In zijn meest recent gerealiseerd kantoorproject - het Incubatiecentrum Arsenaal Brussel (ICAB) - ziet architect Karel Lowette zich internationaal beloond met een nominatie voor een MIPIM-award. Reden te over om in de praatstoel van vlaamsearchitectuur.be te zitten.
Het recent ingehuldigde ICAB-gebouw, een incubatiecentrum voor spin-offbedrijven. Dit project is enrzijds functioneel opgevat maar overstijgt langs de andere kant die functionaliteit door zijn oorspronkelijke architectuur. Ik ben bijzonder trots dat we genomineerd zijn voor het MIPIM ‘herontwikkelde kantoorprojecten’. Een mooie internationale erkenning.
2. Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen? 3. Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos? Le Théâtre National van het bureau L’escaut van Olivier Bastin. Het is grootschalig en toch weet het gebouw zich op een bijzondere manier te integreren binnen de stedelijke context en schaal.
De 61 appartementen die we momenteel bouwen aan het Brusselse Anneessensplein. Het is een verloederde buurt. We hebben het oude gebouw uit de art-decotijd deels behouden en er een structuur overheen gelegd. Het staat op een hoek op zich een aparte problematiek. We gaan ervoor omdat het een herkenbare pleinarchitectuur is. We willen de stedelijke ruimte hoe dan ook versterken en de wijk een gezicht geven.
4. Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?
Frank Lloyd Wright om honderd en een redenen. Hij slaagde er in om zowel op grote als op kleine schaal de architectuur te overstijgen. Niks is bij deze architect gratuit.
5. Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
The New Museum van SANAA in New York. De kunstcollectie van dit museum spreekt mij veel minder aan dan de “jonge en frisse” architectuur.
Het boeiende is om verder te kijken dan het zuivere bouwen. Als architect ben ik evenzeer met de samenleving begaan. Architectuur heeft impact op het leven. Moest ik kinderen hebben dan zou ik ze zeker niet weerhouden om mijn spoor te volgen.
7. Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing ?
De ontmoeting met Henri Gaudin in Parijs (1986). Ik heb een jaar bij hem gewerkt. Hij nam mij aan omdat ik kon schetsen. 3D voorstellingen vond hij belangrijker dan tweedimensionale plattegronden. Hij wilde een voorstelling van ruimte en dimensie.
8. Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Ja en nee. Mijn droom is uitgekomen: ik heb vandaag een perfect tweetalig bureau in Brussel. Maar alles wat ik gedaan heb heeft mijn leven verrijkt. Die jonge student is een stuk wijzer geworden.
Faits divers
1. Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
Ik zie mij maar één job uitoefenen.
2. Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?
Sint-Lucas Brussel, ILAUD in Sienna.
3. Bij wie hebt u stage gelopen?
Henri Gaudin (Fr), Lucien Kroll, Luc Deleu, Fons Hoppenbrouwers.
4. Wat was de titel van uw eindwerk?
De boekspie in het klooster (= ontwerp voor kloosterbibliotheek).
5. Favoriet architectuurboek?
6. Favoriet ander boek?
Triologie van de schrijvers Monaldi & Sorti: Imprimatur, Secretum en Veritas.
7. Favoriete film?
One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
8. Favoriet tv-programma?
CSI (Crime Scene Investigation)
9. Favoriete muziek?
Arno en Beethoven
10. Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?
Heb helaas te weinig vrije tijd. Met de vrouw naar de Ardennen of Nederland.
11. Favoriete Vlaamse stad?
Brussel
12. Actief of passief sportbeoefenaar?
Actief. Ik ben een marathonloper
(PHW)