De Praatstoel: John Bontinck (Bontinck architecture & engineering)

Nadat John Bontinck het roer van Bontinck architecture & engineering overnam van z'n vader, Dirk Bontinck, wist hij het gerenommeerde Gentse bureau om te vormen in een modern architectenbedrijf met een brede waaier aan specialisaties. Dat het bureau een open kijk op architectuur heeft, blijkt uit de vele verschillende opdrachten die het de voorbije jaren tot een goed einde heeft gebracht. Hoog tijd dus om John Bontinck eens aan het woord te laten over zijn kijk op architectuur.
Het is inmiddels achttien jaar geleden dat John Bontinck aan de slag ging bij het architectenbureau van z'n vader en wijlen grootvader: Bontinck architecture & engineering. In tussentijd gaf hij een nieuwe impuls aan de onderneming en wist hij het gerenommeerde Gentse bureau om te vormen in een modern architectenbedrijf met een brede waaier aan specialisaties. Dat het bureau een open kijk op architectuur heeft, blijkt uit de vele verschillende opdrachten die het de voorbije jaren tot een goed einde heeft gebracht. Hoog tijd dus om John Bontinck eens aan het woord te laten over zijn kijk op architectuur.


Op welke zelf gerealiseerde projecten bent u het meest fier?

In eerste instantie denk ik dan aan het Stassano-project in Eeklo, omdat dit de eerste 'echte' wedstrijd was die ik won. Ik was net afgestudeerd en was net stage aan het lopen in dit bureau. Als je dan als beginnend architect onder andere Stéphane Beel, mijn oud-prof die ik nog steeds zeer bewonder, de loef afsteekt, dan ben je even in de zevende hemel.
Voorts draag ik ook het Texaco-station in Kruibeke een warm hart toe omwille van het atypische ontwerpproces en het materiaalgebruik.


       

Het Stassano-project in Eeklo (Foto's: Koen Van Damme)

 

Van welk huidig of toekomstig project verwacht u het meest?

Het Artevelde-project: de bouw van het nieuwe voetbalstadion van AA Gent, een hotel, de Brico-planet en twee kantoorgebouwen. Voorts zijn we bezig met enkele grote stadsontwerpen zoals The Loop (groots kantorenproject) en de Voorhavenlaan (250 woonentiteiten).


Welk project van een andere Belgische architect vindt u een schot in de roos?

Villa M van Stéphane Beel, een echt icoon. In mijn ogen is het z'n beste werk. Tijdens m'n studententijd keek ik er al naar op, en nu in feite nog altijd. Het was toen not done om verhoudingsgewijs zo'n lang gebouw te maken. Qua proportie, visie en positie op het terrein vind ik het nog steeds een gebouw met een zeer sterke 'houding'. 



Villa M van Stéphane Beel.



Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?


De verwachte namen, vrees ik: David Chipperfield, Herzog & Demeuron, Zaha Hadid, ... Willem Jan Neutelings kietelt ook soms, zeker met het MAS-museum: er gaat lef van uit, ze durven zaken in vraag stellen. Dat heb ik graag.
Daarbij moet ik wel zeggen dat ik Nederlandse projecten soms 'te Hollands' vind. In België zijn we toch iets individualistischer, terwijl onze noorderburen – hoewel het conceptueel dikwijls heel goed in elkaar zit – soms iets te 'hard' te werk gaan en de menselijke schaal een beetje te boven gaan. De Hollain-kazerne in Gent (sociale woningbouw in een historische setting) vind ik Neutelings op z'n zachtst, en dat kan me zeer bekoren. 


Wat zijn volgens u de meest geslaagde buitenlandse architectuurprojecten?

America's Cup Building van David Chipperfield (Valencia), het MAXXI-museum van Zaha Hadid (Rome) en het Bird's Nest Stadium van Herzog & Demeuron (Peking).



Het MAXXI-museum in Rome van Zaha Hadid.



Welke jonge Vlaamse architect maakt momenteel indruk op u?


Import Export Architecture en David Van Severen.


Wat vindt u zo boeiend aan uw job? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

De enorme veelzijdigheid van ons beroep geeft tegelijkertijd stress en voldoening. Als architect kan je een maatschappelijke meerwaarde leveren. Je bent tegelijkertijd bouwer, jurist, psycholoog, artiest, notaris, enz. Het is bijzonder moeilijk voor je geest om die diversiteit onder de knie te krijgen. De ene week werk je zeer conceptueel, terwijl je de volgende week bezig bent met droge stabiliteitsstudies. Het is voortdurend zoeken naar een evenwicht tussen al die facetten.
Indien er bij m'n kinderen interesse zou zijn, zou ik ze zeker aanmoedigen. Maar ik zou het zeker niet forceren!


