De Praatstoel: Juan Thibaut de Maisières (SVR-ARCHITECTS)

Naar jaarlijkse gewoonte bekroont de Prijs Jef Van Ranst een pas afgestudeerde architect die zijn meesterschap kon aantonen in het gebruik van voorstellingstechnieken met de vrije hand. Dit jaar wonnen masterstudent Juan Thibaut de Maisières en bachelorstudent Vincent Vanassche deze prijs. Beiden namen ze de geldprijs in ontvangst en Juan krijgt de mogelijkheid zijn stage te voltooien bij SVR-ARCHITECTS.

Over welk studieproject ben je het meest fier en waarom?

Wanneer ik terugblik op het werk dat ik heb uitgevoerd tijdens mijn studies, voeren vele gedachten mij terug naar het allereerste project dat ik gevraagd werd te ontwikkelen. Ik ben niet zozeer trots op het eindresultaat, maar eerder op de lange weg die ik sindsdien heb afgelegd. Na al die jaren heb ik het gevoel dat ik nog maar een glimp heb opgevangen van wat architectuur kan zijn. Wanneer ik terugdenk aan mijn heel naïeve en eenvoudige (maar oprechte) eerste project, geeft die afgelegde weg mij een gevoel van voldoening.

 

Welk project van jouw stagebureau vind je geslaagd en waarom?

Hoewel veel eigenschappen van een project zijn succes of falen bepalen, richt ik graag mijn aandacht op anekdotische verwijzingen om mijn ideeën over een project te delen. Van een klein tuinhuis tot een uitgestrekte publieke ruimte, voor mij komt succes meer van het gebruik van het ontwerp. Vinden de gebruikers het geschikt? Genieten ze ervan om er zorg voor te dragen? En schijnbaar anekdotische vragen zoals de vraag of de mensen de ruimte respecteren en netjes houden, zijn cruciaal voor mij. 


Welk project van een andere Belgische architect is voor jou een schot in de roos?

Het werk van BC Architects en Studies is een grote bron van inspiratie voor mij, vooral omwille van het innovatieve gebruik van natuurlijke materialen zoals aarde en omdat het bureau erin slaagt deze toegankelijk en aantrekkelijk te maken. Het participatieve proces achter het Regiohuis in Edegem is hier een mooi voorbeeld van, dat zeker de aandacht verdient van de Belgische architectuurwereld.


Welke buitenlandse architecten vormen voor jou een grote bron van inspiratie?

Mijn bewondering gaat uit naar architecten die erin slagen de ‘Mens’ in het centrum van een gezond en rijk ecosysteem te plaatsen, door de interactie tussen beide te vieren. Het werk van Atelier Bow-Wow rond ‘Behaviorology’ is een bron van inspiratie voor mijn begrip van menselijke interactie met architectuur. Ook de authenticiteit van Peter Zumthors projecten en zijn gebruik van materiaal als een overbrenger van emotionele ervaringen, is indrukwekkend.
 

Wat zijn volgens jou de meest geslaagde bouwprojecten in het buitenland?

Wang Shu en zijn Amateur Architecture Studio zijn al lang erkend als pioniers van de hedendaagse Chinese architectuur. Ik ben erg onder de indruk van de coherentie in hun werk; van een visie tot een gedetailleerde en precieze architectuur. Ik bewonder in het bijzonder zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Ningbo, waar cultureel erfgoed, bouwen en gebruik van materiaal samen een coherente omgeving vormen in een snel veranderende context van grootschalige urbanisatie.


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jou?

Ik ben onder de indruk van het werk van Bas Smets en zijn bureau, omwille van de manier waarop hij onderzoek en geografische analyse deel maakt van het ontwerpproces.
 

Wat vind je zo boeiend aan het beroep architect? Zou je je kinderen aanmoedigen om in je voetsporen te treden?

Architectuur is per definitie een multidisciplinair vak, waarbij de complexiteit van de verwachte resultaten ontwerpers dwingt om gedurende hun hele leven een leerproces te blijven doormaken. Dit overweldigt veel jonge studenten in een vroeg stadium van hun academische loopbaan, die niet klaar zijn om zo’n grote hoeveelheid aan informatie te verwerken en de nodige vaardigheden te ontwikkelen om hiermee om te gaan. (Hier deel ik graag mijn twijfels over het huidige onderwijssysteem om hiervoor een goede omgeving te creëren). Toch doet de geweldige sociale, culturele en economische diversiteit waarmee een architect in zijn carrière wordt geconfronteerd, mij geloven dat ik het juiste pad heb gekozen om mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid te vervullen. Geen enkel pad is eenvoudig, en zeker niet dat van een jonge architect, maar dit met passie volgen laat mij floreren.


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jouw architecturale ontplooiing?

Na mijn bachelor in Brussel voelde ik de nood om iets anders dan architectuur te zien en te maken. In dit opzicht heb ik twee jaar gereisd. Op die reis heb ik verrassend genoeg de meest bepalende momenten en ontmoetingen meegemaakt voor mijn architecturale ontwikkeling. Mijn pad leidde mij naar een timmerman die mijn mentor is geworden gedurende drie maanden. De kennis die hij met mij gedeeld heeft, staat in mijn geheugen gegrift. Sindsdien ben ik altijd aandacht blijven hebben voor materiaalgebruik in mijn projecten.
 

Waar liggen jouw ambities als stagiair-architect? Waar zie je jezelf binnen tien jaar? 

De ‘leertijd’ van een architect is eigenlijk een levenslang proces, en het is een les in bescheidenheid. Toch laat ik mijn officiële ‘stage’ voor later omdat ik mijn passie voor ondernemerschap wil volgen. Ik start een architectuur-, consultancy- en designkantoor op in alternatieve ‘low-technologies’ met vier vrienden waaronder bio-ingenieurs, ecologische designers en milieu-experts, met de ambitie om projecten als geïntegreerde systemen te creëren.

 

Faits divers

Welke job zou je (gaan) uitoefenen als je geen architect was?
Klassieke gitarist

Waar hebt je jouw architectuuropleiding gevolgd?
UCL, Faculteit Architectuur LOCI, Brussel
KU Leuven, International Master of Architecture, Gent
 

Wat was de titel van jouw eindwerk?
Jingpa, Urban spaces of Generosity in Thimphu, Bhutan 

Favoriet architectuurboek
Thinking architecture, Peter Zumthor 

Favoriete film
2001: A Space Odyssey 

Favoriet tv-programma
Hier zet ik mijn joker in.

Favoriete muziek
Oude jazz (Chett Baker, Dave Brubeck), klassieke muziek (vooral impressionisme), nieuwe alternatieve- en indiebands.

Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?
 Ik ontwikkel mijn sociaal leven via muziek, sport en reizen.

Favoriete Belgische stad
Gent

Favoriete Europese stad
Gent!

In welk land zou je het liefst geboren en opgegroeid zijn?
Noorwegen

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?
Zeilen

Favoriete architectuursite
Koozarch.com 

Favoriete andere website
Ted.com

 

Bron: SVR-ARCHITECTS
Deel dit artikel:
Onze partners