De Praatstoel: Jo Peters (Deusjevoo)

Jo Peters’ paradepaardje Deusjevoo blaast dit jaar 20 kaarsen uit. In 1999 ontstond het interieurbureau vanuit de passie voor decors in het tuinhuis van Peters’ ouders. Vandaag is Deusjevoo uitgegroeid tot een heel divers beestje en staat het op stal in de C-mine in Genk. Zo creëert Deusjevoo office design en interieurs voor onder andere retailconcepten, beursstanden, tv-studio’s en exposities in binnen- en buitenland. Kortom, genoeg redenen om zijn bovenkamer eens uit te spitten.

In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Jo Peters.

Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest trots en waarom?
“Kiezen tussen projecten is geen makkelijke opgave. Om er toch een recente naar voren te schuiven, ga ik voor het kantoor van Yappa. Van het ontwerp tot de uitvoering mochten we hier volledig ons ding doen. De enige voorwaarde was dat we de slimste en leukste werkplek van Limburg maakten. Uiteindelijk namen we zo goed als het volledige gebouw onder onze handen, enkel de toiletten bleven gespaard van onze creatieve bende. Het resultaat zijn onder andere zeven ontmoetingsruimtes, met ieder hun eigen thema. Er zijn bijvoorbeeld een ballenbad en een boomhut aanwezig.”

Van welk project in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
“De Nederlandse TV-entertainmentwereld opent voor het eerst haar deuren voor ons. Talpa TV zette ons voor een onmogelijke deadline om ons te bewijzen tegenover andere Nederlandse spelers. Dat hebben we ook gedaan. In zeven dagen tijd, van het akkoord tot de effectieve oplevering, stond het decor er.”

Welk project van een andere Belgische designer is voor u een schot in de roos?
“Al jaren ben ik fan van Roel Vandebeek. Hij weet als geen ander design en kunst te combineren. Zijn project ‘Objet Portait’ is daar het mooiste voorbeeld van. Negen inspiratoren of bekende Vlamingen gaven hem ideeën om een kunstvoorwerp en een design object te vervaardigen aan de hand van zeer persoonlijke gesprekken.”

Welke buitenlandse designers vormen voor u een grote bron van inspiratie? “Dan kies ik voor Tim Burton. Hij staat onder andere bekend als regisseur en filmmaker, maar in mijn ogen is hij een designer zonder meer. Hij kan als geen ander een wonderbaarlijke wereld creëren.”

Met welke materialen werkt u het liefst?
“De combinatie van alles of niets. Ik heb geen enkele voorkeur. Het is de vorm of het idee dat het materiaal dicteert.”

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als interieurarchitect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
“Vanuit een leeg blad een eigen universum kneden. Dat kan alleen maar in de creatieve sector. Alles is mogelijk en er zijn geen grenzen. De enige belemmering is je eigen fantasie.”

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontplooiing?
“De ontmoeting met professor Theo Compernolle, want hij heeft mij geleerd hoe je een optimale werkplek creëert met respect voor je brein.”

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
“Vanaf mijn 14 jaar wist ik dat ik decors wilde maken voor grote tv-spektakels. Mijn hele leven tot op de dag van vandaag heb ik hiernaartoe gewerkt. Niets is leuker dan je eigen dromen na te jagen.”

Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
“De ‘Panton Chair’ van het merk Vitra.”

Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur? Waarom?
“De eyecatcher van mijn eigen interieur blijft de lamp ‘Oblivion’ van Dark.”

No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen
“Dat is een moeilijke vraag, want materialisme staat totaal niet in mijn woordenboek. Hoe dan ook, alle objecten in mijn interieur moeten een verhaal hebben. Er hangt steeds een emotie of betekenis aan vast. Als ik een klik heb met het stuk krijgt het een plek in mijn woonst. Zo kreeg ik ooit een luchtfoto van de zandbank voor Nieuwpoort. Daar geniet ik enorm van. Of een toffe bokaal met woestijnzand dat ik zelf meenam tijdens mijn reis in de zuidoostelijke Sahara van Marokko. Ook de art deco-houtkachel van mijn overgrootmoeder is voor mij een ultiem designobject.

Snelle vragenronde

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen interieurarchitect was? Kunstenaar
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Filmschool Genk
Bij wie heeft u stage gelopen? VRT – Canvas ‘Dood Doet Leven’ van Nic Balthazar
Wat was de titel van uw eindwerk? ‘Oh, no he shoots the Tabasco’
Favoriet interieur/design-boek? Veel te veel!
Favoriet ander boek? idem
Favoriete film: De beste 'art director'-film aller tijden? ‘The cook, the Thief, His Wife and Her Lover’ van Peter Greenaway en ‘Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain’ van Jean-Pierre Jeunet
Favoriet tv-programma? Alle programma’s waar Deusjevoo zijn designstempel op heeft gedrukt.
Favoriete muziek? Underworld
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Weekend aan de zee
Favoriete Belgische stad? Gent
Favoriete Europese stad? Barcelona
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Nederland
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Fietsen en wandelen

Deel dit artikel:
Onze partners