naar voren komen.  Een resultaatsgerichte architectuur dus, die niet mode-gebonden is en telkens als oorspronkelijk ervaren kan worden. 
 

 

De California Academy of Sciences in Sanfransisco door architect Renzo Piano




5. Wat is uw favoriete buitenlands project ?

Het De Young museum van Herzog en De Meuron.  De wijze waarop dit gebouw zich op een subtiele manier in de omgeving inschakelt in combinatie met het materiaalgebruik en de transparantie van de gevels, zorgt voor een unieke beleving bij de museumbezoeker. 
 

                                       

Vermoortels favoriete buitenlandse project: Het De Young Museum van Herzog en De Meuron





Een 3D-animatie van het De Young Museum


6. Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u ? 

Uiteraard is er veel jong talent aanwezig in het Vlaamse architectuurlandschap, maar het gaat mij om veel meer dan talent alleen.  Volgens onze filosofie moet architectuur stoelen op vier peilers.  De droom, of de inspiratie.  De uitvoering, of de bekwaamheid om je eigen creativiteit ook te kunnen concretiseren.  Maar verder zijn er ook de koele cijfers, een bureau is nu eenmaal ook een economisch gegeven.   Tenslotte wordt een project pas een geslaagd project wanneer het team, dat multidisciplinair is samengesteld, goed heeft samengewerkt.  Om al deze fascetten onder de knie te krijgen, is allicht de nodige ervaring vereist.

7. Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect ?  Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden ? 

Het is een veelzijdige job met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid.  Een job die verplicht jezelf voortdurend te herbronnen, wat dan weer de nodige mentale flexibiliteit vereist.  Zeker in een land waar het respect voor de functie van architect nog voor verbetering vatbaar is.  

Faits divers.

1. Welke job zou u nu uitoefenen, als u geen architect was ?

Ik ben als tiener in de architectuur gestapt en aangezien dit mijn hele leven heeft beleefd, kan ik hier geen zinnig antwoord op geven. 

2. Waar heeft u uw architectuuropleiding gevolgd ? 

Sint-Lucas te Gent. 

3. Bij wie heeft u stage gelopen ?

Architecten Vandenboegaerde, Vanden Driessche en Nelis. 

4. Wat was het thema van uw eindwerk ?

De architectuur als veruitwendiging van de ruimtelijke en maatschappelijke context.

5. Uw favoriete tijdschrift ? 

El croquis.

6. Uw favoriete film ?

Dan verwijs ik liever naar een beweging, meer bepaald La Nouvelle Vague, een vernieuwende Europese beweging gestart eind jaren ''50, met uitlopers tot begin jaren ''70.

7. Uw favoriete tv-programma ?

Dat blijft Panorama. 

8. Favoriete Muziek ?

Klassiek.  Borodin.  

9. Uw favoriete Vlaamse stad.  

Gent en Oostende.         

Deel dit artikel:
Onze partners