Masterplaning, stadsontwerp, publiek-private samenwerkingen, stedenbouwkundig onderzoek, residentiële, culturele, publieke en kantoorgebouwen … Architecten Achtergael uit Gent is van vele markten thuis. Zaakvoerder Lieven Achtergael nam plaats in onze praatstoel en maakt van de gelegenheid gebruik een lans te breken voor alle Belgische architecten. “Het is jammer dat bij grote architectuurwedstrijden heel vaak wordt verwacht dat er een buitenlandse architect in het team zit. Alsof wij Belgische architecten niet over voldoende kunde beschikken…”
Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Wij zijn fier op elk project dat we realiseren maar als ik er dan toch enkele moet uitkiezen, dan ga ik voor twee oudere projecten: het Groen Kwartier in Antwerpen en het Gerechtsgebouw in Gent, omdat die de tand des tijds blijven doorstaan. Het Groen Kwartier omdat dat project het concept architectuur ruimschoots overstijgt. Het Groen Kwartier is een begrip geworden in Antwerpen en geldt als voorbeeldproject voor vele andere steden. Het nieuwe gerechtsgebouw in Gent wordt dan weer vaak als decor gekozen voor televisieseries. Blijkbaar worden de groene lampjes, die als knipoog bedoeld waren naar verdoken, muffige zalen, toch nog steeds gesmaakt.
"Het nieuwe gerechtsgebouw in Gent wordt vaak als decor gekozen voor televisieseries. Blijkbaar worden de groene lampjes, die als knipoog bedoeld waren naar verdoken, muffige zalen, toch nog steeds gesmaakt"
Van welk project in voorbereiding of in uitvoering koestert u hoge verwachtingen?
Van twee projecten. Het project Waterbouwkundig Labo in Borgerhout is een ‘Open Oproep’-project dat wij ongeveer tien jaar geleden hebben gewonnen en dat pas nu in uitvoering gaat. Het betreft een herstructurering van onsamenhangend geheel van kantoren en labo’s in een te krap geworden stedelijke site. Een grondige metamorfose met duidelijke verbindingen drong zich daarom op. Het resultaat is een sterk gewaardeerd project, niet alleen door de gebruikers maar ook door de buurt.
Een ander project is de nieuwbouw van de kantoren en loodsen voor Wyckaert Bouwonderneming in Gent, langs de oprit van de autosnelweg. Waar meestal een kantoorunit naast een werk- en stapelloods wordt gebouwd, zijn we er in dat project in geslaagd die units in één geheel te ontwerpen, met de kantoren als ‘cockpit’. Wij kijken ook met spanning uit naar het resultaat van de door ons zelf ontworpen geëmailleerde gevelbekleding.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
De bibliotheek De Krook in Gent en zijn omgevingsaanleg van COUSSÉE & GORIS architecten.
Welke buitenlande architecten vormen voor u een grote vorm van inspiratie?
Er zijn inderdaad heel veel inspirerende architecten in het buitenland, maar er zijn er ook heel veel in ons eigen land te vinden, die er bovendien meestal met beperktere budgetten en erelonen toch in slagen fantastische dingen te realiseren. Het is daarom jammer dat er bij grote architectuurwedstrijden heel dikwijls wordt verwacht dat er een buitenlandse architect in het team zit. Alsof er bij ons Belgische architecten niet genoeg kunde aanwezig is... Welke kwaliteit of competenties wordt er van ons eigenlijk nog verwacht teneinde die tendens te kunnen omkeren?
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
LAN uit Parijs realiseert de laatste tijd heel wat mooie dingen. Het stadhuis in Saint-Jacques-de-la-Lande en de reconversieprojecten in Lormont en Nantes zijn stuk voor stuk zeer geslaagd.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Wij werken sinds heel kort samen met Areal Architecten voor het masterplan Minerve in Edegem/Mortsel. De manier waarop die jonge architecten in 'one shot' de juiste toon hebben gevonden in hun kavel is geruststellend en zeer veelbelovend.
Wij werken sinds kort samen met Areal Architecten voor het masterplan Minerve in Edegem/Mortsel. De manier waarop die jonge architecten meteen de juiste toon hebben gevonden in hun kavel is geruststellend en zeer veelbelovend.
Wat vindt u zo boeiend aan aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Het boeiende aan architectuur blijft de grote variëteit aan opdrachten, mensen, situaties, plekken, landen, programma's, schalen, kleuren en geuren ... Mijn kinderen hebben niet voor architectuur gekozen.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
Verschillende, maar mijn samenwerking met de positief eigenwijze architect en mens Paul Neefs heeft wel een bijzondere indruk op mij gemaakt.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit was? Komen droom en werkelijkheid overeen?
Ja op de eerste vraag, neen op de tweede vraag.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Een combinatie van ontwerper, kok, lasser en schrijnwerker. Maar ik ben daar eigenlijk al mee bezig.
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Aan Sint Lucas en het Hoger architectuurinstituut in Gent.
Bij wie hebt u stage gelopen? Luk Morel.
Wat was de titel van uw eindwerk? 'Justitie’paleizen’, gebouw voor het Gerecht of gerecht voor het gebouw', of zoiets...
Favoriet architectuurboek? goede architectuurboeken.
Favoriet ander boek? Munch van Steffen Kverneland.
Favoriete film? The Joker.
Favoriet tv-programma? Het nieuws.
Favoriete muziek? Alle muziek die met virtuoze passie is gemaakt.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Ik heb weinig vrije tijd, maar als ik er heb, dan reis ik graag.
Favoriete Belgische stad? Brussel en Oostende.
Favoriete Europese stad? London, naar het schijnt niet meer Europees.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? In een warm land.
Actief of passief sportbeoefenaar? Passief. Ik wandel wel regelmatig.
Favoriete architectuursite? achtergael.be.
Favoriete andere website? google.be.