De Praatstoel: Jan Geysen (PUUR interieurarchitecten)

Deze week nestelt Jan Geysen van PUUR interieurarchitecten uit Merksem zich in De Praatstoel. PUUR bestaat intussen ruim zes jaar en bracht eind vorig jaar een boek op de markt met 15 van hun meest memorabele projecten. Dit biedt Jan Geysen dan ook genoeg gespreksstof in De Praatstoel deze week.
Deze week nestelt Jan Geysen van PUUR interieurarchitecten uit Merksem zich in De Praatstoel. PUUR bestaat intussen ruim zes jaar en bracht eind vorig jaar een boek op de markt met 15 van hun meest memorabele projecten. Dit biedt Jan Geysen dan ook genoeg gespreksstof in De Praatstoel deze week.


Over welke eigen projecten bent u het meest trots?
Door onze manier van werken hier op het bureau komen we in elke opdracht tot een interessant eindresultaat, waardoor ik eigenlijk trots ben op al onze projecten. Om er toch twee uit te halen: de bakkerszaak in Brecht, waar we functionaliteit, budget en uitstraling creatief hebben verweven tot een sterk eindresultaat. En een recent project, de schoenenwinkel Marrel in Sint-Lenaerts waar we openlijk op zoek zijn gegaan naar ruimtelijke vernieuwing.
    


Van welk project koestert u hoge verwachtingen?
Tegen eind februari werken we de nieuwe kantoren voor het telecommunicatiebedrijf Newtel in Zaventem af. Door een boeiende dialoog met onze opdrachtgever transformeren we daar een bestaand karakterloos gebouw tot een boeiende plek om te werken, inspelend op de veranderingen op het gebied van ''werken'' in onze hedendaagse maatschappij. Hierdoor evolueren zij van een statische, naar een meer organische werkomgeving.


Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
Ik was onder de indruk wat Robberecht en Daem hebben gedaan met de aanpak van het Sint-Felixpakhuis in Antwerpen. Tijdens de Dag Van De Architectuur heb ik daar een rondleiding gehad. Het gevoel dat ik in het gebouw kreeg, was dat van het oude originele gebouw met een prachtige ruimtelijke uitbreiding op het dak. Het deed me sterk aan de aanpak en architectuur van Peter Zumthor denken.
    
Het Sint-Felixpakhuis in Antwerpen

Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?
Als interieurarchitect ben ik uiteraard enorm geïnteresseerd in interieurs. OMA/Rem Koolhaas is voor mij daarin revolutionair door z’n interesse in het programma en in onze hedendaagse maatschappelijke context. Ook Lacaton & Vassal vind ik enorm interessant voor hun 'essentialistische' aanpak.

Interview met Rem Koolhaas op het VRT-journaal in verband met de CCTV-toren in Peking.

Wat is uw favoriet buitenlands project?
De Selexyz boekenwinkel in de Dominicanenkerk in Maastricht van Merckx + Girod architecten is een prachtig voorbeeld van bijzondere interieurarchitectuur. Daarnaast vind ik ook The Why Factory in Delft van MVRDV en Richard Hutten, een researchafdeling van de TU Delft een bijzonder project. In de realiteit blijkt dat de studenten er intens gebruik van maken en dat is voor mij nog altijd één van de belangrijkste redenen van een geslaagd project!
    
    
The Why Factory in Delft en de Selexzy boekenwinkel in Maastricht.

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Arjaan De Feyter is een collega, maar ook medestudent van mij geweest in Antwerpen. Ik bewonder zijn gevoel voor materiaal, vorm en detail. Hij heeft van zijn eigen woning na renovatiewerken een echte architecturale parel gemaakt.

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Ik zou het hen zeker niet beletten om het te doen. Ik zou hen wel enkel aanmoedigen als ze die beslissing voor zichzelf al genomen hebben. Eigenlijk zal ik doen net zoals mijn ouders bij mij gedaan hebben, namelijk de vrijheid van keuze opengelaten.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
Ik koester reeds meerdere ontmoetingen, die mij hebben gevoed, daar ben ik dan ook ontzettend dankbaar voor. Als student waren er enkele docenten die mij ontzettend mee hebben ‘gevormd’, waaronder Tijl Eyckerman, docent architectuurgeschiedenis. Hij heeft mijn kijk op architectuur enorm verruimd en mijn kritische blik mee bepaald.

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
De ambitie die je als student bezit, moet je als je start in de realiteit even opzij kunnen zetten. Eerst moet je het vak leren om daarna in het echte leven bepaalde ambities te kunnen waarmaken. Vandaag ben ik dan ook enorm gelukkig om te zien dat we erin slagen met echte interieurarchitectuur bezig te zijn en dat in onze steeds complexer wordende maatschappij.

Fait divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
Een beroep in de ecologische sector.

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?
Henry Van De Velde, Antwerpen

Bij wie hebt u gewerkt gelopen?
IN, Inside Outside, Scatorchia en Contrast

Wat was de titel van uw eindwerk?
Industriële materialen in de architectuur

Favoriet architectuurboek?
Architecture Depends van Jeremy Till

Favoriete films?
Heat, Revolver, Reservoir Dogs, Old Boy


       
Trailers van Old Boy en Revolver, twee van de favoriete films van Jan Geysen


Favoriete muziek?
Air, Massive Attack, Moby, Röyksopp

Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?
Door het beter organiseren en meer structuur te creëren op kantoor heb ik eindelijk vrije tijd gekregen, die ik netjes verdeel tussen mijn passie architectuur (lezen, bezoeken) en mijn vriendin.

Favoriete Vlaamse stad?
Antwerpen

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?
Ik probeer één keer per week een vijftal km te lopen. Het voornemen is om dit liever nog iets vaker te doen. Vroeger was ik een fervent basketbalspeler, een fantastische dynamische teamsport. Persoonlijk vind ik een bureau runnen ook al een sport op zich, gelukkig is dit met de jaren ook geëvolueerd in een (h)echte teamsport.
Deel dit artikel:
Onze partners