De Praatstoel: Kris Asnong (Dubolimburg)

Kris Asnong studeerde in 1996 af als Burgerlijk Ingenieur Architect aan de VUB. Na extra opleidingen en de oprichting van een nieuwe opleiding Bachelor in de Bouw belandde Kris bij Dubolimburg waar ze sinds 2008 de rol van coördinator vervult. Onlangs nog mocht ze de Senior Cera Award 2014 in ontvangst nemen voor haar sociaal engagement als ingenieur. Reden te over om Kris aan de tand te voelen op onze Praatstoel. 

Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Lang geleden heb ik samen met een collega-architect de inrichting van een tentoonstelling in Z33 in Hasselt mogen doen. Het was een tijdelijke tentoonstelling over de filmgerelateerde collectie van een Brugse notaris. Het budget was heel klein maar we kregen vrij spel in de ruimtes van het Begijnhof in Hasselt. De intensiteit van het gehele proces, de samenwerking en het tot stand zien komen van het geheel hadden iets magisch.

Ik werk momenteel al lang niet meer als architect. In mijn huidige job zijn de uitdagingen desalniettemin niet minder en is het creatief proces dagelijkse realiteit. De realisaties zijn natuurlijk minder zichtbaar of tastbaar. Ik ben fier op het feit dat we er als team in slagen om – wat we ook doen – steeds weer de nodige ‘schoonheid’, frisheid en magie mee te nemen. Dat kan gaan van een debat in de vorm van een bokswedstrijd in de oude magazijnen van de mijngebouwen in Zolder tot het simpelweg opzoeken van bijzondere plekken om met ons netwerk nieuwe projecten te laten kiemen.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

We zijn net gestart met een IWT proeftuinproject omtrent doorgedreven collectieve renovatie van woningen. Private woningen zullen geclusterd gerenoveerd worden. De inwoners worden hierin van A tot Z begeleid. We doen dit samen met een breed consortium partners uit de bouwsector. Architecten en aannemers zullen samen experimenteren met ketensamenwerking op niveau van de clusters woningen. De collectiviteit zit ‘m in het samen doorlopen van het renovatietraject, wat het geheel betaalbaarder en performanter moet maken en de doorlooptijden moet kunnen inperken. Maar experimenteren met collectiviteit in de publieke ruimte hoort daar ook bij… Die combinatie zou wel eens hele mooie resultaten kunnen opleveren. Duurzaam bouwen kan je ten slotte toch nog altijd het beste voelen en beleven. Goede voorbeelden zijn daarom oh zo belangrijk.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Lofts Rodebroek van Volt Architecten spreekt me erg aan. Omwille van, opnieuw, de collectiviteit. Daarnaast heb ik een grote voorliefde voor industrieel erfgoed.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Peter Zumthor. Hij doet me dromen en geloven in een mooiere wereld.

De Japanse architecten tout court; Shigeru Ban omwille van zijn materiaalgebruik en Toyo Ito voor zijn tederheid. Van deze laatste zag ik een tiental jaren geleden een prachtige tentoonstelling in Vicenza.

Bjarne Ingels… maar misschien heeft het dan ook met de energie van de persoon te maken.

In mijn studententijd had ik wel wat op met Alvaro Siza. Omwille van de sculpturen, de lichtinval.

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Ik voel meestal niet zo veel voor spektakelarchitectuur.

De fotoreeks ‘10 incredible tiny houses in Japan’ vertelt voor mij een interessant verhaal. Het zijn stuk voor stuk huizen die ontworpen zijn als inbreiding op een heel smal of klein perceel, waar de ecologische voetafdruk en het landgebruik stevig teruggeschroefd worden. Groots in hun kleinheid stellen ze de omliggende ruimte in vraag. Architectuur en ruimtelijke ordening flirten met elkaar.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

URA: alleen al het woord oervormen en ik ben verkocht.

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect/ingenieur? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Ik doe mijn huidige job ontzettend graag omdat er zoveel samenkomt. Maatschappelijke relevantie is voor mij van kindsbeen af belangrijk geweest. Lijnen kunnen uitzetten, samenwerking met een breed netwerk opzetten, leidinggeven aan een team én mezelf verscherpen doorheen de jaren: voor mij is dit een grote rijkdom.

Mijn kinderen aanmoedigen om in het vak te stappen? Enerzijds hoop ik dat tegen dan het beroep van architect kan door evolueren en dat de bouwsector de transformatie waarmaakt. Het is een zwaar beroep. Als de passie en drive er zijn is het een mooi beroep en in dat geval zal ik ze zeker aanmoedigen.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing ?

Ik denk dan in eerste instantie aan Guido De Dijn, kunsthistoricus. Uit lange gesprekken met hem heb ik de liefde en heb belang van wat we erven meegenomen alsook hoe de maatschappelijke relevantie architecturaal kunnen vatten.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Ergens wel. De essentie in de dromen die er toen waren zit grotendeels vervat in wat ik vandaag doe.

 

Faits divers

 

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Iets wat cultuur en beleving met elkaar verbindt…

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Vrije Universiteit Brussel

Bij wie hebt u stage gelopen? ESA, Universum, SC Geleen

Wat was de titel van uw eindwerk? De titel ontsnapt me, het ging over modulaire vervoerssystemen.

Favoriet architectuurboek: L’architecture de terre au Maroc & La signification dans l’architecture occidentale.

Favoriet ander boek: de sfeer van ‘De verborgen geschiedenis’ van Donna Tart

Favoriete film: C’est quoi la vie? Van François Dupeyron

Favoriet tv-programma: Ik kijk weinig. In de Gloria blijft plakken. De Mol was zo plezant, we keken met een hele bende vrienden elke zondagavond.

Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door: liefst zonder al te veel vooraf geplande activiteiten. Wat komt komt.

Favoriete Belgische stad: Antwerpen en Luik

Favoriete Europese stad: Berlijn

In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Los van economische ontwikkelingen: Spanje

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Actief: lopen, yoga, dans, tennis

Favoriete architectuursite? Lifeofanarchitect.com

Favoriete andere website? Google.be

Deel dit artikel:
Onze partners