De Praatstoel: Jan-Hendrik Beckx (Bureau Bouwtechniek)

Bureau Bouwtechniek bouwde in het verleden, met onder andere Casino Middelkerke, Kunstcampus deSingel en Mediagebouw VRT, al een sterk portfolio op als studie- en adviesbureau. Grote, ambitieuze projecten zijn het team van experten dus niet onbekend, maar ook projecten met een kleinere schaal zoals een watersilo gaan ze niet uit de weg. Dat ze niet bang zijn voor een uitdaging en telkens weer pionieren bewijzen ze met Gare Maritime. Nu ze voor dat project vandaag, samen met Neutelings Riedijk Architects, de award in de categorie Utility Building van de Belgian Building Awards 2021 in ontvangst mogen nemen, staat Jan-Hendrik Beckx, ingenieur-architect bij Bureau Bouwtechniek, ons te woord in onze Praatstoel.

Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Gare Maritime in Brussel is het eerste grote project waaraan ik heb meegewerkt. Het was dus ook de eerste keer dat ik meedraaide in een groter ontwerpteam, waarbij er zeer nauw werd samengewerkt tussen de verschillende disciplines. Ook de samenwerking met de aannemer was bijzonder gezien de uitgebreide engineeringfase.


Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Ik koester hoge verwachtingen van veel projecten die lopen bij Bureau Bouwtechniek. Hoewel wij niet instaan voor het architectuurontwerp an sich, vind ik het enorm boeiend en inspirerend om het ontwerpproces van verschillende architectenbureaus te kunnen volgen en het ontwerp mee te ontwikkelen tot een afgewerkt gebouw.


Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

In het Leietheater van TRANS architectuur | stedenbouw en V+ architecture voel je het plezier van het ontwerpen. De vrijheid en vreugde van de eerste schetsen zijn nog steeds voelbaar in het finale gebouw.


Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Superstudio voor hun radicale, maar krachtige beelden en Peter Zumthor voor zijn poëtische ontwerpen.


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

De paviljoenen langs de Norwegian Scenic Routes. Als architect moet dat een zeer dankbaar project zijn om aan mee te werken.


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

BC architects & studies voor hun onderzoek naar de toepassing van vergeten bouwmaterialen in de hedendaagse context. Ik heb onlangs enkele van hun materialen getest en sta er toch versteld van. De lokale keten is iets wat in de bouwwereld hoe dan ook beter kan. BC architects bewijst dat je zelfs kan bouwen met materiaal afkomstig uit de uitgraving van je bouwput.


Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Naast de technische uitdagingen vind ik het sociale aspect van architectuur bijzonder interessant. Een doordacht ontwerp is een krachtig instrument op verschillende schalen en fungeert als katalysator. Stedenbouwkundige ingrepen zoals het openleggen van de Reep in Gent en het Droogdokkenpark in Antwerpen hebben een grote impact op de leefbaarheid van een stad. Kleine steden of dorpen kunnen hier ook meer op inzetten. De metamorfose van de stadskern in Deinze is hier ook een goed voorbeeld van.

Als architect bepaal je ook mee de woonkwaliteit van mensen. Veel nieuwbouw- of gerenoveerde woningen voldoen perfect aan alle wettelijke verplichtingen, maar missen een zekere dynamiek in het ontwerp. Als architect heb je mee de touwtjes in handen om dat te kunnen toevoegen en de kwaliteit te verhogen.


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

De gesprekken en sessies in het kader van mijn masterthesis met onder andere Dirk De Meyer, Eef Boeckx en Asli Çiçek blijven me enorm bij. Vooral gezien het onderwerp, de stad Istanbul, waardoor we een andere cultuur hebben kunnen analyseren vanuit het architecturale perspectief. De inzichten die daaruit zijn voortgevloeid hebben ook vandaag nog hun impact.


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Ik voel me nog steeds een ambitieuze jonge student.
 

Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Tandarts
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Universiteit Gent
Bij wie hebt u stage gelopen? L.U.S.T. Architecten
Wat was de titel van uw eindwerk? Waterfronts of the Golden Horn: urban analysis and revalorization of the Galata area
Favoriet architectuurboek: ‘More home, more garden’ van Marie-José Van Hee Architecten
Favoriet ander boek: ‘As sweet as it gets’ van Michael Borremans
Favoriete film: ‘Fight Club’
Favoriet tv-programma: ‘Breaking Bad’
Favoriete muziek: Arctic Monkeys
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door: Weg van de bebouwde wereld, op de fiets.
Favoriete Belgische stad: Brussel
Favoriete Europese stad: Milaan
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Noorwegen
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Actief, fietsen
Favoriete architectuursite? Divisare.com
Favoriete andere website? Bikepacking.com

Deel dit artikel:
Onze partners