De Praatstoel: Indra Janda & Menno Vanderghote (atelier Janda Vanderghote)

Atelier Janda Vanderghote is een jong bureau uit Gent met een passie voor ambacht en detail. Vennoten Indra Janda en Menno Vanderghote bouwden hun kennis en ervaring op in vooraanstaande bureaus zoals Tom Thys en Adinda Van Geystelen, architecten De Vylder Vinck Taillieu en Marie-José Van Hee architecten. Ze streven naar duurzame projecten die subtiel in hun omgeving verweven zijn en kiezen voor eerlijke en natuurlijke materialen met een beperkte milieu-impact. Elk van hun ontwerpen is een symbiose van esthetische vormgeving, een logische opbouw én een goede inplanting binnen zijn context. Allemaal kwaliteiten die ook de jury van de Belgian Building Awards 2023 niet zijn ontgaan. Zo werd hun project ‘Tussenin’, een herbestemmings- en inbreidingsproject in een dichtbevolkte stadswijk, genomineerd voor een 3-2-1 Façade Award. Tijd voor een kennismaking in De Praatstoel met deze twee jonge, getalenteerde ontwerpers…

Architectuurvisie

Op welk eigen gerealiseerde projecten ben je het meest fier en waarom?

Indra: p-huis, omdat dit een levensproject is, en tuinKAMER, voor en door mijn fantastische ouders én tevens mijn eerste gerealiseerde  project.

Menno: B&B Entrenous. Dit project betekende veel voor de effectieve start van ons bureau. We hebben hier ook direct ver mogen doorgaan in zowel ontwerp als afwerking. Ik ben nog steeds blij met het ontwerp en de uitwerking ervan. En LooDSDooS, een moeilijke site die een mooi project opleverde als resultaat van een heel goeie samenwerking en verstandhouding tussen de bouwheren en ons. De woning is voor mij nog steeds heel geslaagd als compacte schakel die de balans zoekt tussen teruggetrokken wonen en ruimte delen met anderen.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koester je hoge verwachtingen?

Indra: Een buurthuis voor Malem in Gent, ons eerste publieke gebouw én dan nog in onze eigen stad. Hopelijk wordt het project effectief gerealiseerd én wordt het niet on hold gezet door de besparingsronde na de crisis...

Menno: Malem, daar kijken we heel erg naar uit. We hebben ook het gevoel dat we hier echt iets betekenisvol kunnen doen voor een brede groep mensen.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor jou een schot in de roos?

Indra: Marie-José Van Hee haar eigen woning, zo een bijzondere plek! Een ommetje langs de kapel van Juliaan Lampens geeft ook altijd veel energie.

Menno: Er zijn veel goeie projecten. Als ik er één moet kiezen kies ik voor “Atelierwoning” van Raamwerk: een project dat een enorme eenvoud uitstraalt, die als je verder kijkt toch nooit zo eenvoudig is als het lijkt. Een “in de goeie zin van het woord” simpel plan, sobere materialen en gewoon mooi. Het is er eentje die toch altijd blijft hangen.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor jou een grote bron van inspiratie?

Indra: Studio Mumbai, Sigurd Lewerentz, Bast, Ateljé Ö,  Ryan W Kennihan, Per Kerkiby, Sanaa, Sergison Bates, Alvaro Siza, Lina Bo Bardi, Alvar Aalto, Le Corbusier, David Chipperfield, en zoveel meer.

Menno: Ook hier zijn er heel veel die inspireren! Studio Mumbai is echter één waar ik toch kan blijven naar kijken. Het is uiteraard een heel andere omgeving waarin zij bouwen dan wij. Maar de combinatie van ontwerp, visie en ambacht die hier samenkomt, is toch wel heel geslaagd. De kunst om kwaliteiten van uitvoerders op te nemen in het geheel, om samen te werken, ze uit te dagen en te stimuleren om te doen wat ze goed kunnen, binnen de krijtlijnen van het beoogde gezamenlijk doel voor het project! Toch iets wat hier soms vergeten wordt, waar snelheid soms meer waard is dan kwaliteit.

 

Wat zijn volgens jou de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Indra: Vorig jaar bezocht ik net na de opening de ‘Neue Nationalgallerie’ in Berlijn. Een bijzonder gebouw van Mies van der Rohe gerenoveerd door de bijzondere David Chipperfield met een openingstentoonstelling van de bijzondere Alexander Calder.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jou?

Indra: Raamwerk, gafpa

Menno: Er zijn veel goeie jonge architecten in Vlaanderen. Een zegen uiteraard, maar het maakt het niet gemakkelijker als je zelf deel bent van een jong bureau dat iets goeds probeert te doen.

 

Wat vind je zo boeiend aan jouw job als architect? Zou je jouw kinderen aanmoedigen om in jouw voetsporen te treden?

Indra: Het creëren van iets waar mensen zonder dat ze het zelf beseffen blij van worden. Ik zal mijn kinderen zo goed en zo kwaad mogelijk aanmoedigen in alles waar ze zelf achter staan.

