De Praatstoel: Luc Wallays (OMGEVING)

OMGEVING, een ontwerpbureau voor ruimtelijke planning, stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur maakte vele tongen los met het ontwerp voor Ringland. Maar ook de verkeerswisselaar in Lummen en de herinrichting van de boulevard aan Antwerpen Centraal komen uit de koker van dit bureau uit Antwerpen. Sinds de oprichting in 1973 telt het meer dan 50 werknemers: architecten, stedenbouwkundigen, ruimtelijk planners, geografen, landschapsarchitecten en mobiliteitsdeskundigen. Hoog tijd voor een Praatstoel! 

OMGEVING realiseerde al heel wat projecten. Op welk bent u het meest trots?

Luc Wallays: “Het abdijplein en omgeving van Averbode. Ik heb het gevoel dat we daar dicht bij de essentie van de opdracht zijn geraakt. De sfeer, de schaal, de materialen, het gebruik, alles past op heldere wijze bij elkaar. Verder ligt het ontwerp voor Ringland me nauw aan het hart, dat verbeeldt de kracht van een goed idee. Het eerste project dat we dankzij de vzw Ringland via crowdfunding mochten ontwerpen. Een aparte ervaring, tweemaal de Roma vol laten lopen voor een groots idee. Het geraakt ondertussen ingebed in het maatschappelijk debat waar het thuishoort. Hoe willen we onze maatschappij organiseren? Hoe zien wij onze leefomgeving? Accepteren wij nog buitensporige ruimteclaims? De wijze waarop dit op een geïntegreerde wijze is aangepakt, lijkt mij het voorbeeld hoe dit in de 21e eeuw zou moeten gebeuren.”

 

Rond welk lopend project koestert u hoge verwachtingen?

L.W.: “De verbreding van de Leie door de kern van Menen. Een echte openhartoperatie voor de stad. Dit is vergelijkbaar met wat we aan de Ijzerkaai in Kortrijk deden. Ik vind het spannend hoe deze precaire ingreep zal leiden tot een opwaardering van stedelijk weefsel.”

 

Welk project van een andere Belgische architect vindt u geslaagd?  

L.W.:”Het crematorium Hofheide in Holsbeek van Coussée Goris architecten, dat won de provinciale architectuurprijs Patrimonium voor de toekomst in 2015. Ons bureau verzorgde de omgevingsaanleg.”

 

Door welke buitenlande landschapsarchitecten laat u zich inspireren?

L.W.: “Ik heb verschillende inspiratiebronnen er een uitkiezen is moeilijk. B+B landschapsarchitecten en SLA uit Nederland. Maar ook Agence Ter uit Frankrijk, Relais landschapsarchitecten uit Duitsland en Georges Descombes, die meewerkt aan de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen.”

 

Welke jonge Belgische architect maakt momenteel indruk op u?  

L.W.:”Claire Laeremans en Jorryt Braaksma van LAMA Landscape architects. Ze combineren onderzoek met klein- en grootschalige projecten.”

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als landschapsarchitect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

L.W.: “Dag in dag uit bezig zijn om onze leefruimte van morgen te bedenken en vorm te geven is een geweldig voorrecht en een grote verantwoordelijkheid. Mijn biotoop is volledig de manier waarop wij op het bureau aan landscape urbanism doen. Ik zal mijn kinderen nooit aanmoedigen om in mijn voetsporen te treden. Het is een job die je met passie moet doen, het laat je niet los, je bent er continu mee bezig. Het gaat vaak over grote belangen met veel discussie en gepraat. Ik denk trouwens dat de inhoud van de job de komende jaren drastisch zal wijzigen.”

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing ?

L.W.: “Ank Bleeker van het beroemde bureau B+B landschapsarchitecten. Ik heb het voorrecht gehad om een jaar met haar te mogen werken. De verstilling als ze sprak, de zoektocht naar de essentie van de opdracht en de totale afwezigheid van sensatiezucht heeft een blijvende invloed op mijn werk. Ik heb nog steeds het gevoel dat ze over mijn schouders meekijkt en dat ik me moet verantwoorden.”

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

L.W.: “De werkelijkheid overtreft vele malen de droom. Ik had nooit verwacht een multiprofessioneel ontwerpbureau als OMGEVING te leiden. Mijn bijkomende studie stedenbouw en de ervaring die ik in Nederland opdeed, zijn hier van groot belang. Ik werkte er 20 jaar op het moment dat het daar allemaal gebeurde.”

 

Faits divers:

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?

Organisator van avontuurlijke wereldreizen

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

Landschapsarchitectuur in Melle en Stedenbouw in Antwerpen.

Bij wie hebt u stage gelopen?

Baumeister- Herbstreit in Bochum (Duitsland)

Wat was de titel van uw eindwerk?

Groene architectuur

Favoriet architectuurboek:

Diegene dat ik nog niet gekocht heb. Dit geeft met het excuus om er altijd nieuwe te blijven kopen.

Favoriet ander boek:

Fountainhead van Yann Rand

Favoriete film:

Paris Texas van Wim Wenders

Favoriet tv-programma:

In de gloria

Favoriete muziek:

Singer songwriters als John Hiatt, Lyle Lovett, JJ Cale, Randy Newman,….

Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door:  

Spaarzame momenten. In de natuur en bij familie en vrienden

Favoriete Belgische stad:

Gent

Favoriete Europese stad:

Kopenhagen en Berlijn

In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn?

Noorwegen

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?

Fietsen, squash

Favoriete architectuursite?

www.landezine.com / www.dezeen.com

Favoriete andere website?

www.deredactie.be

Bron: OMGEVING cvba
Deel dit artikel:
Onze partners