Welk moment is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Mijn volledige opleiding aan de UGent en de K.U. Leuven.



John Bontinck is een architect in hart en ziel: " De ambitie was er al vanaf de leeftijd van twaalf jaar, en is er nog steeds. Dromen worden druppelgewijs werkelijkheid, en dat is mooi. Het geeft me nog steeds een enorme 'boost'. Ik heb wel geduld moeten leren uitoefenen."


 
Herkent u zichzelf nog in de jonge ambitieuze student die u ooit was?

Jazeker. De ambitie was er al vanaf de leeftijd van twaalf jaar, en is er nog steeds. Dromen worden druppelgewijs werkelijkheid, en dat is mooi. Het geeft me nog steeds een enorme 'boost'. Ik heb wel geduld moeten leren uitoefenen. In het begin van m'n loopbaan, toen ik nog niet voortdurend kon afwisselen tussen verschillende dossiers, frustreerde het me een beetje dat het zo lang kan duren vooraleer bepaalde ontwerpen effectief gerealiseerd worden. Ik heb nog altijd diezelfde drive om te ontwerpen en te bouwen.
Ik heb een enorm boeiende studietijd gehad en draag die nog elke dag mee. We leerden er dat architectuur niet enkel om de mooie vorm, maar vooral om een gefundeerd achterliggend concept draait. Ook iets negatief zoals lawaaihinder kan de kapstok zijn om alles uit te bouwen in functie van de akoestiek, wat tot een heel boeiend ontwerp kan leiden.

 


Faits divers

Welke job zou u uitoefenen als u geen architect was?

Plastisch chirurg.


Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

UGent (ir.-architectuur) en K.U. Leuven.


Bij wie hebt u stage gelopen?

Bij mezelf, in feite. Ik heb m'n eerste wedstrijd gewonnen toen ik stage liep, en dat was de beste leerstoel.




The Loop is een groot stadsvernieuwingsproject tussen de E40 en de ring rond Gent. De realisatie is pas van start gegaan en zou volgend jaar klaar moeten zijn.



 
Wat was de titel van uw eindwerk?

De esthetiek van de verdwijning. Over de veranderlijke perceptie van gebouwen naarmate men er zich sneller of trager langs verplaatst. Dit boeit me enorm. De gebouwen langs een steenweg worden haast enkel en alleen ervaren door mensen die in een auto zitten en die dus hooguit een paar seconden tijd hebben om het te bekijken. Je moet voor die gebouwen in feite een architecturale vormgeving vinden die in die enkele seconden weet te overtuigen. Zeker voor showrooms is dit belangrijk. We hebben de BMW-garage in Lochristi in het licht van deze filosofie gerealiseerd: een façade met een weerspiegelende witte beglazing en acht strategische perforaties, waar de modellen dan tentoongesteld worden. Wat je in wezen zou moeten zien – de nieuwe modellen van BMW – wordt op die manier veel efficiënter in the picture geplaatst. 



Wat is uw favoriet architectuurboek?

'Het Horizon Negatief' van Paul Virilio (over hoe architectuur ervaren wordt aan verschillende snelheden) en Sideraal Amerika van Jean Baudrillard.



De BMW-garage in Lochristi.



Wat is uw favoriet andere boek?
 
De boeken van Jef Geeraerts.


Wat is uw favoriete film?

La vita e bella (Roberto Benigni)


Wat is uw favoriet tv-programma?

Canvas in het algemeen.


Wat is uw favoriete muziek?

Klassieke muziek.


Heeft u veel vrije tijd? Hoe brengt u die het liefst door?

Enkel in de weekends. Ik zoek de mentale rust op en tracht te sporten.




Visuele voorstelling van het groots opgezette Artevelde-project.



Wat is uw favoriete Vlaamse stad?
 
Gent.


Wat is uw favoriete Europese stad?

Londen.


In welk land zou u het liefst opgegroeid zijn?

In de Verenigde Staten, meer bepaald in New York.


Doet u aan sport?

Zeker: lopen, diepzeeduiken, kitesurfen, enz.




Bontinck ontwierp het nieuwe Texaco-servicestation in Kruibeke.


 

Wat is uw favoriete architectuursite?

Verschillende sites van collega-architecten.


Wat is uw favoriete andere site?

De websites van enkele kranten.

Deel dit artikel:
Onze partners