Menno: Mijn kinderen mogen doen wat ze graag doen. Als ze er interesse in hebben, zal ik ze daarin steunen. Het meest boeiende is vooral dat je met veel info die je meestal krijgt, toch niet zo veel houvast hebt om een antwoord te bieden. Hetgeen je daarmee probeert te doen heeft daarentegen een enorme invloed op het verdere leven van veel mensen. Het feit dat het dan ook nog eens altijd met andere mensen is om samen te werken, maakt het erg variërend en boeiend.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jouw verdere architecturale ontplooiing?

Indra: Ferdinand Schlich, Menno Vanderghote... en ook mijn man. En uiteraard de kansen die ik kreeg bij Jan de Vylder, Trice Hofkens en Marie-José Van Hee.

Menno: Eerst de ontmoeting met Marie-José Van Hee. Ik heb ongeveer 8 jaar gewerkt op het bureau van Marie-José, en nadien nog enkele projecten opgevolgd voor haar. De oneindige passie voor architectuur die ze daar aan iedereen probeert over te brengen, zowel medewerkers als klanten, is onschatbaar. De tweede ontmoeting: op diezelfde plek heb ik dan ook Indra Janda leren kennen met wie ik nu nog steeds samenwerk (Atelier Janda Vanderghote). Dus 2 belangrijke ontmoetingen op één plek en heel veel invloed op wat we nu doen.

 

Herken je jezelf nog in de ambitieuze jonge student die je ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Indra: Nog steeds ambitieus én veel dromen, maar iets minder jong. Hopelijk maken het vele gelobby van producenten en de regelgeving mijn enthousiasme niet kapot…

Menno: Ik ben sowieso wel heel erg anders nu. Ten eerste leer je nog zo veel bij na de studentenjaren. Maar ook mijn echte kijk op architectuur is meer gevormd tijdens het architect-zijn, dan tijdens de opleiding. De opleiding leert je vooral open te staan voor heel veel dingen, om jezelf steeds meer bij te vormen tot wie je bent, en tot wat je nu doet. Maar wel nog steeds ambitieus in wat we aan het doen zijn!

 

FaitS Divers

Welke job zou je nu uitoefenen als je geen architect was? Indra: Mode- of tuinontwerper / Menno: Schrijnwerker, meubelmaker… of iets anders. Ik heb veel interesses.

Waar heb je jouw architectuuropleiding gevolgd? Indra: Sint-Lucas, Gent / Menno: Sint Lucas, Gent

Bij wie heb je stage gelopen? Indra: Jan De Vylder en Trice Hofkens / Menno: Marie-José Van Hee Architecten

Wat was de titel van jouw eindwerk? Indra: Bibliotheek in Cork / Menno: Bibliotheek en theater in Marseille

Favoriet architectuurboek: Indra: Haus Rauch / Menno: Kan ik niet uit kiezen.

Favoriet ander boek: Indra: ‘Het ongrijpbare meisje’ Mario Vargas Llosa / Menno: "Wat we niet kunnen weten", van Marcus Du Sautoy. Een zoektocht naar wat we als mens niet/nooit kunnen weten, ondanks het steeds verleggen van onze grenzen. Tot waar reikt ons zijn/brein?

Favoriete film: Indra: Recent zag ik de 2 Vlaamse toppers: ‘Close’ & ‘de acht bergen’. Ik ben ook in de ban van de films en soundtracks van David Lynch zoals ‘Twin Peaks’ of  ‘Lost Highway’. Maar misschien mijn meest favoriete film aller tijden is ‘La double vie de Véronique’ met de wondermooie muziek van Zbigniew Preisner. / Menno: The prestige, voor mij een weergave van oneindige opoffering voor het doel dat je voor ogen hebt. Tot de waanzin toe.

Favoriet tv-programma: Indra: / (wij hebben geen tv) / Menno: niets specifiek

Favoriete muziek: Indra: Low, Zbigniew Preisner, Tom Yorke, Thurston Moore, David Bowie, PJ Harvey, Mark Lanegan, Dez Mona, ... / Menno: Bon Iver

Heb je veel vrije tijd en hoe brengt je die het liefst door: Indra: In de tuin of tripjes maken met m’n gezin / Menno: De vrije tijd die er is breng ik het liefste door met mijn gezin en vrienden

Favoriete Belgische stad: Indra: Gent / Menno: Gent, een niet te grote stad met toch het aanbod van een plusminus grote stad

Favoriete Europese stad: Indra: Parijs / Menno: Siena. Soms jammer van het vele volk. Maar als we naar Italië gaan, moet ik toch even op het plein gaan liggen.

In welk land zou je het liefst geboren en opgegroeid zijn? Indra: Ik ben een gelukzak die geboren en opgegroeid is in een warm nest, in welk land dit was is bijzaak / Menno: Ik ben wel blij met België

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Indra: Lopen / Menno: Actief sportbeoefenaar op rust! De wil is er om terug te sporten, maar toch komt het er niet van. Momenteel te veel andere bezigheden…

Favoriete architectuursite? Indra: Instagram / Menno: Ik kijk niet zo veel op architectuursites. Als dat telt: Instagram

Favoriete andere website? Indra: Instagram

Deel dit artikel:
Onze partners