DE PRAATSTOEL. Marie Frioni (Architectuur Depot)

Marie Frioni is architect-partner bij Architectuur Depot in Maasmechelen. Maar ze is ook de kleindochter van Luigi Frioni (IT), die mijnwerker was in de steenkoolmijn van Eisden. En dat is niet zonder betekenis. Want op dit moment kun je in het SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen (NL) gaan kijken naar een tentoonstelling van Marie Frioni over de transformatie van mijndorp Eisden (en bij uitbreiding Maasmechelen) naar een plek waar niet steenkool maar water het leitmotiv wordt voor stadsontwikkeling. Marie presenteert er een aantal recente projecten, die ons nieuwsgierig maken naar ander werk en naar wat haar als architecte zoal inspireert...

Op welk eigen gerealiseerde projecten ben je het meest fier en waarom?

Inrichting van de bibliotheek van As

De bibliotheek van As is geen gigantische bibliotheek, toch vonden we het erg belangrijk dat deze bibliotheek meer dan een boekenrij zou worden. De boekenrekken zijn geschakeld, waardoor er verschillende plekken en sferen ontstaan. Sommige van deze plekken dienen als multifunctionele ruimte en kunnen doorheen de tijd wijzigen. De toog aan de inkom benadrukt de sfeer van “buurthuis” die we in dit project wilden steken. Een uitdaging was het vele glas in het gebouw. Niet eenvoudig om een kleine bibliotheek in te richten zonder veel wanden. We kozen voor de oplossing om de boekenrekken ook voor de ramen te zetten. Dit werd tevens de baken van bibliotheek in het straatbeeld.

Inrichtingsplan Mottepark Hoeselt

Een project dichtbij (mijn eigen) huis. Het centrale stuk groen verscholen achter gesloten gevels van het dorpscentrum van Hoeselt moet een groene long voor het dorp Hoeselt worden. Na een participatief traject met de bevolking en stakeholders stelden we een inrichtingsplan op. Hierin werden de krijtlijnen uitgezet van hoe we kunnen omgaan met dit waardevol stukje landschap en hoe we het kunnen opwaarderen tot park. Zoals de naam al verklapt, bevindt er zich een historische Mot met gracht op de site. Ook deze mot en de geschiedenis van Hoeselt worden in de kijker gezet. Groenblauwe dooradering wordt steeds belangrijker. Daarom is de bescherming van dit soort plekken in dorps- en stadkernen erg waardevol.

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koester je hoge verwachtingen?

De herbestemming van de kerk van Oudenaken. Ons bureau heeft naast expertise in erfgoed en restauratie ook al verschillende kerkenbeleidsplannen opgemaakt. Na al dat onderzoeken en brainstormen wil je uiteraard graag een project kunnen realiseren. Met de kerk in Oudenaken haalden we onze eerste opdracht binnen voor de herbestemming van een kerkgebouw. Het kerkgebouw krijgt een nevenbestemming als buurthuis. En ook het kerkpleintje rond de kerk wordt aangepakt. 

Welk project van een andere Belgische architect is voor jou een schot in de roos?

Recent kwam ik het Creative Hotspot van OYO architecten tegen, een masterplan voor een industriële site in Kortrijk. Dit type van projecten vind ikzelf altijd interessant. Het aanpakken van achtergebleven stedelijke gebieden met ruimte voor een mix van functies, wonen, werken en in dit geval creatieve en innovatieve maakeconomie. Ook de integratie van duurzaamheid in verschillende facetten maakt het een boeiend project.

Welke buitenlandse architecten vormen voor jou een grote bron van inspiratie?

Tijdens mijn studies was ik altijd geïnspireerd door het werk van Kengo Kuma. Hun werk is duidelijk herkenbaar, dynamisch en toch straalt het rust uit. Nu kom ik in aanraking met zoveel en dat maakt het moeilijker. Een bureau dat me wel inspireert is het bureau DRDH, recent met hun project in eigen land Bijloke Concert Hall.

Wat zijn volgens jou de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Tijdens een van mijn reizen ben ik een van de projecten van Kengo Kuma gaan bezoeken: de bibliotheek van Sidney, “The Exchange”. Echt wel een uniek gebouw, een landmark in het Darling Harbour district.

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jou?

Murmuur architecten.

Wat vind je zo boeiend aan jouw job als architect? Zou je jouw kinderen aanmoedigen om in jouw voetsporen te treden?

Wat boeiend is, is dat geen project hetzelfde is en dat de projecten variëren in een spectrum van stedenbouw-architectuur-interieur-productdesign-onderzoek-…. Je kan je specialiseren, maar ik hou ervan om over het hele spectrum heen te werken. Architect zijn houdt in: oplossingsgericht kunnen denken, bemiddelen, onderzoeken, managen,.. en dit alles zonder het grote geheel te verliezen. Niet eenvoudig, dus ik denk dat je de job vooral graag moet doen en er voldoening uit moet kunnen halen.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jouw verdere architecturale ontplooiing?

Mijn collega’s en vennoten bij Depot.  Onder de vleugels van Depot heb ik zeer veel vakkennis opgebouwd. Van constructief denken tot “out of the box” zoeken naar nieuwe oplossingen. De afgelopen 7 jaar samenwerken met dit multidisciplinaire team heeft me sowieso het meeste bijgebracht.

Herken je jezelf nog in de ambitieuze jonge student die je ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?  

Ook al raak ik soms verstrengeld in de administratieve en technische rompslomp, toch probeer ik elk project met een frisse geest aan te pakken. Mijn droom was een kader te vinden waarbinnen ik mijn creativiteit kon inzetten voor concrete dingen. De ruimte vormgeven waarin wij dagdagelijks vertoeven lijkt me zeker een goede invulling.

 

Fait divers

Welke job zou je nu uitoefenen als je geen architect was? Alleszins een creatieve job. Ik schilder, dus misschien kunstschilder, leerkracht in het kunstonderwijs, curator,… .

Waar heb je jouw architectuuropleiding gevolgd? Universiteit Hasselt.

Bij wie heb je stage gelopen? Architectuur Depot.

Wat was de titel van jouw eindwerk? Sealab, een maritiem onderzoekslab in combinatie met ecotoerisme aan de kust van Dar Es Salaam (Tanzania).

Favoriet architectuurboek: Architectural Ornament: Banishment & Return (Brent C. Brolin). Een boek over de geschiedenis van het ornament. Expressie van schoonheid is iets wat me interesseert.

Favoriet ander boek: Wat ik wekelijks gebruik: kookboeken. Vegan Japaneasy (Tim Anderson), Simple (Yotam Ottolenghi).

Favoriete film: Eternal sunshine of the spotless mind (Michel Gondry), Howl’s Moving Castle (Hayao Miyazaki).

Favoriet tv-programma: Onze natuur, of een andere natuurdocumentaire.

Favoriete muziek: Echt vanalles: Tame Impale, The Cure, Soasin, Coheed and Cambria, Beirut, Ling Tosite Sigure, The Smiths, Dance Gavin Dance…

Heb je veel vrije tijd en hoe brengt je die het liefst door: Ik duw mijne vrije tijd vol (soms iets te vol) met schilderen, klarinet, reizen, cinema, concerten, …

Favoriete Belgische stad: Brussel, Gent.

Favoriete Europese stad: London, Amsterdam.

In welk land zou je het liefst geboren en opgegroeid zijn? Nieuw-Zeeland.

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Meerdere dagen per week doe ik aan yoga.

Favoriete architectuursite? Dezeen, Architectura.

Favoriete andere website? www.ocearch.org

Deel dit artikel:
Onze partners